Es reintrodueixen quatre polls d’òliba a Vacarisses per recuperar el rapinyaire a la zona

Font: Ajuntament de Vacarisses
29/07/2010

El programa de recuperació de l'òliba és un projecte del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge i l'associació Miloca, amb el finançament de la Fundació Privada Mina d'Aigües de Terrassa. Amb aquesta última, Ajuntament de Vacarisses, a través de la Regidoria de Medi Ambient, hi té signat un conveni, pel qual s'ha fet la reintroducció d'aquestes aus, també a Vacarisses, després que ja hi hagi hagut experiències a altres municipis de la comarca.

Així doncs, s'ha fet la reintroducció de quatre polls d'òliba (Tyto Alba) a Vacarisses, mitjancant la tècnica anomenada hacking. Això vol dir que les cries han estat separades de la mare, després de conviure-hi durant els primers dies. Ara s'han alliberat i caldrà alimentar-les i fer-los el seguiment durant un temps, fins que canviïn el plomatge i comencin a viure de manera independent. Vacarisses és una població que per la seva ubicació proporciona un entorn molt adequat per la vida de la l'òliba. Per tant, es considera que aquest indret és idoni per potenciar la recuperació d'aquesta espècie.

Campanya de sensibilització
Durant els darrers anys, s'ha observat una important davallada de les poblacions d'òliba a Catalunya, una espècie protegida que aporta evidents beneficis als pagesos pel seu paper de depredador especialitzat en rosegadors. Des de l'any 2003 Miloca porta a terme diverses accions per tal de reforçar les poblacions d'aquest rapinyaire i així potenciar-ne la seva recuperació. Amb aquest projecte, centrat a Vacarisses, es vol  proporcionar a l'òliba llocs adients per fer el niu, i així afavorir la seva recuperació.

D'altra banda, també es vol aconseguir involucrar a la població i sensibilitzar-la cap al respecte i conservació de la natura, promovent una futura acció voluntària de la població. Aquestes actuacions són necessàries, també, perquè la població de Vacarisses desvetlli el seu interès per conèixer l'entorn i actuar per protegir-lo. En aquest sentit, per potenciar el coneixement de l'entorn, el programa se suma a actuacions com la publicació de Guies de Natura de Vacarisses.

Relacionats

Notícia

Amb l’objectiu de continuar augmentant l’estalvi energètic de l’Ajuntament de Vacarisses, s’ha licitat una segona fase de substitució d’enllumenat per tecnologia LED.

Acte
Notícia

S’han substituït 445 punts de llum, la potència s’ha reduït en un 58% i es preveu un estalvi econòmic de 15.504 euros anuals. Tenint en compte els bons resultats assolits, l’Ajuntament de Vacarisses continuarà executant aquest tipus d’intervencions en l’enllumenat públic.

Butlletí