Els peatges ja no seran gratis per als vehicles de zero emissions, però tindran rebaixa

Font: CCMA

27/11/2019 - 12:11

Els que fins ara no pagaven peatge, tindran una bonificació del 75%, i els híbrids endollables passen a la categoria dels ECO, que tenen el 30% de descompte

Els vehicles amb distintiu d'emissions zero pagaran peatge a les autopistes de la Generalitat. El govern ha aprovat aquest dimarts al Consell de Govern la modificació del sistema de descomptes a les autopistes i vies en règim de peatges de la Generalitat per adaptar-lo a la política mediambiental del govern i a la nova realitat del mercat de vehicles de baixes emissions.

S'acaben els peatges gratuïts

Els vehicles de categoria ECO específic, que inclouen els vehicles d'hidrogen, elèctrics purs, els d'autonomia estesa i les motocicletes elèctriques, que fins ara no pagaven peatge en les autopistes de la Generalitat, passaran a tenir una bonificació del 75%.

Els vehicles híbrids endollables, que fins ara pertanyien a l'anterior categoria, passen a la de vehicles ECO generals.

Els ECO general comprenen els vehicles híbrids, endollables, GLP i gas natural, híbrids de benzina i gasoil que compleixin la normativa Euro6, i mantenen la bonificació del 30%

Es manté també el sistema que permet acumular els descomptes generals ECO i VAO, però amb una bonificació màxima del 75%.

Els vehicles ECO general i ECO específics han de complir dos requisists addicionals per tenir les bonificacions en els peatges:

  • El preu del vehicle ha de ser inferior als 48.400 €, IVA inclòs.
  • Acreditar que s'ha desballestat prèviament un vehicle de més de 10 anys d'antiguitat i amb l'ITV en vigor, en cas de les noves altes de vehicles al portal EcoViaT a partir de l'1 de gener del 2020.

L'actual sistema de bonificacions, vigent des del 2017, canviarà a partir de l'1 de gener del 2020, coincidint amb l'entrada en funcionament de la Zona de Baixes Emissions, ZBE, a Barcelona i l'entrada en vigor del reglament de la Unió Europea, per la reducció de les emissions de Co2 dels nous vehicles. I es mantindrà fins al 2021 o es podran revisar com a conseqüència del pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire.

Les bonificacions s'aplicaran, l'1 de gener del 2020, coincidint amb l'entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions

Triple objectiu

Segons ha explicat la consellera portaveu, Meritxell Budó, les mesures responen a un triple objectiu: "Les bonificacions ECO tenen una triple voluntat: la d'estimular els ciutadans i ciutadanes a comprar models de baixes emissions, compensant en part el cost més elevat que tenen aquests vehicles, respecte a models de combustibles convencionals.  La mesura permet una renovació del parc mòbil català que està molt envellit actualment, i estimular la indústria automobilística en la progressió cap al vehicle elèctric."

La modificació de les bonificacions, segons ha explicat Budó, respon al fet que la gamma de vehicles considerats més nets que ofereixen els fabricants és més àmplia que anys enrere.

Meritxell Budó, consellera portaveu del govern, ha anunciat les noves mesures

El govern calcula que aquestes mesures permetran, amb la introducció de les innovacions tecnològiques i l'increment de l'eficiència dels vehicles, estalviar l'emissió de 56.000 tones de Co2 a l'atmosfera en els pròxims 2 anys.

La mesura, ha afegit, complementa la política mediambiental del govern segons la declaració d'emergència climàtica que es va fer el mes de maig.


 

Relacionats

Article

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire. L’any 2018 la contaminació va provocar la mort de 351 persones a la ciutat.

Notícia

Els nous parquímetres incorporen el reconeixement del distintiu ambiental que la Direcció General de Trànsit atorga a cada vehicle. Així es poden regular les tarifes de cada vehicle durant els episodis de contaminació, distingint entre els vehicles de Zero Emissions i els ECO.

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona, l'AMB i la Generalitat de Catalunya han donat el tret de sortida a la campanya informativa sobre la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN), amb l'objectiu d'informar i recordar a la ciutadania en general, i als usuaris de vehicles privats en particular, l'entrada en vigor a primers d'any de les restriccions de circulació a la ZBE Rondes BCN per als vehicles sense distintiu ambiental de la DGT i les alternatives de què disposen.

Butlletí