Els horts urbans de Santpedor a ple rendiment

Font: Ajuntament de Santpedor
03/05/2016 - 12:37

Dos anys després de la seva estrena, la vintena de parcel·les de la finca de 3 hectàrees situada al sector de les Arenes, acullen l’activitat hortícola que hi porten a terme els seus usuaris.

Els horts urbans de Santpedor treballen a ple rendiment i amb totes les parcel·les adjudicades, 20 en total. L’ajuntament ha portat a terme dues convocatòries d’adjudicació: la primera, l’abril del 2014 quan es van posar en marxa i la segona, aquest passat mes de febrer, fruit de l’ampliació de parcel·les que s’hi va portar a terme.

El horts urbans de titularitat municipal s’han concebut com un projecte social i sostenible que té un doble objectiu: fomentar la tradició hortícola que ha existit històricament a Santpedor posant espais apropiats a l’abast de les persones que hi estiguin interessades, d’una banda, i generar un espai de social de convivència i d’integració de les persones. Els horts promouen també el cultiu sostenible de varietats autòctones per tal de treballar valors com la sostenibilitat, l’autoconsum i l’agricultura ecològica.

El projecte d’horts urbans de titularitat municipal de Santpedor recull una desena d’objectius que es desenvolupen a través de les següents funcions bàsiques: productiva de lleure i autoconsum, amb el conreu com a fórmula d’oci i entreteniment; educativa, a partir de l’aprenentatge de diverses disciplines; formativa, amb programes formatius en horticultura que s’aniran desenvolupant de forma progressiva pels usuaris; teràpia ocupacional, amb la creació de comunitats inclusives; social, amb criteris de cohesió social a través de l’organització d’activitats de caire educatiu, lúdic i terapèutic que generarà un teixit de noves relacions; salut, bo i fomentant el benestar personal a través de l’alimentació i d’activitats que milloren la qualitat de vida o la cultural, amb la divulgació d’una tradició que forma part de la cultura popular, el mode de vida i el caràcter de la societat santpedorenca.

En un altre ordre de coses, els horts urbans també pretenen difondre valors ambientals, urbanístics, estètics i econòmics en tant que es tracta d’espais seminaturals integrats dins una trama urbana que permeten conservar valors i funcions ecològiques, culturals i paisatgístiques dels espais que ocupen. Així mateix, els horts urbans contribueixen al bon manteniment dels sistemes d’espais lliures urbans o periurbans alhora que permeten la creació d’espai verd públic. A nivell més estètic, aporten varietat, riquesa, harmonia i integració paisatgística. Finalment, a nivell econòmic, compleixen la funció bàsica de la producció d’aliments.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Sant Fruitós de Bages continua el programa de cessió, de forma temporal, de les parcel·les que no estan ocupades als horts de La Sagrera i de Riu d’Or per tal de conrear-hi. Els horts es cediran als interessats per un període de 2 anys agrícoles, per tant des del 31 d’octubre de l’any inicial, fins el 31 d’octubre de l’any de venciment

Notícia

Les persones a qui se’ls ha concedit l’autorització per a l’autoconsum d’alguna d’aquestes parcel·les podran utilitzar la superfície de conreu durant tres anys, d'acord amb els objectius del programa d'horts municipals. 

Article

El programa compta amb tres jornades de treball col·laboratiu i un esmorzar a l'horta social 

Butlletí