Els equipaments culturals de Granollers estalvien 8.700 euros amb la campanya 'Estalgia'

Nou dels tretze equipaments participants han estalviat més d’un 18% en electricitat
Font: Ajuntament de Granollers
02/02/2015 - 00:00

Des del maig de 2014, s'ha desenvolupat a 13 equipaments culturals de Granollers el programa d'estalvi energètic i la campanya "Estalgia", gràcies al suport del projecte europeu Green Partnerships, del qual l'Ajuntament és membre soci des de gener de 2013, fins al maig de 2015. 

Els equipaments on s'ha implantat el programa han estat el Teatre Auditori, la Biblioteca Can Pedrals, la Biblioteca Roca Umbert, el Gra. Equipament Juvenil, l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera, els centres cívics de Can Bassa, Nord i Can Gili, el Centre Audiovisual, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, el bar de Roca Umbert, el CTUG i la Impremta Municipal. Aquest 29 de gener, la sala d'actes de la Biblioteca Roca Umbert ha acollit la presentació dels resultats.

8.700 euros d'estalvi en energia i aigua per a 13 equipaments culturals
L'objectiu del programa d'estalvi energètic i de la campanya "Estalgia" és reduir el consum d'energia als edificis públics i donar continuïtat a les actuacions del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per a l'Energia Sostenible (PAES), orientades en un 50% a la millora de la gestió energètica de les instal·lacions municipals i al foment de l'eficiència i l'estalvi energètic a les activitats econòmiques locals.

La campanya "Estalgia" als equipaments culturals ha tingut lloc durant el novembre de 2014, tot i que des del maig ja s'havien començat a implantar els programes d'estalvi energètic. Aquest van incloure, entre d'altres, un diagnòstic energètic bàsic per centre, un programa d'actuacions concretes, l'execució de petits projectes d'estalvi energètic, la formació i informació a responsables, usuaris, proveïdors i empreses, i la creació de grups de treball per al seguiment dels aspectes relacionats amb la gestió energètica i l'avaluació de possibilitats de millora i estalvi de cada equipament. 

Com a resultat d'aquestes actuacions, durant el novembre de 2014, en comparació amb novembre de 2013, 9 dels 13 equipaments culturals han estalviat més d'un 18% en electricitat; 11 dels 13 equipaments han estalviat més d'un 10% en aigua; i 4 dels 6 equipaments consumidors de gas, n'han estalviat més d'un 20%. L'estalvi econòmic s'ha traduït, en concepte d' electricitat, en 7.405 € (un 23%); en aigua, de 308 € (un 41%); i en gas, de 1.063 € (un 19%). Així, l'estalvi global als equipaments culturals durant la campanya ha estat de 8.776 €.

La campanya ha aplicat també un programa de mesures a cada centre, com ara la millora en la contractació dels subministres, la climatització, l'enllumenat interior, la ventilació, la instal·lació d'aigua i la monitorització dels consums a partir d'equips de telecontrol instal·lats a cadascun d'aquests equipaments.

Estalvi energètic a centres esportius i escoles públiques
A més del programa d'estalvi energètic als equipaments culturals, l'any 2012 va tenir lloc a Granollers el Campionat d'estalvi energètic a 12 centres esportius, i entre maig de 2013 i febrer de 2014 es va dur a terme un programa i la campanya "Estalgia" a 17 escoles públiques de la ciutat. 

Pel que fa als equipaments esportius, hi va haver un estalvi energètic global de 6.757,33 kwh/mes i una reducció de la despesa associada al consum energètic de 963,87 € de mitjana al mes per equipament. A les escoles públiques, durant el febrer de 2014 -en comparació a febrer de 2013-, es va estalviar un 19 % d'electricitat de mitjana i 8 centres van aconseguir estalviar gas i aigua, amb una mitjana del 20% i el 17%, respectivament, cosa que va comportar un estalvi global de 7.574 €.

L'estalvi energètic també ha suposat una reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle associats al consum d'energia als equipaments públics de Granollers. Concretament, es va estalviar l'emissió de 12 tones equivalents de CO2, com a resultat del Campionat als equipaments esportius; de 5 tones com a resultat de la campanya "Estalgia" a les escoles; i de 9 tones als equipaments culturals. 

En la presentació dels resultats ha participat l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, qui ha iniciat l'acte recordant el compromís "històric" de la ciutat amb el medi ambient. Per la seva banda, Albert Camps, regidor de Medi Ambient, ha explicat que l'objectiu de la campanya és, més enllà de l'estalvi econòmic, aconseguir la implicació i conscienciació de la ciutadania. Virgínia Domingo, tècnica del Servei  Medi Ambient, i Eloi Burriel, de l'empresa L'Origen, que ha donat suport extern a la campanya, n'han detallat el desenvolupament i dades obtingudes. Txell Trullàs, tècnica de Biblioteques, i Anna M. Piera, directora de l'Escola Municipal de Música, han explicat la seva bona experiència com a equipaments culturals que han participat a la campanya. Per acabar, Alba Barnusell, regidora de Cultura, i Juan Manuel Segovia, de Serveis Municipals, han parlat de la importància dels petits canvis que donen grans resultats i del fet que cadascú aporti el seu granet de sorra per aconseguir un estalvi que pot revertir en altres àmbits.     

Relacionats

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Notícia

El nou enllumenat led permetrà millorar l’eficiència energètica i reduirà el consum i costos energètics

Notícia

Durant aquest mes de novembre i fins als primers dies de desembre el Consorci de Gestió de Residus del Vallès Oriental substitueix a Sant Fost de Campsentelles els contenidors de recollida selectiva d’envasos lleugers, de paper-cartó i de vidre per contenidors de càrrega lateral.

Butlletí