Es consolida l'aprofitament local de les aigües freàtiques, més enllà de la sequera

19/11/2010
L'aprofitament local de les aigües freàtiques és una realitat i així es va constatar en la jornada organitzada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Més d'una seixantena de tècnics municipals han assistit dijous 18 de novembre a la segona jornada del cicle sobre reaprofitament d'aigües no potables i dobles xarxes dedicat monogràficament a l'Aprofitament local de les aigües freàtiques.

La jornada va comptar amb la col·laboració de l'Agència Catalana de l'Aigua i la Fundació Agbar.

En la presentació de l'acte, el coordinador de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Ferran Vallespinós, va destacar que "ara que la sequera ja queda una mica lluny, i en previsió de la propera, és quan hem de treballar amb calma però a fons per aprofitar altres recursos d'aigua que suposen descarregar necessitats d'aigua potable dels embassaments".

En aquest sentit, Alfred Pérez-Paricio va destacar que "els municipis de la província de Barcelona són els que més pous van recuperar durant la sequera" i també es van posar sobre la taula es diferents usos que s'està donant a les aigües subterrànies: per a reg de parcs i jardins municipals, per a neteja de carrers, de clavegueram, usos lúdics i ornamentals, usos ambientals de recuperació d'entorns naturals i aqüífers...

També es va comptar amb la presència d'experts en la matèria, com Enric Vàzquez-Suñé, doctor del CSIC, que va destacar la dificultat de conèixer i saber com funcionen les aigües freàtiques.

Finalment es van exposar les experiències de Barcelona, Badalona, Montornés del Vallès, Alella i Vilanova del Vallès, demostrant diverses aplicacions i l'heterogeneïtat del territori en l‘ús de les aigües freàtiques.

Relacionats

Article

L’any passat, durant els mesos de gener, febrer i març de 2019, el centre d’informació La Mongia va exposar el treball “Les fonts del Montseny”, un recull obra del Dr. Oscar Farrerons i el fotògraf Adrià Corella. Es tracta d’un ambiciós projecte viu que vol recollir totes les fonts del massís del Montseny.

Butlletí