Es presenta la publicació: "La utilització temporal dels buits urbans"

L'obra analitza noves vies d'utilització temporal d'espais urbans en desús, com una oportunitat per les ciutats
17/11/2016 - 11:54

L'antic complex industrial Can Ricart al barri del Poblenou de Barcelona, va acollir ahir la presentació de l'obra col·lectiva "La utilització temporal dels buits urbans", una publicació editada per la Diputació de Barcelona que neix amb la voluntat de trobar noves vies d'utilització temporal d'espais urbans en desús.

 

Foto: Exemple de revitalització d'espais buits a Osca

«Ens cal parlar cada cop més sobre l'ús de buits urbans, tots els debats ens ajuden a poder fer més coses» va assegurar el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, durant l'acte de presentació que també va comptar amb les intervencions de la codirectora de la publicació Judith Gifreu, i l'arquitecta i activista Itziar González.

Per al també responsable de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Marc Castells, els «buits urbans poden ser vistos com un contratemps social i econòmic dels nostres municipis, però també podem interpretar-ho com un gran repte que, alhora, obre una gran finestra d'oportunitats. I, justament, aquesta publicació ens permet veure totes les oportunitats que tant els ens locals com la ciutadania podem contemplar amb la utilització temporal d'aquells espais en desús».

Presentada com una proposta teòrica que permet analitzar espais en desús que es troben en espera de definir la seva utilitat, els ponents van coincidir en la necessitat d'aprofundir en idees imaginatives per potenciar i aprofitar espais buits.

«El què avui presentem és un tema que es troba a l'agenda política de molts governs municipals» assegurava Gifreu, tot identificant l'ús temporal d'espais com «un mecanisme d'optimització dels recursos públics» que permet fer créixer projectes «de baix cap a dalt» i «donar resposta a les necessitats de molts col·lectius socials». Amb la confecció col·lectiva com un dels majors actius de la publicació, Castells va assegurar que es tracta d'una obra «de tots i per a tothom» que demostra que es pot «combinar l'ús temporal d'espais amb la vida de barri».

Davant una cinquantena d'assistents, Itziar González, ponent convidada com analista del llibre, va destacar «la visió honesta» de l'obra vers una realitat urbanística i social que durant les últimes dècades ha viscut un auge de la presència d'espais en desús a diversos barris i ciutats d'arreu del territori i va deixar la porta oberta a la creació d'una nova obra per detallar un dels principals adversaris de la utilització temporal d'espais buits: la legislació.

Dividit en diversos blocs, la publicació navega entre la contextualització i la justificació de l'interès renovat pels usos transitoris a la ciutat, i les limitacions conceptuals i pràctiques que presenten els usos temporals d'espais abandonats. L'obra també s'endinsa en els aspectes jurídics de la temàtica i en l'esfera de la governança. 

Aquesta nova publicació sobre la utilització temporal dels buits urbans s'emmarca dins el grup de treball promogut per la Diputació de Barcelona l'any 2014 ‘Usos Temporals per a Espais Buits' amb l'objectiu d'impulsar una reflexió transversal relacionada amb l'activació dels buits urbans i millorar la coordinació de les diferents línies de suport que s'ofereixen als ajuntaments en aquesta matèria.

La Diputació de Barcelona ha posat a l'abast dels ens locals un seguit de recursos econòmics i tècnics per a la realització de projectes de participació ciutadana i govern obert, plans i projectes per al desenvolupament cultural local, finançament de l'àmbit d'igualtat i ciutadania, i per donar suport i assessorament a projectes culturals per als municipis, entre d'altres recursos. Al web www.diba.cat/espais-buits, s'hi pot trobar tota la documentació, casos pràctics i materials referents a la temàtica.

La publicació ha estat dirigida per Manu Hernández, investigador i consultor en polítiques urbanes, i Judith Gifreu, professora titular de dret administratiu a la Universitat Autònoma de Barcelona.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Les entitats i els ciutadans que vulguin gestionar un hort urbà, un jardí o un espai de biodiversitat ja poden presentar els projectes per al concurs públic d’adjudicació de set terrenys municipals situats en diferents districtes de la ciutat. Aquesta iniciativa forma part del programa “Mans al verd” per corresponsabilitzar la ciutadania en la promoció i la cura dels espais verds i la biodiversitat.

Notícia

Des de l’any 2015 les mesures que s’han impulsat per ampliar la mobilitat sostenible i reduir el nombre de vehicles que generen més emissions han aconseguit millorar la qualitat de l’aire i reduir en un 31% la contaminació ambiental. El creixement de la xarxa de carrils bici, el desplegament de la superilla, l’electrificació de vehicles municipals o l’activació de la zona de baixes emissions han demostrat l’efectivitat d’un model que prioritza la salut de les persones i la sostenibilitat mediambiental.

Notícia
La iniciativa s’emmarca en l’activació de parcel·les verdes municipals actualment en desús. Foto: Ajuntament de Barcelona

La iniciativa s’emmarca en l’activació de parcel·les verdes municipals actualment en desús. Foto: Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona destinarà 149.000 euros a posar en marxa tres “parcel·les agrícoles”, als districtes d'Horta-Guinardó, Gràcia i Sant Martí. El que es vol aconseguir amb aquestes transformacions, en paraules de l’Ajuntament, és portar “el verd a la ciutat” i mitigar els efectes del canvi climàtic.

Butlletí