Es confirma que el canvi climàtic és capaç d’amplificar onades de calor al continent antàrtic

30/05/2022 - 09:40

Científics del Grup Antàrtic de l'Agència Estatal de Meteorologia —que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO)— i de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Geociències del CSIC i la Universitat de Lisboa acaben de fer públics els resultats d’un estudi recent la principal conclusió del qual confirma, per primera vegada, que el canvi climàtic és capaç d’amplificar una onada de calor al continent antàrtic. Més concretament, el treball conclou que la probabilitat d'experimentar una onada de calor semblant a la registrada el 2020 ha augmentat deu vegades des del període 1950-1984, en gran mesura com a resultat del canvi climàtic.

Publicat a la revista Communications Earth & Environment, que pertany al grup Nature, i titulat «Climate warming amplified the 2020 record-breaking heatwave in the Antarctic Peninsula», l'article consisteix en l’estudi d'una de les onades de calor més intenses registrades a la península antàrtica: la que va tenir lloc entre el 6 i l’11 de febrer del 2020.

Onada de calor del 6 a l’11 de febrer de 2020: a l’esquerra, anomalies del geopotencial a 500 mb (contorns, en gpm) i de la temperatura a 2 metres (ombrejat, en °C); a la dreta, percentils de temperatura a 2 metres, amb indicació del percentil 99 (regions discontínues) i dels valors rècord (regions puntejades). Període de referència: 1950-2019.

 

Onades de calor un 25 % més intenses

El febrer del 2020 va ser anormalment càlid a la península antàrtica. L'onada de calor que es va produir entre els dies 6 i 11 va ser una de les més intenses de les registrades a la regió: es va presentar amb anomalies de la temperatura mitjana de +4,5 ºC i va deixar un rècord de temperatura a la península el 6 de febrer de 2020, amb un registre de 18,3 °C a la base Esperança.

Per quantificar el paper del canvi climàtic a la magnitud d’aquesta onada de calor regional de sis dies, els investigadors van estudiar fets similars que haguessin succeït en períodes passats (1950-1984) i recents (1985-2019). Els resultats van mostrar que onades de calor similars a les del 2020 a la península antàrtica són ara almenys aproximadament 0,4 °C més càlides que en el període anterior, fet que representa un augment del 25 % en la intensitat. Així mateix, es va observar que la probabilitat d’experimentar anomalies mitjanes regionals de 6 dies per sobre d’uns 2 °C ha augmentat deu vegades des del període 1950-1984. Els canvis en la circulació atmosfèrica experimentats recentment a la zona no són capaços d’explicar l’augment de temperatura durant aquest fenomen i, per això, l’estudi conclou atribuint responsabilitats a factors antropogènics, és a dir, al canvi climàtic.


 

Relacionats

Notícia

El Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC) 2021 incorpora nous punts d’observació termomètrica i pluviomètrica, una nova metodologia d’anàlisi d’homogeneïtat i amplia el nombre d’indicadors d’extrems. Es pot observar que la temperatura mitjana anual a Catalunya és actualment 1,8 ºC més alta que a mitjans de segle XX i la precipitació disminueix molt lleugerament, però sense mostrar una tendència concloent i el nivell de l’aigua del mar a l’Estartit s’ha incrementat en prop de 10 cm des del 1990.

Article

S’adequaran com refugis climàtics, amb temperatura ambient i entorn confortable, 9 equipaments esportius, cívics i culturals del Prat i 5 parcs i places amb ombres, bancs i fonts. Aquesta era una de les mesures contemplades per la Declaració d’Emergència Climàtica aprovada el setembre de 2020.

Notícia

Els Comitès Ambientals de Sant Feliu de Llobregat posen en comú la seva feina sobre refugis climàtics.

Butlletí