Els ocells estan canviant la manera de cantar durant el confinament

Font: CCMA

03/04/2020 - 19:39

Els ocells estan variant de comportament i el pronòstic és que en creixi la població: és la resposta a un ecosistema en què tenen menys interrupcions

Científics i naturalistes de tot el món s'estan plantejant nous estudis que constatin els canvis d'hàbits dels animals en temps de confinament humà.

Pel que fa als ocells, sens dubte estan variant de comportament i el pronòstic és que en creixi la població i canviïn la freqüència del cant. Tot plegat, com a resposta a un ecosistema en què tenen menys interrupcions.

L'esclat de la primavera continua impertorbable, encara que ens l'estiguem perdent. Hi ha experts, com els ornitòlegs, que ja estan fent hipòtesis sobre quines conseqüències tindrà el distanciament social i el confinament en els ocells.

A aquesta escala, serà la primera vegada que la nostra absència en entorns urbans tindrà canvis notables en el comportament i el cant. S'espera un increment d'exemplars i que variïn les característiques dels cants.

John Fitzpatrick, ornitòleg, explica que el confinament està afectant l'ecosistema dels ocells i el seu comportament. "Els ocells responen als sorolls antropogènics dels humans i redueixen el cant. En alguns casos, de fet, canvien la freqüència del cant. Els ocells canvien cants i costums. El distanciament social està afectant el seu ecosistema."

El canvi d'estació ha coincidit amb una pandèmia i situacions ben atípiques. Pel que fa a l'impacte en alguns animals, malgrat que tornem a la normalitat, s'espera que hi hagi més cries i la població creixerà. Simplement, perquè no els estem fent nosa.Fitzpatrick explica que es podríen veure perfectament més ocells criant en ambients urbans i suburbans i a l'entorn dels nostres barris, que no s'haurien vist d'una altra manera: "Deu ser perquè no els estem destorbant tant."


Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Cicles biològics en parcs i platges metropolitans durant el confinament

La reducció de l'activitat humana durant el confinament per la COVID-19 ha afavorit que els parcs i les platges metropolitans s'hagin convertit en refugis de natura. El resultat ha estat un augment de fauna difícilment observable en circumstàncies normals, com ara flamencs, cabirols o senglars.

Entrevista

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica que el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

Notícia
El gafarró és una de les espècies observades (Xavier Riera/ICO)

El gafarró és una de les espècies observades (Xavier Riera/ICO)

Amb la disminució del soroll i de la presència humana, canten i surten més al matí, com fan els ocells de medis rurals, segons un estudi de l'Institut Català d'Ornitologia. L'estudi ha consistit a analitzar gairebé 20.000 llistes completes d'ocells realitzades per més de 600 voluntaris per tot Catalunya.

Butlletí