Els horts municipals de Cova Solera a Rubí ja estan en marxa

14/11/2016 - 09:11

Dos cursos formatius per a persones en risc d’exclusió social i un taller infantil han engegat la prova pilot d’un projecte que treballarà la inclusió, la participació i el foment de les relacions socials a través del cultiu de la terra.

 

Els primers horts municipals de Rubí han obert les portes. Una quinzena de persones participen a la prova pilot que inclou dues iniciatives formatives que es desenvoluparan en aquest nou equipament municipal. Els horts són un projecte que dóna resposta a una reiterada petició ciutadana que va obtenir la llum verda del ple municipal del desembre de 2015.

La jornada participativa celebrada a principis d’estiu va decidir les diverses funcions que ha de tenir aquesta iniciativa. Ha de ser un espai obert, inclusiu, transformador i que serveixi per crear lligams entre els seus participants. Així doncs, el primer pas de tot aquest projecte és una prova pilot dirigida a persones amb necessitats concretes proposades pels serveis socials i entitats del tercer sector. En aquest àmbit s’hi desenvoluparan dos cursos, un d’horticultura general i un altre de cultiu de calçots, a més, es durà a terme un taller enfocat als més petits. Aquestes activitats aniran a càrrec de la cooperativa Tapurna.

El regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, destaca la posada en marxa d’aquest equipament. Per Rodríguez siginifica "posar en marxa una proposta nascuda de la ciutadania i dissenyada pels rubinencs i rubinenques". El responsable de l’àrea ha afegit que "es tracta d’un projecte de llarg recorregut i que servirà per molt més que conrear i recollir. L’objectiu és que aquests horts es converteixin en un punt de trobada i serveixin per crear lligams entre les persones que hi participin".

En un futur, el projecte s’obrirà a la resta de la ciutadania que hi podrà accedir en diverses modalitats. A mesura que es desenvolupi el projecte, la gestió de l’espai recaurà en el consell gestor de l’hort que estarà format per l’ajuntament, les entitats implicades i els representants dels usuaris. A més, es crearà la figura del cap de finca que serà qui coordini el dia a dia dels horts. De la mateixa manera. La voluntat és donar lloc a una associació que vetlli pel bon ús de l’espai.

Els horts

Els horts municipals estan ubicats a Cova Solera, a tocar de la deixalleria municipal. Són 5.000 metres quadrats cultivables i disposen d’espais per emmagatzemar eines i maquinària.

Els horts d’autoconsum s’organitzaran en parcel·les de 200 metres quadrats cadascuna on hi treballaran de manera coordinada grups de fins a vuit persones. La durada de la cessió és d’un any amb opció a prorrogar-la fins a un màxim de tres.

En aquest àmbit es preveu habilitar un total de 20 parcel·les, de les quals es reservaran entre una i quatre per programes específics de l’Ajuntament i/o per entitats, així doncs, es preveu un mínim de 128 autoritzacions per usuaris particulars de les que un 25% es reserven per a persones derivades d’entitats o serveis socials.

Els horts comunitaris ocuparan 1.100 metres quadrats  on es duran a terme projectes de curta durada, és a dir, mensuals o trimestrals. En aquestes propostes hi prendran part entitats i usuaris que hagin fet la inscripció prèvia. Algunes de les propostes requeriran alguna aportació econòmica.

El cost del projecte d’obres és de 179.690,25 euros.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
20/04/2024 - 10:00
Avinguda Barcelona, plaça Pearson i plaça Nova Estació. Rubí
Acte
20/04/2024 - 00:00
Rubí
Notícia

Prop d’una seixantena d’activitats programades tindran lloc del 20 al 28 d’abril i inclouran esdeveniments ja consolidats com la Fira de la Terra o la visita a les masies de la ciutat.

Butlletí