Els productes de proximitat s'acosten a les escoles del Baix Llobregat

Font: Diputació de Barcelona
30/01/2012
Diverses escoles bressol, d'educació primària i de secundària de municipis com Sant Boi de Llobregat, Sant Just Desvern, el Prat de Llobregat o Barcelona s'abasteixen regularment de fruites i verdures que es cultiven en l'àmbit del Parc Agrari del Baix Llobregat, fent una aposta clara pels productes de proximitat.

Encara que de vegades el pas no és senzill, perquè molts productes són de temporada i no hi ha de tot, tot l'any. Cada estació porta al mercat les seves fruites i hortalisses. Amb la idea clara que els productes de temporada són productes de major qualitat i font de salut, els menjadors d'aquestes escoles adeqüen els menús al ritme de la terra.

Un altre dels elements més valorats a l'hora de fer el pas a consumir fruites i verdures conreades en l'àmbit del Parc Agrari del Baix Llobregat és que la proximitat brinda l'oportunitat de conèixer els pagesos i les pageses que els han cultivat. Uns professionals de llarga tradició agrícola, que treballen la terra amb un respecte al medi ambient fonamentat en els bons usos i costums.

Diverses empreses del Baix Llobregat que es dediquen al cultiu i a la comercialització de productes hortofructícoles estan treballant en el repartiment de fruites i verdures a escoles de la comarca i de Barcelona. Cal Rosset i Can Perol, de Sant Vincenç dels Horts, i L'Hortet del Baix, de Sant Climent de Llobregat, abasteixen regularment a diferents escoles amb uns productes marcats per la frescor i la proximitat.

En aquest sentit, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat ha creat un segell propi per distingir els productes frescos i d'alta selecció i qualitat que es cultiven dins el seu àmbit. Producte FRESC del Parc Agrari pretén recollir la tradició pagesa de la comarca i recuperar la memòria històrica alimentària.

Relacionats

Entrevista

Alexander L. Jones és Director del Clima i Medi Ambient de la l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). En aquesta entrevista, reflexiona sobre el gran impacte de l’agricultura en el canvi climàtic, ja que és responsable d’un 24% de les emissions globals. I desgrana el reptes als quals s’enfronta: el necessari augment de la producció per abastir una població mundial cada dia més nombrosa, i l’augment de la inseguretat alimentària a causa dels canvis de patrons que ens ha portat l’escalfament global. Sens dubte un dels temes cabdals als que s’haurà de fer front i sobre el que podem actuar amb decisions molt personals, com la nostra dieta.

Notícia
Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

L'exposició prenatal a la contaminació atmosfèrica s'associa amb canvis en el cervell infantil relacionats amb trastorns de comportament, segons un estudi s'ISGlobal publicat a Environmental Research. Fins i tot complint els límits permesos per la Unió Europea, les partícules fines s'associen amb una reducció del cos callós, una estructura relacionada amb el TDAH i l'espectre autista

Butlletí