Els ceps de la vinya d’en Sabater han fet un any

Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
07/04/2016 - 09:09

Aquest projecte experimental que s'ubica a Santa Coloma de Gramenet ha donat feina a 50 persones que fan el manteniment dels 1.600 ceps. Es recuperen 5.000 m2 de terreny per a la investigació del raïm i l’elaboració del vi.

 

El 3 de març va fer un any de la plantació, a l’espai conegut com vinya d’en Sabater, dels primers ceps del projecte de recuperació del vi a la nostra ciutat. L’alcaldessa Núria Parlon, amb representants de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i del Campus de l’Alimentació que la Universitat de Barcelona té al Recinte Torribera, va veure aleshores com s’hi plantaven els primers ceps dels 1.600 que conformen aquesta vinya avui dia. El projecte experimental que encapçala l’Ajuntament per recuperar la producció del vi tornarà a la ciutat una  característica diferencial del poble on s’elaborava bon vi a principis del segle xx. Hi ha un equip que fa el seguiment tècnic de l’evolució del raïm i hi col·labora, en tot el procés, l’Institut Català de la Vinya (INCAVI), el Consell Assessor de l’Escola de Restauració de Santa Coloma i el Campus universitari colomenc.

En un terreny de 5.000 m2,  ubicat al Recinte Torribera, més de 50 persones contractades per l’Ajuntament, a través de Grameimpuls, s’han encarregat  de la conservació i el manteniment dels ceps de les quatre varietats de raïm plantades: garnatxa i garrut (negra), pansa i picapoll (blanca). L’objectiu és recuperar les varietats autòctones per a la formació i la  investigació al voltant del conreu del raïm i l’elaboració del vi. El vi que s’aconsegueixi —uns 1.400 litres l’any 2025— no tindrà una destinació comercial sinó científica.

Formació i accés al mercat laboral

Amb el projecte de la vinya d’en Sabater es facilita  la formació i l’accés al mercat laboral d’alguns veïns i veïnes, a través de plans d’ocupació i el programa «Casa d’oficis» del SOC. Aquest darrer cas permet que  joves de la ciutat es formin en les àrees de jardineria i forestal. Així mateix, en aquest primer any s’han fet visites guiades a les vinyes per a estudiants de sommelieria de l’Escola de Restauració i de l’àmbit de l’enoturisme. El Centre  Ecometròpoli, a més, ofereix  jornades de portes obertes al Recinte per a la construcció i la col·locació de nius  i per a la captura i l’anellament d’ocells. També hi ha visites a les vinyes per a estudiants de primària, de  secundària i de graus universitaris.

Un altre aspecte destacat és la recuperació paisatgística i de l’entorn natural de la zona. Ara fa dues setmanes es van plantar arbres fruiters (ametllers, cirerers, figueres, nectarines, presseguers, pomeres, pereres, pruneres i oliveres) al marge de cada parcel·la de la vinya. L’objectiu és recuperar les vinyes que hi havia a Santa Coloma i  tots els components vegetals i de flora silvestre d’aquell període. També, s’ha fet la construcció de baranes, escales i camins per facilitar-hi l’accés, amb un sistema de videovigilància amb càmeres, que ha estat elaborat per 10 joves instal·ladors de xarxes elèctriques de la «Casa d’oficis».

Tota l’actualitat d’aquest projecte, a www.facebook.com/VinyadenSabater


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Els i les alumnes de l’Escola fan un receptari adreçat a les persones usuàries del Programa d’aliments solidaris. Un total de deu alumnes d’entre 16 i 29 anys de la Casa d’oficis treballen en unes fitxes per elaborar menús que evitin el malbaratament alimentari.

Entrevista

Laia Serra és una de les portaveus de "Veus per la Sobirania Alimentària a ciutat" Aquesta plataforma heterogènia aglutina persones, entitats i moviments socials que treballen per la Sobirania alimentària des de diversos àmbits per construir unes ciutats veritablement sostenibles en relació a l'alimentació. Neixen, com diu Serra, no per fer una crítica a les polítiques municipals, sinó per reivindicar que fa anys que dediquen els seus esforços a transformar el sistema alimentari. Amb Laia Serra repassem quines són les seves propostes.

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Butlletí