Els corrents marins del sud d'Àfrica podrien estabilitzar el clima a Europa

Font: ICTA

29/04/2011

Un consorci internacional de científics marins estudia l'efecte de l'aportació d'aigües salades del Corrent d'Agulhas a l'Atlàntic en condicions d'escalfament global. Aquesta investigació, en la qual ha participat Rainer Zahn, professor ICREA del Departament de Física de la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), suposa un enfocament alternatiu en relació als futurs sistemes de corrents en l'Atlàntic Nord.

Un dels corrents oceànics que ha cridat l'atenció de manera particular d'oceanògrafs i de climatòlegs és el Corrent del Golf. Aquest corrent, situat en el Golf de Mèxic, transporta enormes quantitats d'aigües càlides tropicals a l'Atlàntic Nord i aporta a Europa el seu clima habitable. Les prediccions climàtiques apunten al fet que això canviarà en el futur, afectant especialment el clima dels països de la zona mediterrània, amb condicions de major sequera. A mesura que l'escalfament global continua, l'Atlàntic Nord rep més precipitació i majors quantitats d'aigua procedents de la fusió de la capa de gel de Grenlàndia, reduint així la salinitat de l'aigua marina i afeblint el Corrent del Golf.

L'article que publica "Nature" sobre aquesta investigació descriu un enfocament alternatiu que suggereix que un flux d'aigua de l'Oceà Índic cap a l'Atlàntic Sud, al voltant de l'extrem sud d'Àfrica, és important també en relació als futurs sistemes de corrents en l'Atlàntic Nord.

El Corrent d'Agulhas, localitzat en el sud-oest de l'Oceà Índic, transporta aigües d'elevada salinitat a l'extrem sud d'Àfrica, on part d'elles escapen a l'Atlàntic Sud, contribuint a la fortalesa de la circulació global en aquest oceà. El treball descriu com aquesta aportació d'aigües salades procedents de l'Oceà Índic pot compensar la  disminució de salinitat en l'Atlàntic Nord i, per tant, estabilitzar el Corrent del Golf i el clima a Europa. Aquests processos s'han simulat mitjançant models climàtics computacionals.

L'article revisa els coneixements actuals i enumera els passos a seguir amb l'objectiu d'avaluar amb major detall els processos involucrats en aquest sistema de corrents. Per demostrar la dinàmica del Corrent d'Agulhas, la seva sensibilitat al canvi climàtic i la manera en què transmet els seus senyals a l'Atlàntic Nord, els investigadors indiquen que es necessita la combinació d'estudis a llarg termini de canvis en la temperatura i en la salinitat del Corrent, l'anàlisi de la seva resposta a canvis climàtics en el passat i models de simulació per ordinador de major detall.

L'existència d'una connexió entre el Corrent d'Agulhas i el clima europeu està sent investigada pel grup del doctor Rainer Zahn des de fa sis anys.

Els autors de l'article són membres d'un consorci de científics marins procedents d'Estats Units, d'Alemanya, d'Holanda, de Regne Unit I d'Espanya que col·laboren amb la finalitat d'estudiar les implicacions del Corrent d'Agulhas en el clima regional i mundial. Aquest grup, al seu torn, forma part del Comitè Científic d'Investigació de l'Oceà (SCOR, de les seves sigles en anglès) pertanyent al Consell Internacional per a la Ciència. Altres institucions involucrades són la Fundació Nacional per a la Ciència d'Estats Units, el Programa d'Investigació del Clima Global (WCRP), l'Associació Internacional de Ciències Físiques de l'Oceà (IAPSO) i el Programa Internacional d'Estudi del Canvi Global Marí (IMAGES).

*Article de referència:* Lisa M. Beal, Wilhelmus P. M. De Ruijter, Arne Biastoch, Rainer Zahn and the members of SCOR/WCRP/IAPSO Working Group 136. "On the role of the Agulhas system in ocean circulation and climate". Nature, 28 April 2011. 

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí