Es reintrodueixen més de 600 tortugues mediterrànies al Parc del Garraf

Font: Diputació de Barcelona

04/07/2019 - 15:12

En el marc del programa de reintroducció de la tortuga mediterrània occidental (Testudo hermanni hermanni), enguany s’han alliberat al Parc del Garraf un total de 660 tortugues mediterrànies per tal de reforçar-ne les poblacions en el massís.

Les tortugues alliberades procedeixen de la recuperació i cria en captivitat duta a terme al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), d’individus aportats pel Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, i de les instal·lacions de cria gestionades per particulars, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, entre elles el Zoo de Barcelona.

La tortuga mediterrània és una espècie protegida i catalogada com en perill d’extinció a Catalunya. Els principals factors d’amenaça actuals són la caça furtiva, la depredació natural, els incendis forestals, la domesticació dels animals (que causa espoliacions i hibridacions amb altres espècies) i els atropellaments. És per això que un dels aspectes fonamentals per a la supervivència d’aquestes poblacions de tortuga és la gestió del seu hàbitat, la qual permet millorar la qualitat i la disponibilitat d’àrees per a la nidificació i l’alimentació.

Amb l’objectiu de consolidar i recolonitzar antigues zones de distribució d’aquesta espècie es duu a terme un programa de conservació coordinat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En aquest context, després de la seva pràctica desaparició al massís del Garraf, s’inicià un programa per tal de poder garantir la supervivència i sostenibilitat de la població de tortuga mediterrània al Parc. Aquest programa es desenvolupa seguint les indicacions del Pla de conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat dels parcs del Garraf i Olèrdola, elaborat l’any 2016, i del Pla de conservació específic d’aquesta espècie, elaborat l’any 2002 pel CRARC, i consisteix en la reintroducció de tortugues en els indrets més favorables del medi natural, en la millora dels hàbitats i en el seguiment de l’estat d’aquestes poblacions introduïdes. Amb les 660 tortugues alliberades enguany, ja sumen més de 8.000 els exemplars reintroduïts.

Els resultats del programa són positius. Tot i això, per tal de garantir la supervivència i estabilització de la població de tortuga mediterrània al Garraf, caldrà continuar alliberant exemplars, i garantir que un bon nombre d’exemplars nascuts al Parc del Garraf arribin a ser madurs i es puguin reproduir. Per aquest motiu és important realitzar un seguiment de la població actual al camp, analitzant els diferents paràmetres que indiquin l’evolució de la població.

Per a més informació, podeu consultar el fullet informatiu "La tortuga mediterrània. Programa de conservació i gestió al Parc del Garraf" [PDF].


 

Categories: 

Relacionats

Article

Cada any el Catalan BMS permet calcular les tendències d'un major nombre de les espècies aparegudes a la xarxa. Amb les dades recollides aquest 2019, que correspon al 26è any de seguiment, ha estat possible calcular la tendència de 123 espècies del total de 188 aparegudes en algun moment en els diferents itineraris.

Article

S'ha plantat la primera llavor al nou hort urbà del terrat de l'Escola Francesc Macià, situada a tocar de la plaça d'Espanya. Alumnes de 4t de Primària i persones usuàries de la residència i centre de dia Tres Pins (Fundació Sanitària Sant Pere Claver) conrearan aquest hort vertical amb capacitat per a 560 plantes, el segon que s'instal·la en un edifici públic de Sants-Montjuïc.

Article

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Desenvolupament Urbà i Via Pública, i el Taller Baix Camp, posen en marxa aquesta setmana un sistema innovador per a la eliminació de les males herbes a partir de l’aplicació de vapor d’aigua a alta temperatura. La implantació del nou sistema, pioner a la demarcació, forma part de la planificació municipal per substituir els tractaments amb herbicides per mètodes més ecològics i ambientalment més sostenibles.

Butlletí