Els gasos d'efecte hivernacle derivats dels residus tenen un alt potencial de reducció

Redacció
05/09/2011

Els gasos d'efecte hivernacle que es deriven dels residus sòlids urbans poden reduir-se molt, segons un nou informe de l'Agència Europea de Medi Ambient. Es calcula que en el total de la Unió Europea es podrien estalviar fins a 78 milions de tones d'emissions de diòxid de carboni equivalent (CO2 e) d'ara al 2020, el que suposaria l'1,53 per cent del total de les emissions del continent.  

Els residus biodegradables que s'envien als abocadors emeten metà quan es descomponen les matèries orgàniques. Tot i que és possible capturar aquest potent gas d'efecte hivernacle per emetre energia, la majoria acaba escapant a l'atmosfera, on hi influeix en el canvi climàtic. Per això reduir-ne les emissions és un dels objectius principals dins les polítiques de residus de la Unió Europea. 

No és una tasca fàcil, perquè la quantitat total de residus del continent no para de créixer. La mitjana per habitant l'any 1995 era de 468 quilos, i el 2008 va arribar als 524. Si seguim aquest ritme, s'estima que arribarem als 558 quilos per persona l'any 2020.

Aquest nou informe analitza les emissions que es deriven dels residus, incloent-hi el tractament i el transport que necessiten, i conclou que poden minvar en els propers anys. Sobretot, ampliant la recollida selectiva i el reciclatge, i eliminant els abocadors tot substituint-los per plantes de tractament. Les xifres ja indiquen que es va pel bon camí: del 17% del total dels residus que es reciclaven l'any 1995 s'ha passat al 40% l'any 2008. En aquest mateix temps, la quantitat de brossa portada als abocadors va baixar del 68 al 40%.

Així les coses, de seguir aquest ritme l'any 2020 es podrien estalviar 44 milions de tones d'emissions. Però si tots els països de la Unió apliquen acuradament les indicacions de la directiva europea de residus i s'arriben a clausurar tots els abocadors del continent, l'estalvi pot arribar als 78 milions de tones. Per a això caldrà, sobretot, incrementar la quantitat de residus orgànics que es transformen en compost i biogàs aprofitable per a generar energia.

En qualsevol cas, la recollida, el transport i el tractament de la brossa sempre generaran gasos d'efecte hivernacle. Per això els autors de l'informe recomanen com a primera mesura incidir tot el possible en reduir la generació de residus.

 

 

Relacionats

Notícia

Els dies 3 i 6 de febrer els Mercats Municipals del Sagarra i Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet estan acollint, respectivament, la quarta edició de la campanya “La bossa o la vida”, en horari de 8:30 a 13:30 h. El propòsit final és la sensibilització tant a comerciants com a ciutadania del consum excessiu de bosses de plàstic i les  nefastes conseqüències pel Medi Ambient.  

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí