Els membres de Climate Alliance reafirmen el compromís abans de la COP24

Font: Climate Alliance

09/10/2018 - 09:48

Els membres de Climate Alliance de tot Europa han reafirmat el seu compromís de reduir les emissions almenys el deu per cent cada cinc anys a través de la Declaració de Barcelona.

La Conferència ha estat inaugurada pel president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. En el parlament de salutació als participants en la Conferència, Castells ha destacat el paper dels governs locals en la mitigació dels efectes del canvi climàtic: «hem de tancar el cercle local des d’una visió global, amb uns objectius de desenvolupament sostenible i perquè des del món local puguem influir en les polítiques dels Estats».

El president Castells també ha volgut remarcar els 10 anys de vinculació de la Diputació de Barcelona amb l’Aliança del Clima, una entitat pionera en la lluita contra el canvi climàtic «un repte greu que tenim com a planeta –ha remarcat Castells– per al que no podem restar aturats i amb els braços plegats». En aquesta línia ha volgut incidir en les polítiques que des de la Diputació es porten a terme, com l’impuls de les energies renovables, com ara les instal·lacions de calderes de calor amb biomassa i accions d’eficiència i estalvi energètic en edificis i equipaments, però també en la gestió d’espais naturals i en la prevenció d’incendis forestals o en el foment de polítiques de mobilitat sostenible, amb projectes com el de les Vies Blaves.

En l’acte inaugural hi ha intervingut també els dos presidents de l’Aliança del Clima, Tine Heyse, de la ciutat de Gant (Bèlgica) i Olger Matthäus, de la ciutat de Rostock (Alemanya), així com Tutiak Katan, vice-coordinador de les Organitzacions Indígenes de l’Amazònia del riu Basin (COINCA – Equador). Katan ha destacat el paper que els pobles indígenes estan fent per la preservació dels boscos i la biodiversitat de l’Amazònia, que ha qualificat com a “cor del món”, però que ells sols no poden en aquesta lluita per la preservació i que necessiten fer-ho junts amb organitzacions com l’Aliança del Clima.

En la jornada inicial també s'ha celebrat la trobada estatal del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, en la que s'ha fet un balanç de deu anys d’aquest moviment creat l’any 2008 amb el con el propòsit de reunir als governs locals que voluntàriament es van comprometre i superar els objectius de la UE en matèria de clima i energia. En la sessió han participat el diputat d’Espais Naturals Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i el subdirector general d’Accions davant el Canvi Climàtic, del Ministeri per a la Transició Ecològica , Eduardo González, amb una exposició de les polítiques i activitats de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic relacionades amb el Pacte dels Alcaldes.

Els membres de l'Aliança pel Clima, de la qual en forma part la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, han reafirmat la seva promesa de reduir les emissions almenys el deu per cent cada cinc anys en suport de la Declaració de Barcelona a la trobada de la Conferència internacional de l'Aliança celebrada a Barcelona entre els dies 1 al 3 d'octubre.

"Hi ha tantes ciutats i pobles que duen a terme una acció climàtica ambiciosa durant molt de temps. Aquests esforços s'han de tenir en compte si volem assolir els nostres objectius climàtics a nivell nacional o fins i tot internacional ", ha explicat Andy Deacon, Coordinador de Polítiques de l'Aliança Clima.

La Declaració de Barcelona subratlla que el nivell local es part important en la lluita contra el canvi climàtic. Exhorta a la UE i als governs nacionals a aprofitar el treball de les ciutats i les regions per assolir els objectius climàtics nacionals i internacionals.

L'Assemblea General de Climate Alliance va aprovar la declaració de Barcelona el 2 d'octubre i es la va presentar el 3 d'octubre en la conferència anual d’aquesta xarxa que va tenir lloc al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau a Barcelona.

La declaració surt una mica abans de la publicació de l'últim informe del clima de l'IPCC i dos mesos abans de la 24a Cimera del Clima de Katowice, Polònia. Climate Alliance farà arribar els missatges de la Declaració de Barcelona a Katowice, en representació dels seus 1.700 membres de 26 països.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El president de la Diputació ha assistit aquest 4 de desembre a Brussel·les a la reunió del Comitè Polític del Pacte d’Alcaldes, on ha renovat el compromís de la Diputació amb la tasca que duu a terme el Pacte d’Alcaldes, que compta amb el suport de 7.000 governs locals de 57 països. El Comitè ha felicitat la tasca de la corporació en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Entrevista

La doctora Hiroko Ochiai és especialista en teràpia de bosc, reconeguda internacionalment per la seva recerca en aquest camp. Vinguda del Tokyo Medical Center, on dirigeix diversos departaments, ha estat una de les veus més esperades al congrés internacional El potencial dels boscos en la salut que s’ha celebrat a Girona i a la comarca de La Garrotxa entre el 7 i el 10 d’octubre amb un gran èxit d’assistència. Sostenible ha conversat amb ella sobre el vessant humà, científic i social de la teràpia de bosc.

Notícia

La Diputació de Tarragona col·labora amb les Jornades 'Emergència Climàtica i Transició Energètica', que se celebraran a Tarragona del 7 al 10 d’octubre i es clouran amb un debat per definir una estratègia de territori per als propers anys.

Butlletí