En marxa la creació d'un laboratori urbà a Sabadell

Font: UAB

07/02/2020 - 10:05

La UAB i la CORE de Ciutats intel·ligents i sostenibles estan impulsant una prova pilot al barri de Covadonga de Sabadell, obert a la ciutadania, per crear un nou espai d'experimentació i de co-creació on provar solucions als reptes que té la ciutat. La primera activitat, amb què es posava en marxa el projecte, va tenir lloc el 29 de gener a Sabadell.

Aquest futur laboratori urbà es vol que sigui un entorn obert on la ciutadania pugui imaginar i testejar solucions a reptes socials, urbans i ambientals als quals s’enfronta el barri de Covadonga i Sabadell en general. L'objectiu és generar la col·laboració entre veïnat, personal investigador i alumnat de la UAB. 

Al llarg del 2020 està prevista la posada en marxa d’aquest nou espai de co-creació i s’organitzaran diferents activitats obertes a tothom. El passat dimecres, 29 de gener, va tenir lloc a l’Espai Emprius de Sabadell la presentació del projecte. Konstantinos Kourkoutas, coordinador de la CORE Ciutats Intel·ligents i Sostenibles de la UAB, va explicar els reptes que es volen abordar al Covadonga Urban Lab: la integració del barri en el conjunt de la ciutat, atreure el sector jove de Sabadell cap aquesta zona del municipi, promoure els hàbits saludables entre el veïnat i per últim, impulsar la mobilitat sostenible a la zona.

Durant la jornada també es van presentar els resultats obtinguts en els grups de treball que s’han fet fins al moment. De fet, des de ja fa setmanes, tots els actors implicats s'han reunit amb grups d'interès local perquè aportin la situació del barri de primera mà. 

La creació d'aquest laboratori urbà s'emmarca dins del projecte UCITYLAB, finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, una iniciativa conjunta d’un consorci europeu de cinc institucions públiques d’educació superior de cinc països: la UAB, el Porto Business School, la Universitat de Ljubljana i l’Institut Mines-Télécom de París, que compta amb el suport de la Industry Innovation Network (UIIN). L’objectiu del consorci és fomentar la col·laboració entre universitats i ciutats per fer front conjuntament a reptes urbans de temàtica ambiental, econòmica i social.

El barri de Covadonga és un dels més antics i cèntrics d’aquesta ciutat del Vallès, s’estén des de la Gran Via fins al riu Ripoll, i alberga el Campus de la UAB de Sabadell. Hi havia acollit l’escorxador municipal i nombroses indústries i deu el seu nom al carrer de Covadonga, que és el més llarg de la ciutat.


 

Relacionats

Article

Un interactiu per la Setmana Sense Soroll 2021.

Article

Es van instal·lar 120 punts de mesura de nivells de NO2 (una quinzena per escola, decidits pels centres educatius) per tal de “mapificar” la qualitat de l’aire a escala de carrer, a l’entorn de l’escola i a la porta, al pati i a l’interior del centre. Els tubs de captació passiva instal·lats pel mateix alumnat (d’entre 9 a 12 anys) han recollit dades durant l’octubre i novembre de 2020.

Notícia
La Diputació de Barcelona organitza diversos actes en el marc dels 40 anys del Servei de Medi Ambient

Amb motiu de la celebració dels seu 40è aniversari, el Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona ha iniciat un cicle de Reflexions sobre el futur dels ens locals en el qual es podran escolltar les veus dels alcaldes i les alcaldesses que estan encapçalant algunes de les transformacions pioneres en sostenibilitat a Europa i al nostre país.

Butlletí