Els municipis de l’Arc Metropolità es reuneixen a Terrassa per tractar qüestions relacionades amb les Zones de Baixes Emissions

02/03/2022 - 09:52
A la reunió hi ha assistit el primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez. Foto: Ajuntament de Terrassa

A la reunió hi ha assistit el primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez. Foto: Ajuntament de Terrassa

Representants dels municipis que integren l’Associació de l’Arc Metropolità s’han reunit aquest 23 de febrer amb la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Durant la trobada, celebrada a Terrassa, s’han presentat els objectius i principals àmbits de treball de l’associació. Així mateix, un dels temes centrals han estat els diferents aspectes vinculats al desplegament de les Zones de Baixes Emissions (ZBE).

Els representants de l’Arc Metropolità han subratllat la necessitat d’una major coordinació per abordar el plantejament de les ZBE tenint en compte la realitat de la segona corona, però alhora en el marc d’una visió conjunta del territori que eviti nous desequilibris i garanteixi l’equitat territorial.

Tal com ha explicat el vicepresident de l’Arc Mertropolità, Xavier Fonollosa, “des de l’Associació entenem que les Zones de Baixes Emissions i altres polítiques relacionades amb la qualitat de l’aire no es poden plantejar de manera individual perquè el que un municipi fa té efectes en el del costat i a la inversa. Si volem que les ZBE funcionin i tinguin un efecte real, cal coordinació i criteris conjunts sobre la seva delimitació o el seu funcionament, per exemple. Cal trobar un model capaç d’adaptar-se a la realitat de cada territori i que alhora pugui encaixar en la realitat del país”.

Per la seva banda, el també vicepresident de l’Associació, Pere Regull, ha remarcat “la necessitat de fer compatible les mesures per fer front al canvi climàtic amb el progrés econòmic i col·lectiu i és per això que a l’hora d’abordar les Zones de Baixes Emissions hem de tenir en compte aspectes com la mobilitat vinculada a les activitats econòmiques i empresarials. Així mateix, cal veure quines fortaleses i dèficits tenim pel que fa al transport públic, ja que si apostem per reduir el vehicle privat, hem de garantir que les persones es puguin desplaçar”.

Un altre des aspectes plantejats durant la trobada han estat els condicionants socials que comportaran les ZBE. I és que el fet d’haver de disposar de cotxes més nous (menys contaminants) per circular per certs àmbits podria plantejar més dificultats a les persones amb rendes més baixes.

La trobada ha comptat amb l’assistència dels vicepresidents de l’Associació de l’Arc Metropolità, Xavier Fonollosa i Pere Regull, alcaldes de Martorell i Vilafranca del Penedès, respectivament. Amb els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart; de Mataró hi ha assistit el primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jérez; Granollers, Josep Mayoral; i Mollet, Josep Monràs; l’alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez; la tinenta d’alcaldessa de Terrassa, Lluïsa Melgares; la regidora de Desenvolupament Urbà i Transició Energètica de Sabadell, Mar Molina; i el regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d’Espai Urbà de Vilanova i la Geltrú, Antoni Palacios. Com també d’altres responsables tècnics municipals.


Relacionats

Article

L’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona ha acollit una jornada en què alumnat dels centres Jaume Cabré i Escola Tecnos (Terrassa) i Ca n'Oriac i Narcisa Freixas i Cruells (Sabadell) han presentat els projectes que han dut a terme al llarg d'aquest curs sobre com reduir la contaminació atmosfèrica als seus instituts.

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Butlletí