En marxa la creació d'un laboratori urbà a Sabadell

Font: UAB

07/02/2020 - 10:05

La UAB i la CORE de Ciutats intel·ligents i sostenibles estan impulsant una prova pilot al barri de Covadonga de Sabadell, obert a la ciutadania, per crear un nou espai d'experimentació i de co-creació on provar solucions als reptes que té la ciutat. La primera activitat, amb què es posava en marxa el projecte, va tenir lloc el 29 de gener a Sabadell.

Aquest futur laboratori urbà es vol que sigui un entorn obert on la ciutadania pugui imaginar i testejar solucions a reptes socials, urbans i ambientals als quals s’enfronta el barri de Covadonga i Sabadell en general. L'objectiu és generar la col·laboració entre veïnat, personal investigador i alumnat de la UAB. 

Al llarg del 2020 està prevista la posada en marxa d’aquest nou espai de co-creació i s’organitzaran diferents activitats obertes a tothom. El passat dimecres, 29 de gener, va tenir lloc a l’Espai Emprius de Sabadell la presentació del projecte. Konstantinos Kourkoutas, coordinador de la CORE Ciutats Intel·ligents i Sostenibles de la UAB, va explicar els reptes que es volen abordar al Covadonga Urban Lab: la integració del barri en el conjunt de la ciutat, atreure el sector jove de Sabadell cap aquesta zona del municipi, promoure els hàbits saludables entre el veïnat i per últim, impulsar la mobilitat sostenible a la zona.

Durant la jornada també es van presentar els resultats obtinguts en els grups de treball que s’han fet fins al moment. De fet, des de ja fa setmanes, tots els actors implicats s'han reunit amb grups d'interès local perquè aportin la situació del barri de primera mà. 

La creació d'aquest laboratori urbà s'emmarca dins del projecte UCITYLAB, finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, una iniciativa conjunta d’un consorci europeu de cinc institucions públiques d’educació superior de cinc països: la UAB, el Porto Business School, la Universitat de Ljubljana i l’Institut Mines-Télécom de París, que compta amb el suport de la Industry Innovation Network (UIIN). L’objectiu del consorci és fomentar la col·laboració entre universitats i ciutats per fer front conjuntament a reptes urbans de temàtica ambiental, econòmica i social.

El barri de Covadonga és un dels més antics i cèntrics d’aquesta ciutat del Vallès, s’estén des de la Gran Via fins al riu Ripoll, i alberga el Campus de la UAB de Sabadell. Hi havia acollit l’escorxador municipal i nombroses indústries i deu el seu nom al carrer de Covadonga, que és el més llarg de la ciutat.


 

Relacionats

Notícia
Vic, ciutat sostenible. Font: Ajuntament de Vic

Vic, ciutat sostenible. Font: Ajuntament de Vic

El guardó reconeix el millor pla urbanístic amb criteris d’innovació, capacitat de transformació i d’anticipació, i sostenibilitat, entre altres

Article

L’Ajuntament de Reus ha constituït la Comissió d’Entorn Urbà post Covid19 amb l’objectiu d’adoptar mesures per a l’adaptació de l’entorn urbà al pla de desconfinament. La Comissió es constitueix amb el propòsit d’assegurar la correcta distància física entre persones en el retorn de la ciutadania als carrers, places i espais públics a l’aire lliure, i fer-ho amb criteris sanitaris, de seguretat i de sostenibilitat.

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Butlletí