Els restaurants de Barcelona s’impliquen en l’alimentació sostenible

12/01/2021 - 16:22

S’implanta un pla de mesures per accelerar una gestió més sostenible dels restaurants de la ciutat, tant des del punt de vista ecològic com des de l’econòmic o social. Les accions promouran, entre d’altres, un tracte estret amb els proveïdors de proximitat, l’ús de productes de temporada en cada moment o l’establiment d’un protocol de tractament dels residus.

La iniciativa, impulsada juntament amb l’Associació Restaurants Sostenibles, s’emmarca en el programa de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, que situarà un nou paradigma d’alimentació en el centre de l’agenda política i farà un pas de gegant en el plantejament de noves polítiques alimentàries més saludable per a les persones, els territoris i el planeta.

Entre les accions previstes destaca la prova pilot que 25 restaurants faran durant el 2021 per analitzar cada un dels processos que inclou la gestió d’un restaurant, especialment pel que fa a la relació amb els proveïdors, a la configuració de la carta del restaurant i a la gestió de l’aigua i dels residus. Posteriorment s’establirà una guia que serveixi com a exemple als restaurants de l’àrea metropolitana.


Projecte E-Eines

Paral·lelament, del març a l’octubre del 2021, es desenvoluparà el projecte E-Eines (Experiències, Innovació, Neuràlgica, Econòmica i Social) per analitzar la relació entre els diferents sectors que intervenen en la producció del servei de restauració sostenible: productes, processos i professionals.


Formació per impulsar la sostenibilitat

L’Associació Restaurants Sostenibles ha organitzat un curs avançat, anomenat “Sostenibilitat en marxa”, sobre sostenibilitat en el sector de la restauració. Es compon de cinc mòduls formatius sobre els productes, els processos i les persones, tant el personal com la clientela. També s’organitzarà la sisena edició de les jornades “Pioners en restauració sostenible”, per la qual ja han passat professionals de 250 restaurants de Barcelona.


Reconeixement a vint xefs

Vint cuiners de restaurants de la ciutat han rebut la jaqueta de l’Associació Restaurants Sostenibles, que reconeix el compromís amb la introducció de processos més sostenibles en els establiments i la contribució perquè tota la ciutat esdevingui un referent en aquest àmbit.

Entre el 27 de setembre i el 8 d’octubre de 2021 tindrà lloc el Congrés Internacional de Restauració i Economia Circular, en què assistiran experts dels diferents sectors que intervenen en la cadena de producció per poder oferir els serveis de restauració.


 

Relacionats

Notícia

El sistema agroalimentari mundial és responsable d’entre el 21% i el 37% del total d’emissions globals netes dels gasos amb efecte d’hivernacle antropogènic. Per posar focus a aquesta realitat, la campanya “Your Plate, Your Planet” explica com les polítiques alimentàries locals són imprescindibles davant l’emergència climàtica i fa una crida internacional als municipis i als seus habitants perquè assumeixin compromisos per impulsar polítiques alimentàries que assegurin l’accés a aliments suficients, agroecològics, saludables i nutritius per a tota la població amb el Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima (de l’anglès ‘The Barcelona Challenge for Good Food and Climate’).

Article

Treballeu al voltant de l’alimentació sostenible, l’agroecologia, l’agricultura urbana o la sobirania alimentària a la ciutat de Barcelona o la seva regió metropolitana? L'Ajuntament de Barcelona us convida a sumar-vos a aquest espai!

Entrevista

Laia Serra és una de les portaveus de "Veus per la Sobirania Alimentària a ciutat" Aquesta plataforma heterogènia aglutina persones, entitats i moviments socials que treballen per la Sobirania alimentària des de diversos àmbits per construir unes ciutats veritablement sostenibles en relació a l'alimentació. Neixen, com diu Serra, no per fer una crítica a les polítiques municipals, sinó per reivindicar que fa anys que dediquen els seus esforços a transformar el sistema alimentari. Amb Laia Serra repassem quines són les seves propostes.

Butlletí