Els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix no començaran fins al 2010

Abans s'hauran de construir pous d'emergència destinats a proveir Tortosa i altres municipis en cas de contaminació accidental
12/02/2009 - 00:00

Els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix no començaran fins al 2010, un cop s'hagin acabat de construir els pous d'emergència destinats a proveir Tortosa i altres municipis connectats al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) en cas de contaminació accidental de l'Ebre.

Segons la subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, la construcció d'aquests pous serà la primera actuació prevista en el pla de seguretat del Ministeri de Medi Ambient i de la resta d'administracions implicades per fer front a possibles contaminacions accidentals del riu Ebre durant els treballs d'extracció del fang del pantà. Està previst que les obres comencin d'aquí a uns dos mesos i que estiguin acabades abans de set mesos, per això els treballs de descontaminació de l'embassament, que compten amb un pressupost que puja a 155 milions d'euros i havien de començar abans de l'estiu de 2008, no s'iniciaran, almenys, fins el 2010.

A més, Pallarès ha admès que "han detectat algunes necessitats a cobrir" en els plans d'emergència presentats per alguns municipis i que s'han de solucionar abans de començar la descontaminació. És el cas de Móra d'Ebre, amb una població superior als 4.000 habitants on s'estudiarà la possibilitat de recuperar mines o pous perquè "en cas de contaminació no es pot cobrir el proveïment de tanta gent amb cisternes".

Aquest fet podria endarrerir encara més l'inici de les obres, si bé la subdelegada del Govern ha subratllat que les diferents actuacions que es portin a terme en el marc del pla de seguretat, que engloba els diferents plans locals d'emergència, serviran per fer front en un futur a altres hipotètics casos de contaminació.

El procés de descontaminació
La societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed) va adjudicar el 31 de març de 2008 els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix, amb un pressupost que puja a 155 milions d'euros i que estava previst que comencessin abans d'aquell estiu, amb un termini d'execució de 42 mesos. Tot i així, les primeres estimacions del projecte preveien començar els treballs el 2005.

Les obres hauran de permetre l'extracció de prop d'un milió de metres cúbics de residus contaminats, procedents dels abocaments realitzats des de principis del segle XX per la fàbrica de la Societat Electroquímica de Flix, situada al marge dret de l'Ebre, i actualment pertanyent a Ercros.

A més de l'extracció del fang, els treballs de descontaminació previstos inclouen el tractament dels residus i el seu transport a l'abocador controlat del Racó de la Pubilla, situat a uns sis quilòmetres i també al terme municipal de Flix. Un cop dipositats els fangs ja tractats a l'abocador, es procedirà a la clausura d'aquest lloc i a la restauració del curs de l'Ebre.

Relacionats

Notícia

L’avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells ja ha quedat enllestit perquè el Govern el pugui aprovar en breu, previ dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social. El text ha superat la fase d’audiència i informació pública i s’han tingut en compte les al·legacions de totes les parts interessades.

Acte
05/10/2023 - 10:00
Hall del centre cívic El Rieral
Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Butlletí