Els restaurants, obligats a donar tàpers als clients per endur-se el menjar que sobra

Font: CCMA

05/03/2020 - 15:35

Pas endavant per frenar el malbaratament dels aliments. El Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposició de llei, impulsada pel PSC, que obliga restaurants i hotels a facilitar que el client es pugui endur amb un envàs el menjar que no s'acabi.

El text aprovat prohibeix que els establiments comercials llencin productes que hagin superat la data de consum preferent o estableix que les restes que no es poden menjar s'aprofitin per altres usos, com els industrials o d'obtenció de compost o biogàs. L'objectiu d'aquesta llei pionera és tenir un sistema de control i evitar la pèrdua dels aliments.

 

Segons la proposició de llei, les empreses també hauran de disposar d'un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris. I el govern haurà d'elaborar un pla estratègic en el mateix sentit i enviar-lo al Parlament perquè s'hi pronunciï.


Envasos biodegradables

L'establiment proporcionarà al client envasos biodegradables

Els restaurants hauran de proporcionar recipients biodegradables sense cap tipus de cost si els clients es volen emportar el menjar que hagi sobrat. Els diferents establiments hauran de fer constar a la carta i als menús la possibilitat d'endur-se les restes que han quedat al plat. I també hauran de permetre que els mateixos clients puguin portar els seus envasos. 

La llei afectarà especialment els supermercats. Els locals de més de 400 metres quadrats no podran llançar els productes que hagin superat la data de consum preferent. Aquests productes s'exposaran per la venda al públic en zones separades durant dues setmanes abans del seu termini, i amb una reducció del seu preu. I en el cas que no es consumeixin, aquests excedents es destinaran als animals i, finalment, als usos industrials o a la generació d'energia.

En el cas que els establiments no compleixin les normes, hi haurà un règim de sancions que caldrà concretar a través d'altres lleis.


 

Relacionats

Notícia

Les tres escoles bressol de Sant Boi participen en un projecte contra el malbaratament alimentari. Els excedents del servei de cuina es destinen a persones i famílies vulnerables ateses a la botiga Aliments Solidaris.

Entrevista

Georgina Cepas és enginyera química i postgraduada en Enginyeria Ambiental.  Compta amb 19 any d’experiència en gestió mediambiental, la major part dels quals com a cap de Medi Ambient a Mercabarna, on hi treballa des del 2008. En aquesta entrevista ens explica les accions que ha dut a terme el mercat central de Barcelona, un dels més grans d’Europa, per aconseguir un millor aprofitament dels aliments i reduir el malbaratament al mínim, i ens desvela l'última iniciativa: El Foodback!

Entrevista

La Fundació Triptolemos ha publicat l’Informe sobre el impacto del Pacto Verde Europeo desde un enfoque de sistema alimentario global sostenible. Aquest document, en la redacció del qual han participat 30 experts de 26 universitats i del CSIC, analitza l'impacte del Pacte Verd Europeu en la producció alimentària i en la ciutadania. Sostenible ha conversat amb Yvonne Colomer, directora executiva de la Fundació Triptolemos i gran coneixedora del sector alimentari en relació amb la sostenibilitat, i amb Robert Savé, que és investigador emèrit de l’IRTA, professor d’ecologia a la UAB, i un dels experts participants en la redacció del document.

Butlletí