Els grans temporals de mar s'han duplicat en 40 anys a la Costa Brava

Font: CCMA

29/01/2020 - 14:01

Després de dies i dies parlant del temporal Gloria i dels seus efectes, també és moment de valorar si aquests fenòmens, i en concret els temporals de mar, són i seran més freqüents en el futur, una altra conseqüència de l'emergència climàtica que estem vivint.

Segons les dades d'observació de Josep Pascual a l'Estartit, sempre tenint en compte que les dades d'alçada de les onades són apreciacions visuals, es pot veure com des del 1966 el nombre de temporals a l'any gairebé s'ha multiplicat per dos, hem passat de dos temporals l'any a gairebé quatre temporals l'any, sobretot entre el 1979 i el 2019. Considerant temporal quan les onades són iguals o superiors als 3 metres d'alçada, situació que desaconsella la navegació per a la majoria de les embarcacions. A la gràfica s'observa que a partir del 2000 s'ha anat incrementat el nombre de temporals. En destaca sobretot el 2003, amb 16 temporals de llevant i de gregal.

Nombre de temporals a l'Estartit (Josep Pascual)

D'altra banda, pel fa a l'alçada màxima de les onades, la tendència no és tan clara; s'ha mantingut una mitjana d'uns 3 metres.

Alçada màxima de les onades en temporals a l'Estartit (Josep Pascual)

Segons l'informe del Servei Meteoròlogic de Catalunya del balanç d'una llevantada històrica a Catalunya. Onades de fins a més de 7 m arran de costa, segons els observadors i vigilants de la XOM al nord de la Costa Brava; a l'Estartit, de fins a 5,5 metres, i de 5 metres a Palamós. També a la costa central es van observar onades de 6 metres a poblacions com ara Premià de Mar i Badalona. I la boia situada a desenes de quilòmetres mar endins davant del delta de l'Ebre va assolir una altura significativa de 7,6 metres.

Amb aquestes dades a la mà, i tenint en compte que, els propers lustres i dècades, els gran temporals es donaran amb més freqüència, és hora de tenir mentalitat oberta i de futur per saber què volem protegir i com volem la costa catalana en el futur. I, en conseqüència, treballar per aconseguir els objectius. Potser més que posar murs de contenció a la costa per protegir les nostres platges, caldria naturalitzar el nostre litoral. I la pregunta és: quin és el límit econòmic que admet la societat per a la restauració constant i contínua de les nostres costes?


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Notícia

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat el Pla comarcal d’adaptació al canvi climàtic. El Pla ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona que està impulsant l’elaboració d'aquests plans a les diferents comarques i ha estat participat pels ajuntaments de la comarca a nivell tècnic. 

Butlletí