Els corrents marins del sud d'Àfrica podrien estabilitzar el clima a Europa

Font: ICTA

29/04/2011

Un consorci internacional de científics marins estudia l'efecte de l'aportació d'aigües salades del Corrent d'Agulhas a l'Atlàntic en condicions d'escalfament global. Aquesta investigació, en la qual ha participat Rainer Zahn, professor ICREA del Departament de Física de la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), suposa un enfocament alternatiu en relació als futurs sistemes de corrents en l'Atlàntic Nord.

Un dels corrents oceànics que ha cridat l'atenció de manera particular d'oceanògrafs i de climatòlegs és el Corrent del Golf. Aquest corrent, situat en el Golf de Mèxic, transporta enormes quantitats d'aigües càlides tropicals a l'Atlàntic Nord i aporta a Europa el seu clima habitable. Les prediccions climàtiques apunten al fet que això canviarà en el futur, afectant especialment el clima dels països de la zona mediterrània, amb condicions de major sequera. A mesura que l'escalfament global continua, l'Atlàntic Nord rep més precipitació i majors quantitats d'aigua procedents de la fusió de la capa de gel de Grenlàndia, reduint així la salinitat de l'aigua marina i afeblint el Corrent del Golf.

L'article que publica "Nature" sobre aquesta investigació descriu un enfocament alternatiu que suggereix que un flux d'aigua de l'Oceà Índic cap a l'Atlàntic Sud, al voltant de l'extrem sud d'Àfrica, és important també en relació als futurs sistemes de corrents en l'Atlàntic Nord.

El Corrent d'Agulhas, localitzat en el sud-oest de l'Oceà Índic, transporta aigües d'elevada salinitat a l'extrem sud d'Àfrica, on part d'elles escapen a l'Atlàntic Sud, contribuint a la fortalesa de la circulació global en aquest oceà. El treball descriu com aquesta aportació d'aigües salades procedents de l'Oceà Índic pot compensar la  disminució de salinitat en l'Atlàntic Nord i, per tant, estabilitzar el Corrent del Golf i el clima a Europa. Aquests processos s'han simulat mitjançant models climàtics computacionals.

L'article revisa els coneixements actuals i enumera els passos a seguir amb l'objectiu d'avaluar amb major detall els processos involucrats en aquest sistema de corrents. Per demostrar la dinàmica del Corrent d'Agulhas, la seva sensibilitat al canvi climàtic i la manera en què transmet els seus senyals a l'Atlàntic Nord, els investigadors indiquen que es necessita la combinació d'estudis a llarg termini de canvis en la temperatura i en la salinitat del Corrent, l'anàlisi de la seva resposta a canvis climàtics en el passat i models de simulació per ordinador de major detall.

L'existència d'una connexió entre el Corrent d'Agulhas i el clima europeu està sent investigada pel grup del doctor Rainer Zahn des de fa sis anys.

Els autors de l'article són membres d'un consorci de científics marins procedents d'Estats Units, d'Alemanya, d'Holanda, de Regne Unit I d'Espanya que col·laboren amb la finalitat d'estudiar les implicacions del Corrent d'Agulhas en el clima regional i mundial. Aquest grup, al seu torn, forma part del Comitè Científic d'Investigació de l'Oceà (SCOR, de les seves sigles en anglès) pertanyent al Consell Internacional per a la Ciència. Altres institucions involucrades són la Fundació Nacional per a la Ciència d'Estats Units, el Programa d'Investigació del Clima Global (WCRP), l'Associació Internacional de Ciències Físiques de l'Oceà (IAPSO) i el Programa Internacional d'Estudi del Canvi Global Marí (IMAGES).

*Article de referència:* Lisa M. Beal, Wilhelmus P. M. De Ruijter, Arne Biastoch, Rainer Zahn and the members of SCOR/WCRP/IAPSO Working Group 136. "On the role of the Agulhas system in ocean circulation and climate". Nature, 28 April 2011. 

Relacionats

Article

La fundació municipal de l’Ajuntament de València, València Clima i Energia, en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves convoca per primera vegada el concurs fotogràfic “Objectius pel canvi”, que busca conscienciar i visibilitzar les causes i conseqüències del canvi climàtic a la nostra vida diària. 

Reportatge

Cada cop hi ha més morts a Catalunya per malalties respiratòries, més càncers causats per la contaminació atmosfèrica i, fins i tot, més casos de malformacions congènites. Hi arriben virus tropicals com el dengue, el chikungunya i el Zika. Hi apareixen malalties de noms nous com la MERS, la febre Crimea-Congo o la febre de Lassa. El canvi climàtic i la contaminació estan causant indirectament un nou fenomen sanitari: les malalties climàtiques. Catalunya no n'és cap excepció. El futur és incert.

Butlletí