Els joves, protagonistes de la lluita contra l’emergència climàtica

La Diputació de Barcelona organitza una jornada per reflexionar sobre el compromís dels moviments juvenils davant el repte climàtic

Font: Diputació de Barcelona, Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

27/01/2020 - 12:20

Joves lligats a l’activisme climàtic han compartit espai amb experts en comunicació i participació ambiental i amb el pedagog Jaume Funes en una jornada per reflexionar sobre el compromís dels moviments juvenils davant el repte del canvi climàtic.

La jornada ha estat organitzada per la Diputació de Barcelona arrel del Dia de l’Educació Ambiental, celebrat aquet 26 de gener. I és just l’educació ambiental, segons Olga Margalef, investigadora del CREAF. una de les causes del compromís del jovent, que podem veure avui lligat a moviments com el Fridays for Future o Extinction Rebellion. Què ha passat per a que apareguin moviments juvenils tan forts? Margalef ha destacat tres causes: “L’educació ambiental, el fet que ja comencem a notar la simptomatologia del canvi climàtic i que els moviments socials de les darreres dècades han aportat una mirada global i sistèmica a la complexitat”.

Amb Olga Margalef van dialogar en una de les taules de debat Enric Pol, catedràtic de Psicologia Social i Ambiental de la UBi Ismael Peña, professor universitari i investigador, i la periodista Cori Calero. Per a Pol tendim a culpabilitzar molt el ciutadà com a individu quan és un problema estructural: "No és un problema de l’administració local sinó de l’estatal i no és de l’estatal sinó d’alguna cosa més gran...El capital controla els governs". Ara mateix, segons Enric Pol hi ha dues opcions: Indefensió i passivitat o empoderament i enfrontament "Si tenim capacitat de capgirar elements de sostenibilitat també tindrem capacitat de capgirar elements d’altres tipus: econòmics, socials...”.

I és amb aquesta opció d’empoderament davant l’emergència climàtica on hem pogut veure els últims anys els moviments juvenils, com autèntic catalitzador de la resposta social. Aquesta experiència ha estat compartida a la jornada per Ria Jabbour Hernández, de Rebel·lió o Extinció, Xavier Masramon, de la Reserva de la Biosfera del Montseny, Joan Grivé, instagramer i Maria Marcet, de Fridays for Future,

"L’educació ambiental ha d’estar a tot arreu", ha dit Marcet, "és com el feminisme, cal integrar-la en tot el currículum educatiu de manera transversal i no tractar-se com un tema a part". En relació amb això, Olga Margalef, ha subratllat que un dels reptes dels moviments ambientals és el lligam amb molts altres moviments, com el feminista i el sindical, etc. "És fonamental unir lluites. El canvi climàtic fa una critica sistèmica que toca punts molt variats del nostre model de vida i cal aquest lligam”

I en aquest sentit, quin és el paper de les administracions? “Les administracions han de posar el focus en el que ja s'està fent per crear referents i xarxa”, ha dit Ismael Peña."La gent que està fent coses què necessita? A vegades no cal crear nous projectes quan ja hi són" Cal doncs que siguin, el que Enric Pol anomena “facilitadors de xarxes”.

En referència a les administracions, la jornada, ha estat presentada pels diputats d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, i Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

En la presentació de la jornada, Xesco Gomar ha ressaltat el fet de tenir al nostre abast moltes coses a fer per les quals cal activisme i militància, com canvis d’hàbits en el consum, en els desplaçaments i la mobilitat, i també en el compromís cívic i social, on els joves hi tenen un paper important a jugar. Davant el repte de l’emergència climàtica “necessitem accions que propiciïn els canvis necessaris per poder afrontar un futur més sostenible en tots els aspectes de les nostra vida, i per això cal ser forts en educació, formació i conscienciació en la promoció de l’acció climàtica i ambiental”.

En aquesta línia,  ha destacat: “les administracions també han de contribuir en fer possible aquests canvis, fent unes ciutats i pobles més verdes, més inclusives i més saludables, i és des de la proximitat dels moviments socials com es poden afrontar millor tots aquest reptes. Treballar pel clima i pel medi ambient és una qüestió de justícia i solidaritat amb el conjunt del planeta”.

 


Documentació i resultats de la jornada


 

Relacionats

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Article
Dia Mundial de l'Aigua 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Butlletí