Energia 3.0. Un sistema energètic basat en intel·ligència, eficiència i renovables 100%

Elisa Linares. Consultora energètica
01/06/2012 - 00:00
Greenpeace presenta el seu darrer informe; un nou treball de la sèrie 'Revolución Energética', en el qual analitza les opcions per cobrir amb energies renovables tots els consums energètics d'Espanya en l'horitzó 2050

 

El passat dimecres 23 de maig, Greenpeace va presentar al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya el seu nou treball de la sèrie 'Revolución Energética'.

Renovables 100% per cobrir tots els consums energètics; inclús els difusos
'Energía 3.0. Un sistema energético basado en inteligencia, eficiencia y renovables 100%' analitza les opcions per cobrir amb energies renovables no només els consums elèctrics de l'Espanya peninsular en l'horitzó 2050 sinó també la resta de consums energètics, fent especial èmfasis en els sectors difusos (edificació, transport, etc.). El Dr. Xavier García Casals n'és l'autor i en la presentació de l'informe va resumir la metodologia empleada així com els principals resultats de l'estudi.

Els tres escenaris presentats en l'horitzó temporal 2050 són: un escenari tendencial (si la situació es mantingués com fins ara, també anomenat BAU), un escenari tendencial amb una cobertura de la demanda del 100% en energies renovables (BAU R100%) i un escenari d'eficiència (E3.0), en el qual la reducció de la demanda es basa també en l'eficiència i la intel·ligència, a més de la cobertura amb generació 100% renovables.

En el cas del darrer escenari E3.0, el més òptim, l'any 2050 es podria reduir el consum d'energia en un 55% respecte el consum de l'any base (2007). En canvi, l'escenari BAU incrementaria els consums de 2050 un 57% respecte el consum de l'any base.

S'ha de passar d'un sistema governat per l'oferta a un governat per la demana
Per tal de reduir la demanda energètica en l'horitzó 2050, el Dr. García Casals insisteix en que no n'hi ha prou amb millorar l'eficiència dels sistemes, sinó que cal passar d'un sistema governat per l'oferta a un sistema governat per la demanda, és l'anomenada "Gestió de la Demanda", on mitjançant estímuls de preus en temps reals els usuaris podran decidir quan compren i quan venen energia, utilitzant aplicacions automàtiques programades.

La major dificultat es troba en fer a la societat co-partícip en la gestió energètica
La dificultat més gran que es troba aquesta proposta no és només la necessitat d'inversió, que en un moment com l'actual és força complexa d'aconseguir; sinó com fer a la societat partícip del canvi ja que sense una resposta i implicació massiva de la societat els resultats no seran els esperats. Cal educar-la perquè actuï.

Propostes concretes de l'informe de Greenpeace: electrificació dels sistemes energètics, una bona planificació i internalització de costos
Per tal de cobrir amb renovables tots els consums de 2050 Greenpeace proposa incrementar l'electrificació dels sistemes energètics, utilitzant per exemple els vehicles elèctrics, les bombes de calor d'elevada eficiència en edificis, etc; així com cobrir els consums de combustibles fòssils no electrificables amb biomassa i amb hidrogen produït amb energies renovables.

A més, insisteix en que cal fer una bona planificació energètica estatal de les proporcions de cada tecnologia per tal de reduir l'impacte ambiental de les instal·lacions en el territori i cobrir les necessitats sense sobredimensionar les infraestructures.

Finalment, la internalització dels costos en el preu d'energia i la necessitat de fer un marc normatiu estable que afavoreixi la inversió en eficiència energètica, energies renovables i gestió de la demanda són altres aspectes que segons Greenpeace cal abordar per assolir una Energia 3.0: més eficient, intel·ligent i amb 100% renovables.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon Energia 3.026.4 KB