Els restaurants, obligats a donar tàpers als clients per endur-se el menjar que sobra

Font: CCMA

05/03/2020 - 15:35

Pas endavant per frenar el malbaratament dels aliments. El Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposició de llei, impulsada pel PSC, que obliga restaurants i hotels a facilitar que el client es pugui endur amb un envàs el menjar que no s'acabi.

El text aprovat prohibeix que els establiments comercials llencin productes que hagin superat la data de consum preferent o estableix que les restes que no es poden menjar s'aprofitin per altres usos, com els industrials o d'obtenció de compost o biogàs. L'objectiu d'aquesta llei pionera és tenir un sistema de control i evitar la pèrdua dels aliments.

 

Segons la proposició de llei, les empreses també hauran de disposar d'un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris. I el govern haurà d'elaborar un pla estratègic en el mateix sentit i enviar-lo al Parlament perquè s'hi pronunciï.


Envasos biodegradables

L'establiment proporcionarà al client envasos biodegradables

Els restaurants hauran de proporcionar recipients biodegradables sense cap tipus de cost si els clients es volen emportar el menjar que hagi sobrat. Els diferents establiments hauran de fer constar a la carta i als menús la possibilitat d'endur-se les restes que han quedat al plat. I també hauran de permetre que els mateixos clients puguin portar els seus envasos. 

La llei afectarà especialment els supermercats. Els locals de més de 400 metres quadrats no podran llançar els productes que hagin superat la data de consum preferent. Aquests productes s'exposaran per la venda al públic en zones separades durant dues setmanes abans del seu termini, i amb una reducció del seu preu. I en el cas que no es consumeixin, aquests excedents es destinaran als animals i, finalment, als usos industrials o a la generació d'energia.

En el cas que els establiments no compleixin les normes, hi haurà un règim de sancions que caldrà concretar a través d'altres lleis.


 

Relacionats

Notícia
Es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. La llei ens ha d’ajudar a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de fam zero i es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

Notícia

La dirigirà José M. Gil, director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA) i cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA.

Notícia

La Sala de Plens de l'AMB va acollir el divendres 3 de juliol la presentació de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 (CMAS 2021) i la Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona (CARM) als municipis de la metròpolis de Barcelona.

Butlletí