Els mercats innoven per reduir el malbaratament alimentari

Font: Ajuntament de Barcelona

28/06/2019 - 10:51

La sostenibilitat és un dels eixos clau que mou els Mercats de Barcelona: cada vegada hi ha més implicació en la cura del medi ambient en el sentit més ampli. I és clar, reduir tant com sigui possible el malbaratament dels productes i aprofitar-los al màxim forma part d’aquesta cerca que els mercats fan cap a un model més sostenible.

En aquest sentit, tal i com explica Genís Arnàs, cap del departament de Mercats de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), l’expertesa dels i les paradistes és un factor clau ja que “com que coneixen molt bé el producte, saben treure’n el màxim rendiment”. A més, la innovació també té un paper fonamental en la reducció del malbaratament: “En una parada de carn, el carnisser ofereix la carn fresca del dia i, per no generar estoc, diversifica la manera de presentar-la: en fa pinxos, croquetes, carn picada per a hamburgueses…”.

En la seva funció de cohesionadors socials i elements essencials en la vida de barri, els mercats també han dut a terme accions amb entitats del seu entorn per aprofitar els productes que no s’han venut o fins i tot per conscienciar el veïnat de la necessitat de no llençar aliments. Així, trobem diversos mercats de la ciutat que s’han posat d’acord amb entitats socials de manera que cada dia els donen tot el producte fresc que no s’ha venut. També és exemple de difusió d’aquesta filosofia el Mercat del Carmel que llueix un mural contra el malbaratament alimentari fet per alumnes de l’Institut Ferran Tallada.

També a nivell educatiu, els mercats col·laboren sovint amb Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que es dedica exclusivament a reaprofitar tot aquell producte fresc que no es ven o que s’hauria llençat. Així, els Espigoladors visiten sovint els nostres mercats explicant a petits i grans tècniques i maneres de no malbaratar cap aliment. A més, el col·lectiu va estar present a la passada edició de la fira Mercat de Mercats en una xerrada on van explicar la importància de tenir en compte la sostenibilitat a l’hora de comprar.

En alguns casos, la innovació per minimitzar el desaprofitament dels aliments ve de la mà d’iniciatives individuals dels i les nostres paradistes. És el cas, per exemple, d’en Santiago Gracia, de Juanita Peixateries al Mercat de l’Estrella. Com ell mateix ens diu, “jo sempre busco maneres de reciclar, reutilitzar o trobar mesures de cuidar el medi ambient, perquè és un tema que em preocupa”. Així en Santiago ha començat a utilitzar l’app “Too good to go“, que serveix precisament per evitar que es llenci o es faci malbé l’excedent venent-lo a última hora per un preu més rebaixat. “És una manera d’arribar a més gent -ja que hi ha persones que no es poden permetre els preus de la parada però sí els de l’aplicació- i, a més, d’assegurar-te que no et sobra res. Cada dia hi ha persones que em vénen a buscar coses”, ens explica el peixater.


 

Relacionats

Notícia
El pernil dolç, un habitual als contenidors d'escombraries (kropekk_pl / Pixabay)

El pernil dolç, un habitual als contenidors d'escombraries (kropekk_pl / Pixabay)

Les llenties són el plat que més es llença un cop cuinat i una de cada dues llars de les que llencen menjar admeten llençar pa

Notícia

Si la proposició de llei prioritza reduir el malbaratament alimentari en origen (reduint la sobreproducció), en segon lloc l'aprofitament d'aquells excedents que no s'han pogut evitar, i ho fa al llarg del cicle alimentari des del camp a la taula, es pot convertir en una llei referent a Europa.

Notícia

El Pla, proposa donar resposta a sis reptes diferents a través de 18 accions articulades en 133 projectes, ha estat elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, i finançat pel programa de cooperació interregional Interreg Europe, agrupa 47 empreses, entitats socials, universitats i administracions públiques.

Butlletí