Es capten noves imatges del grup familiar de llúdrigues a la conca del Besòs

Font: Ajuntament de Cànoves i Samalús

29/09/2020 - 13:10

El vídeo, obtingut mitjançant fototrampeig, permet confirmar que el grup familiar de llúdrigues continua vinculat al territori.

Quatre mesos després de l’obtenció de les primeres imatges que van evidenciar la reproducció de la llúdriga (Lutra lutra) a la conca del Besòs, es confirma que el mateix grup familiar continua vinculat al territori.

En aquestes imatges, obtingudes a partir de la tècnica no invasiva del fototrampeig, s’observen les dues cries, d’aproximadament 10 mesos d’edat, que al llarg d’aquest període han igualat, i fins i tot superat, la mida de la mare.

La supervivència de les dues cries, probablement un mascle i una femella, així com la seva continuïtat al territori, són dos fets molt rellevants per la consolidació i el futur de la població d’aquesta espècie a la conca del Besòs, després de la seva extinció durant la segona meitat del segle XX.

La línia de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera, dut a terme per l’investigador Arnau Tolrà i amb l’assessorament del Dr. Jordi Ruiz-Olmo, es desenvolupa en el marc del projecte Observatori RIVUS i és fruit de la col·laboració entre la Fundació RIVUS, el Consorci Besòs Tordera, la Fundació Barcelona Zoo i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el patrocini de les empreses Grifols i Freudenberg.

L’estudi ha permès determinar així que la reproducció d’aquesta espècie es troba estretament relacionada amb la presència d’una bona qualitat de l’hàbitat. En aquest sentit, és durant l’època de cria que el paper bioindicador de la llúdriga pren encara més rellevància, precisament a causa de l’exigència de selecció de les àrees més idònies. D’entre els seus requeriments destaca la complexitat de l’hàbitat, la presència de refugis i la disponibilitat d’aliment, que constitueixen elements bàsics pel seu establiment al territori.

En tot cas, bones notícies: la vida, en forma de biodiversitat i de recuperació d’espais no fa gaire temps degradats, s’obre pas al Vallès.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
El socioecòleg i director científic de Sostenible rep el guardó per la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient

El jurat ha decidit atorgar el Premi Nat 2020 a Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg, per la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient a casa nostra i en l’àmbit internacional, per la creació d’eines científiques i educatives innovadores al servei de naturalistes i ecòlegs, i per l’impacte que la seva labor ha tingut en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura.

Notícia

El passat diumenge 25 d'octubre es va celebrar la 3a edició de l'Acció Platges MET, una jornada de sensibilització ambiental que va tenir lloc a les Jugatecambientals de Castelldefels, Sant Adrià de Besòs i Montgat. Durant les sessions es van realitzar actuacions participatives relacionades amb la gestió integral de les platges, competència de l'AMB, i que inclou, entre d'altres, la conservació dels sistemes dunars.

Butlletí