Els boscós del Bages i l’Anoia protegits dels incendis mitjançant la pastura

Redacció

28/06/2010

La Diputació de Barcelona ha dissenyat un Pla de gestió ramadera integrada en la gestió forestal i en la prevenció d'incendis. L'àmbit d'actuació són els boscos del Bages i l'Anoia, concretament dels municipis que formen part de l'Associació de Propietaris Forestals Boscos Bages-Anoia (Aguilar de Segarra, Calonge de Segarra, Fonollosa, Sant Mateu de Bages i Sant Pere Sallavinera).

Dins l'àrea de treball del Pla hi ha, actualment, 7 unitats de gestió ramadera que gestionaran una superfície de 3.161 ha. Cal destacar que entre el 80 i el 90 % de la superfície que abasta el Pla fou cremada pels incendis forestals de 1994 i de 1998 i, tot i que s'han fet aclarides i selecció de tanys, els estrats arbori i de matoll són densos i el combustible acumulat és elevat.

La vaca i el cavall són les espècies de bestiar escollides per a treballar la vegetació. L'estudi preveu una mitjana d'un animal per unes 14 a 20 hectàrees depenent de l'efecte desitjat, de la qualitat de la pastura i de l'època de l'any. Els animals seguiran un sistema de rotació, de manera que en cada recinte s'hi estaran uns dos mesos. Cal subratllar que el Pla també segueix criteris de protecció de la biodiversitat.

La superfície total pasturada al territori serà de 3.161 ha l'any 2011, de les quals 1.841 ha. ja es pasturen aquesta any 2010, i 1.336 ha. es van pasturar durant l'any passat. Aquesta superfície pasturada representarà el 19% de l'àmbit forestal de l'Associació. La gestió del combustible en aquestes àrees, denominades Zones Prioritàries d'Actuació, permet protegir un territori molt més ampli (unes 10.000 ha) i representa un avanç en els models de prevenció d'incendis, donat que crea un territori molt resistent.

La vigència del Pla és de 20 anys i representa un complement als models de gestió forestal i de prevenció d'incendis A més, és el model de prevenció amb menor inversió i major eficiència.

El Pla ha estat redactat per tècnics de la Diputació de Barcelona i Associacio Boscos Bages-Anoia, amb el suport econòmic de la corporació provincial.

 

Relacionats

Notícia
És el darrer municipi, dels tres que formen part del pla, que faltava que posés en marxa el sistema

Balsareny completa des de finals de juny el pla pilot que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus va posar en marxa a final de l'any passat d'implantació d'un sistema pioner a Catalunya de recollida de deixalles mitjançant els anomenats contenidors intel·ligents. Un model basat en l'ús restringit i personalitzat d'alguns dels contenidors, mitjançant targetes magnètiques. De fet, Balsareny ja ho tenia en pràctica als barris de Cal Nosa i Cal Rata, però el que es va engegar ahir va ser la implantació a tot el nucli urbà, que a més és el més gran dels que prenen part en aquest pla pilot.

Acte
27/05/2019
Biblioteca d’Artès. Cal sitges. Carrer de les Parres 44. Artès
Article
Contenidors a la cantonada del Passeig amb carrer de la Sèquia | GSV

Contenidors a la cantonada del Passeig amb carrer de la Sèquia | GSV

 Entre la recollida amb contenidors o porta a porta i les aportacions a deixalleries, la ciutadania recicla un 42,2% dels residus que genera

Butlletí