Es posa en marxa el viver de Torredembarra, amb una plantada d’alzines, en memòria de Bigas Luna

Font: Ajuntament de Torredembarra
10/01/2016 - 00:00

L'Ajuntament de Torredembarra ja compta amb el seu propi viver municipal. S'ha posat en marxa oficialment aquesta nova instal·lació, ubicada a la finca de Can Dània, amb la plantada d'alzines provinents del projecte col·laboratiu "EL GRAN CAPITAL" de Jordi Bigues, cosí germà del director de cinema Bigas Luna, l'artista i cineasta que va morir l'any 2013.

Aquest projecte procedeix de la collita de glans d'un únic arbre: l'alzina dedicada a Bigas Luna, situada a la plaça de la Vila de Madrid, al centre de Barcelona. Durant la tardor i hivern de 2013 en Jordi Bigues va recol·lectar d'aquesta alzina un total 12.495 glans, 60 kg de collita dels quals han brotat 2.000 alzines, i 200 s'han lliurat a l'Ajuntament de Torredembarra, d'acord amb l'estreta relació del cineasta amb el municipi i tot el Baix Gaià.

 

El viver municipal, amb una superfície útil de 1.200 metres quadrats, inclou una zona destinada a apadrinar les alzines d'en Bigas Luna per part del Grup de Reforestació Les Alzines, una altra per fer créixer arbres per replantar al terreny que l'Ajuntament de Torredembarra té prop del riu Gaià en conveni de custòdia del territori amb l'Associació Mediambiental La Sínia i una tercera zona destinada a fer créixer arbres i arbustos per a la via pública, parcs i jardins.

Comptar amb un viver municipal suposarà un estalvi econòmic perquè d'aquesta manera no caldrà adquirir els arbres amb la mida necessària per plantar-los a la via pública, la qual cosa comporta que el seu preu sigui més elevat que si les espècies s'adquireixen petites i es fan créixer al viver. A més de ser econòmicament més sostenible també és sostenible ambientalment perquè es faran créixer espècies autòctones.

De fet, en la presentació del viver municipal i la posterior plantada d'alzines del projecte "EL GRAN CAPITAL", Jordi Bigues ha ressaltat la importància de l'alzina com a arbre ibèric per excel·lència, molt resistent a les sequeres i essencial per absorbir diòxid de carboni i així lluitar contra la contaminació.

L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; el regidor de Sostenibilitat, Josep M. Guasch, i el regidor de Via Pública i Manteniment, Valeriano Pino, han participat en la presentació del viver i la plantada d'alzines en la zona d'esbarjo del recinte de Can Dània, equipament on s'ubica el viver. A més, s'ha fet lliurament d'exemplars d'alzines als Ajuntaments d'Altafulla i de Vespella de Gaià, que han participat a l'acte, i se'n farà arribar a d'altres municipis del Baix Gaià que hi estiguin interessats.

Notícies relacionades: Jordi Bigues: 'El nostre repte és plantar 2.000 alzines aquesta tardor arreu del país per honorar en Bigas Luna'

 

Fotografies:
(1) Jordi Bigues explicant la relació del cineasta Bigas Luna amb el projecte EL GRAN CAPITAL
(2) Alcalde, Regidors de Torredembarra i Regidora d'Altafulla i representants de Grup de Reforestació les alzines i l'Associació Mediambiental La Sínia.

 

Relacionats

Notícia

La campanya informativa va adreçada a establiments d’hostaleria i restauració amb l’objectiu de promoure i facilitar el reciclatge dels residus de vidre, que s’allargarà fins a finals del mes de juny.

Notícia

La campanya d’educació i sensibilització ambiental se centra aquest estiu al nucli de la Pineda.

Article

Injuve reconeix la Conselleria de Joventut amb la distinció de 'Bona Pràctica' del projecte Climactives

Butlletí