Els boscós del Bages i l’Anoia protegits dels incendis mitjançant la pastura

Redacció

28/06/2010

La Diputació de Barcelona ha dissenyat un Pla de gestió ramadera integrada en la gestió forestal i en la prevenció d'incendis. L'àmbit d'actuació són els boscos del Bages i l'Anoia, concretament dels municipis que formen part de l'Associació de Propietaris Forestals Boscos Bages-Anoia (Aguilar de Segarra, Calonge de Segarra, Fonollosa, Sant Mateu de Bages i Sant Pere Sallavinera).

Dins l'àrea de treball del Pla hi ha, actualment, 7 unitats de gestió ramadera que gestionaran una superfície de 3.161 ha. Cal destacar que entre el 80 i el 90 % de la superfície que abasta el Pla fou cremada pels incendis forestals de 1994 i de 1998 i, tot i que s'han fet aclarides i selecció de tanys, els estrats arbori i de matoll són densos i el combustible acumulat és elevat.

La vaca i el cavall són les espècies de bestiar escollides per a treballar la vegetació. L'estudi preveu una mitjana d'un animal per unes 14 a 20 hectàrees depenent de l'efecte desitjat, de la qualitat de la pastura i de l'època de l'any. Els animals seguiran un sistema de rotació, de manera que en cada recinte s'hi estaran uns dos mesos. Cal subratllar que el Pla també segueix criteris de protecció de la biodiversitat.

La superfície total pasturada al territori serà de 3.161 ha l'any 2011, de les quals 1.841 ha. ja es pasturen aquesta any 2010, i 1.336 ha. es van pasturar durant l'any passat. Aquesta superfície pasturada representarà el 19% de l'àmbit forestal de l'Associació. La gestió del combustible en aquestes àrees, denominades Zones Prioritàries d'Actuació, permet protegir un territori molt més ampli (unes 10.000 ha) i representa un avanç en els models de prevenció d'incendis, donat que crea un territori molt resistent.

La vigència del Pla és de 20 anys i representa un complement als models de gestió forestal i de prevenció d'incendis A més, és el model de prevenció amb menor inversió i major eficiència.

El Pla ha estat redactat per tècnics de la Diputació de Barcelona i Associacio Boscos Bages-Anoia, amb el suport econòmic de la corporació provincial.

 

Relacionats

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Notícia

A la trobada hi van assistir representants de ciutats europees i catalanes, per debatre estratègies i experiències en l’aplicació dels objectius de desenvolupament sostenible fixats per l’Agenda 2030. Amb motiu d’aquesta jornada a la ciutat de Manresa, l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha editat material de suport i productes de marxandatge amb l’objectiu de contribuir a la sensibilització sobre l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. 

Acte
02/12/2019
Davant del Mercat municipal de Viladecans

Butlletí