Els atacs d’ossos als ramats han disminuït un 70% en els darrers 11 anys

Font:Acció Natura
12/09/2011 - 00:00
La mort recent de dues ovelles a la Vall d'Aran ha obert de nou la veda contra l'òs bru. S'han tornat a alçar les principals veus en contra de la presència de l'ós als Pirineus Catalans i el seu impacte al sector ramader. Per donar una altra perspectiva, l'entitat Acciónatura ha volgut deixar clar que gràcies a les mesures de prevenció els atacs han disminuït un 70% en els darreres 11 anys'

De fet, segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, si bé al començament de la reintroducció es perdien 35 animals a l'any als Pirineus hi ha unes 9 pèrdues anuals.

Ramaderia de muntanya i conservació de l'òs bru
AccioNatura ha volgut explicar el treball que es duu a terme al Pallars Sobirà per compatibilitzar les activitats pròpies de la ramaderia de muntanya amb la conservació de l'ós bru, el mamífer més gran d'Europa.

En aquest sentit ha destacat que des de la Generalitat de Catalunya es fa un seguiment minuciós en el qual es comparen els mapes de pas d'óssos amb els punts on s'han registrat atacs per poder fer prediccions de zones de risc a les quals els pastors no haurien de portar els ramats.

Aquesta acció es complementa amb l'agrupament d'ovelles i cabres sota la supervisió d'un pastor professional. Per tal que aquesta persona tingui unes condicions idònies, Acciónatura ha moblat integrament la cabana de la muntanya amb la ajuda d'una empresa de mobles.

Fruit d'aquestes mesures cal destacar que ‘al Pallars no hi ha hagut cap atac l'últim any. A més, per conèixer la dimensió real de la situació, estaria bé poder conèixer quantes morts d'ovelles i cabres són causades anualment per altres animals, com ara gossos o voltors'.

El nou repte de protegir l'apicultura
Malgrat el que molta gent pot pensar la dieta de l'ós és molt estacional. A la primavera s'alimenta dels brots que hi ha als prats, a l'estiu tria les fruites més saboroses, principalment cirerers i nabius i a la tardor troba energia en els fruits secs, com avellanes o aglans. Al llarg de l'any, però sobretot abans i desprès de la hibernació, busca proteïnes en formiguers, troncs morts, carronya.

Per complementar la seva dieta, Acció natura també duu a terme plantacions de cirerers en finques custodiades, però la experiència als Pirineus assenyala un nou repte: als óssos els agrada molt la mel i les explotacions apícoles en pateixen les conseqüències. Per donar una resposta efectiva a aquesta situació, l'ONG participa en programes de capacitació d'apicultors i en la implementació de tancats elèctrics per protegir les arnes. D'aquesta manera el conflicte desapareix i els productors poden donar un valor afegit a la mel produïda en "la terra dels óssos"

Tot i aquestes mesures, quan ocasionalment es dona un atac, i es certifica que la mort d'una ovella, cabra, vaca o euga ha estat causada per un ós, la Generalitat indemnitza al seu propietari seguint un barem que varia segons les característiques de l'atac i l'animal afectat, però que sempre esta per sobre del preu de mercat.

Una vegada que els impactes negatius s'han reduït i compensat, cal potenciar els impactes positius. Més enllà dels llocs de treball directes i la figura de l'ós com a reclam turístic, aquest animal és una espècie paraigües, és a dir que quan es conserva el seu hàbitat també es preserva als animals i plantes que hi viuen així com els serveis ambientals que se n'obtenen. També se'n beneficien les persones.

 

 

Més informació:

Ana Alcázar

Àrea de divulgació i xarxa social

Tlf: 93 237 38 02

a.alcazar@accionatura.org

 

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí