20/01/2005 - 00:00
Aquest darrer any 2004 el Govern de la Generalitat de Catalunya ha impulsat una nova política de l'aigua en la que s'incorporen els criteris de la Directiva marc per a fomentar una protecció i gestió eficient del recurs. La Comissió de l'Aigua del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) de les comarques de Girona va convocar fa uns dies una jornada de treball amb la finalitat de conèixer quins efectes tindrà en la gestió dels ens locals aquesta nova política.
La Jornada, que va tenir lloc el divendres, 14 de gener, al Museu de l'Aigua de Salt, va ser presentada per Jaume Torramadé, Alcalde de Salt, Miquel Noguer, President del CILMA i Vicens G. Cara, Responsable de la Comissió de l'Aigua del CILMA. Hi van intervenir Joan Gaya, consultor ambiental i tècnic de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Mariona Coch, Directora de l'Àrea Tributària i d'Ingressos de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA); Manel Serra, Gerent del Consorci de la Costa Brava i Francesc Canalias, Director del Consorci SIGMA de la Garrotxa i tècnic de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). La cloenda va ser a càrrec de Jaume Solà, Director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
En la jornada, Joan Gaya va manifestar que, respecte a aquesta nova política de l'aigua, 'els esquemes econòmics hauran de contemplar, dins la complexitat ambiental, els costos reals del model en el que es vol combinar la qualitat ambiental i dels serveis en un marc de carestia del recurs'. Per la seva part, Mariona Coch, en referència als principis que inspiren les modificacions de les mesures aprovades pel cànon de l'aigua, va ressaltar, entre d'altres aspectes, la necessitat de 'fomentar els usos sostenibles tant en relació al consum com en relació a la contaminació que el seu ús genera, així com de modificar les conductes no sostenibles del seu ús i de dotar d'una major transparència en tot el cicle de l'aigua'.
Manel Serra va afirmar que 'tot i que les tarifes no són problemàtiques, les mesures fiscals que s'aproven no assoliran els seus objectius', tot afegint també que 'si volem estalviar aigua cal anar als grans consumidors i no als consumidors familiars o petits'.
Francesc Canalias va reflexionar sobre l'aplicació del Decret 130/03 de gestió de sistemes de sanejament que 'comportarà noves obligacions pels ens locals, ja que determina la cessió de les instal'lacions de tractament d'aigua que fins avui han estat en mans de l'Agència Catalana de l'Aigua'.
En la cloenda, Jaume Solà va explicar que aquesta nova política de l'aigua comporta, entre d'altres qüestions, 'ordenar determinats comportaments i alhora millorar la qualitat de l'aigua'. També va comentar que, en tot el cicle de l'aigua, caldrà una major corresponsabilitat entre les diverses entitats municipals i supramunicipals, així com una nova organització transversal i descentralitzada per la qual cosa es crearan varies Delegacions Territorials per diversos indrets de Catalunya.
Font: CILMA.