Els governs locals impulsen la transició energètica i el debat sobre el clima

La setena edició dels Open Days, trobada de regions i ciutats europees celebrada a Brussel·les, es va centrar en l'energia sostenible
Redacció
12/10/2009 - 00:00

"Problemes mundials, respostes europees" ha estat el tema de la setena edició dels Open Days, la cita anual per a les regions i ciutats europees celebrada a Brussel·les del 5 al 8 d'octubre. Enguany, l'atenció s'ha centrat en com les regions i ciutats poden donar resposta als reptes de la globalització, el canvi climàtic i la crisi econòmica mundial, aquest cop amb el focus centrat en l'energia sostenible. Així doncs, l'Open Days 2009 ha estat una oportunitat única perquè els governs locals compartissin les seves opinions, necessitats i reptes al voltant de l'energia i la protecció del clima.

El Pacte d'Alcaldes/esses agafa força
Les ciutats europees, recolzades pels governs regionals, estan liderant el moviment per fer front a aquests desafiaments globals, establint objectius ambiciosos, però realistes, i aplicant mesures efectives en diferents sectors que promouen la transició cap a l'energia sostenible. Això significa l'ús eficient dels cada cop més escassos recursos, l'estalvi energètic i el canvi a fonts d'energies renovables. Cada cop més, aquestes àrees d'actuació són al punt de mira dels governs locals, ciutadans i empreses, un fet que a més beneficiar al medi constitueixen una manera de superar l'actual crisi econòmica.

En aquest context, més de 700 municipis europeus han signat ja el Pacte d'Alcaldes/esses, una ambiciosa iniciativa de la Comissió Europea que trasllada al món local els grans objectius de la Unió Europea, de manera que en adherir-se al pacte els municipis prenen el compromís de reduir un 20% les seves emissions de CO2 l'any 2020 respecte els nivells del 2005. En aquests moments les ciutats signants del pacte estan elaborant els seus Plans d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES), instruments que els serviran per planificar i gestionar aquest procés de transició cap a un ús més sostenible de l'energia (consulteu l'especial sobre el Pacte d'Alcaldes/esses a Sostenible.cat).

El Pacte d'Alcaldes/esses també implica a les estructures supramunicipals, ja siguin administracions públiques com xarxes de governs locals, per tal de sumar esforços i ajudar a fer progressos significatius. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona, a través de la seva Àrea de Medi Ambient, està jugant un important paper de lideratge, promoció i suport a tots els municipis de la província que s'hi vulguin adherir. De fet, cal destacar que dels 729 municipis europeus adherits al pacte, 105 són de la província de Barcelona.

Camí cap a Copenhaguen
La trobada a Brussel·les no només ha servit per compartir experiències, sinó que també ha servit per presentar i donar impuls al projecte 'LG Action' (en anglés Local Governments Action), una iniciativa coordinada per l'ICLEI que pretén recollir sota un mateix paraigües les opinions, necessitats i reptes dels governs locals en matèria d'energia i canvi climàtic, sumant veus per, finalment, fer-les sentir amb força durant la propera COP15, la gran cimera a Copenhaguen el proper mes de desembre que ha de decidir l'acord que substituirà el protocol de Kyoto.

--
Més informació: consulteu l'especial sobre el Pacte d'Alcaldes/esses a Sostenible.cat