Els gasos d'efecte hivernacle derivats dels residus tenen un alt potencial de reducció

Redacció
05/09/2011 - 00:00

Els gasos d'efecte hivernacle que es deriven dels residus sòlids urbans poden reduir-se molt, segons un nou informe de l'Agència Europea de Medi Ambient. Es calcula que en el total de la Unió Europea es podrien estalviar fins a 78 milions de tones d'emissions de diòxid de carboni equivalent (CO2 e) d'ara al 2020, el que suposaria l'1,53 per cent del total de les emissions del continent.  

Els residus biodegradables que s'envien als abocadors emeten metà quan es descomponen les matèries orgàniques. Tot i que és possible capturar aquest potent gas d'efecte hivernacle per emetre energia, la majoria acaba escapant a l'atmosfera, on hi influeix en el canvi climàtic. Per això reduir-ne les emissions és un dels objectius principals dins les polítiques de residus de la Unió Europea. 

No és una tasca fàcil, perquè la quantitat total de residus del continent no para de créixer. La mitjana per habitant l'any 1995 era de 468 quilos, i el 2008 va arribar als 524. Si seguim aquest ritme, s'estima que arribarem als 558 quilos per persona l'any 2020.

Aquest nou informe analitza les emissions que es deriven dels residus, incloent-hi el tractament i el transport que necessiten, i conclou que poden minvar en els propers anys. Sobretot, ampliant la recollida selectiva i el reciclatge, i eliminant els abocadors tot substituint-los per plantes de tractament. Les xifres ja indiquen que es va pel bon camí: del 17% del total dels residus que es reciclaven l'any 1995 s'ha passat al 40% l'any 2008. En aquest mateix temps, la quantitat de brossa portada als abocadors va baixar del 68 al 40%.

Així les coses, de seguir aquest ritme l'any 2020 es podrien estalviar 44 milions de tones d'emissions. Però si tots els països de la Unió apliquen acuradament les indicacions de la directiva europea de residus i s'arriben a clausurar tots els abocadors del continent, l'estalvi pot arribar als 78 milions de tones. Per a això caldrà, sobretot, incrementar la quantitat de residus orgànics que es transformen en compost i biogàs aprofitable per a generar energia.

En qualsevol cas, la recollida, el transport i el tractament de la brossa sempre generaran gasos d'efecte hivernacle. Per això els autors de l'informe recomanen com a primera mesura incidir tot el possible en reduir la generació de residus.

 

 

Relacionats

Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Notícia

És fruit del conveni signat el febrer de 2022 amb l'entitat sense ànim de lucre.

Acte
14/11/2023 - 08:30
Tecnocampus Mataró. Avda. Ernest Lluch, 32

Butlletí