Els municipis coneixen les noves tecnologies en telegestió de les xarxes d’aigua no potable i reg

17/02/2011 - 00:00
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha celebrat una jornada on s'han exposat els conceptes bàsics sobre la telegestió i el telecontrol i les experiències pràctiques en aquesta matèria dels municipis de Girona, Mataró i Granollers.
La jornada "Telegestió i telecontrol: de les dobles xarxes al reg d'espais verds" s'ha celebrat aquest 17 de febrer, i s'emmarca en el cicle de jornades dedicat al reaprofitament d'aigües no potables i dobles xarxes que organitza el Grup de treball de gestió dels recursos hídrics de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Ha comptat amb l'assistència d'una seixantena de tècnics municipals i representants d'empreses del sector.

Joan Antoni Baron, President de la Xarxa, ha presentat l'acte i ha destacat el fet que l'estalvi i la gestió correcte de l'aigua "és una qüestió que ens preocupa, i especialment ara més que mai". En aquest sentit ha volgut valorar "l'esforç que des del món local s'està fent per avançar per tenir uns models de ciutats més sostenibles" que en l'àmbit concret de la gestió local de l'aigua es concreta en actuacions sobre "ús d'aigua no potable per al reg, impuls a una jardineria més adaptada al nostre clima i una gestió eficient".

Daniel Tugues, en representació de la Fundació AGBAR, ha exposat els conceptes bàsics a tenir en compte i ha posat com a exemple el reg agrícola com un exemple de gestió telecontrolada del recurs i de la demanda de forma planificada, del qual el món local "en pot aprendre bones experiències adaptables a escala urbana".

En la segona part de la jornada, s'han exposat diverses experiències municipals:

Per part de l'Ajuntament de Girona, Marc Rosdevall, acompanyat de l'empresa instal·ladora, ha explicat el funcionament del sistema de telecontrol del reg d'espais verds.

Albert Ramia i Anna Guitart, representants d'Aigües de Mataró i l'Ajuntament de Mataró respectivament, han explicat com es gestiona la xarxa d'aigua freàtica per regar més del 40% de les zones verdes regables de la ciutat i com la telegestió del sistema els ha permès importants estalvi d'aigua.

Per últim, Quim Comas i Àlex Bella han explicat l'experiència de Granollers, on treballa de forma coordinada i integrada la telegestió de la xarxa d'aigua freàtica i regenerada amb el sistema de telegestió de reg. Malgrat una inversió inicial important, amb l'aplicació de la tecnologia han reduït un 34% els costos de personal en control i operacions de reg i també han reduït un 34% el consum d'aigua per una millor gestió.

Aquesta ha estat la darrera jornada del Grup de treball de gestió de recursos hídrics d'aquest mandat de la Xarxa.

 

 

 

Relacionats

Acte
15/02/2024 - 00:00
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Acte
31/01/2024 - 10:00
CaixaForum Macaya (Passeig Sant Joan, 108, Barcelona)

Butlletí