Els horts urbans de Santpedor a ple rendiment

Font: Ajuntament de Santpedor
03/05/2016 - 12:37

Dos anys després de la seva estrena, la vintena de parcel·les de la finca de 3 hectàrees situada al sector de les Arenes, acullen l’activitat hortícola que hi porten a terme els seus usuaris.

Els horts urbans de Santpedor treballen a ple rendiment i amb totes les parcel·les adjudicades, 20 en total. L’ajuntament ha portat a terme dues convocatòries d’adjudicació: la primera, l’abril del 2014 quan es van posar en marxa i la segona, aquest passat mes de febrer, fruit de l’ampliació de parcel·les que s’hi va portar a terme.

El horts urbans de titularitat municipal s’han concebut com un projecte social i sostenible que té un doble objectiu: fomentar la tradició hortícola que ha existit històricament a Santpedor posant espais apropiats a l’abast de les persones que hi estiguin interessades, d’una banda, i generar un espai de social de convivència i d’integració de les persones. Els horts promouen també el cultiu sostenible de varietats autòctones per tal de treballar valors com la sostenibilitat, l’autoconsum i l’agricultura ecològica.

El projecte d’horts urbans de titularitat municipal de Santpedor recull una desena d’objectius que es desenvolupen a través de les següents funcions bàsiques: productiva de lleure i autoconsum, amb el conreu com a fórmula d’oci i entreteniment; educativa, a partir de l’aprenentatge de diverses disciplines; formativa, amb programes formatius en horticultura que s’aniran desenvolupant de forma progressiva pels usuaris; teràpia ocupacional, amb la creació de comunitats inclusives; social, amb criteris de cohesió social a través de l’organització d’activitats de caire educatiu, lúdic i terapèutic que generarà un teixit de noves relacions; salut, bo i fomentant el benestar personal a través de l’alimentació i d’activitats que milloren la qualitat de vida o la cultural, amb la divulgació d’una tradició que forma part de la cultura popular, el mode de vida i el caràcter de la societat santpedorenca.

En un altre ordre de coses, els horts urbans també pretenen difondre valors ambientals, urbanístics, estètics i econòmics en tant que es tracta d’espais seminaturals integrats dins una trama urbana que permeten conservar valors i funcions ecològiques, culturals i paisatgístiques dels espais que ocupen. Així mateix, els horts urbans contribueixen al bon manteniment dels sistemes d’espais lliures urbans o periurbans alhora que permeten la creació d’espai verd públic. A nivell més estètic, aporten varietat, riquesa, harmonia i integració paisatgística. Finalment, a nivell econòmic, compleixen la funció bàsica de la producció d’aliments.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Santpedor substitueix l’enllumenat de la zona esportiva a tecnologia LED i preveu un estalvi energètic de més del 70%.

Notícia

Santpedor substituirà tot l’enllumenat públic a LED aquest 2023

Notícia

A través de l'ajuntament, Consell Comarcal i la Cooperativa Agroecològica l'Aresta cerquen propietaris de terrenys que els tinguin en desús per fer-hi horts i recuprar la terra per al sembrat.

Butlletí