Els ajuntaments veuen en perill la supervivència del Parc Agrari del Baix Llobregat i demanen ajut urgent a la Generalitat

Font: elbruguers digital

12/03/2020 - 13:35
Els alcaldes i alcaldesses demanen fer les inversions necessàries per a la supervivència del Parc Agrari

Els alcaldes i alcaldesses demanen fer les inversions necessàries per a la supervivència del Parc Agrari

La darrera afectació amb la Tempesta Gloria ha suposat pèrdues d’1,5 milions d’euros en els terrenys agrícoles de municipis com Gavà i de 700.000 € a Viladecans. Aquest fet ha posat de manifest segons el alcaldes i alcaldesses de la zona “ la necessitat d’una inversió decidida en la modernització i millora de les infraestructures hídriques per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i de l’Agència Catalana de l’Aigua, una demanda històrica que cada cop és més cabdal i urgent per mantenir el Parc Agrari”.

En una reunió entre la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i del Consorci del Parc Agrari, Eva M. Martínez Morales, el conseller comarcal de Medi Ambient, Jordi Carbonell Blázquez, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez Jiménez, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret i Sabidó, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella, la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Medi Ambient de Castelldefels, Candela López Tagliafico, la regidora de Medi Ambient de Gavà, Rosa Maria Fernández Labella, la regidora d’Acció Ambiental del Prat de Llobregat, Anna Martín Cuello, i el regidor de l’Àrea de Medi Ambient de Sant Boi de Llobregat, César Thovar Pérez, han decidit “demanar la implicació de la Generalitat de Catalunya, en un moment d’urgència,per tal de fer les inversions necessàries per a la supervivència del Parc Agrari, que cas contrari estaria perill de desaparició”.

En la reunió s’ha posat de manifest la necessitat d’elaborar un pla estratègic de desenvolupament agroindustrial del Parc Agrari, que reculli aspectes “que des del territori s’ha reclamat en reiteradíssimes ocasions”, entre les quals la modernització de les infraestructures agràries com la Xarxa Hídrica, la dotació tecnològica al sector hortofructícola del Baix Llobregat i l’ordenació de la mobilitat.

El Parc Agrari del Baix Llobregat, situat a la vall baixa i al delta del Llobregat, és una de les àrees més poblades de Catalunya, constitueix una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils del país, amb un patrimoni cultural, econòmic i ecològic de primer ordre. Actualment, amb quasi 3.500 hectàrees, és una àrea econòmica especialitzada en la producció d’aliments, un sistema d’activitat econòmica agrària, que conviu i afronta territorialment amb l’espai protegit del Delta del Llobregat i que realitza una important tasca d’equilibri territorial, de conservació del paisatge deltaic i ambiental, com a pulmó verd. Una activitat agrícola que potencia els productes de km 0 i de proximitat per a tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Segons els alcaldes i alcaldeses “els danys i les pèrdues ocasionades pels reiterats episodis de tempestes i fortes pluges, efectes del canvi climàtic, han posat en relleu la necessària inversió, millora i modernització de les infraestructures hídriques, així com la necessitat d’abordar, des d’un àmbit supralocal, la implementació de mesures de resiliència i adaptació al canvi climàtic”.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La segona edició del Concurs de Cobertes Verdes finançarà el 75% del projecte, fins a 100.000 euros, de les deu propostes guanyadores. S’hi poden presentar les comunitats de veïns i veïnes d’edificis d’habitatges que vulguin incorporar un jardí al terrat. Instal·lar un espai verd a l’edifici ajuda a regular-ne la temperatura, a millorar la qualitat de l’aire i a crear espais veïnals.

Notícia
La Biblioteca Can Pedrals ha estat un dels equipaments que han participat en la campanya

La Biblioteca Can Pedrals ha estat un dels equipaments que han participat en la campanya

L’Ajuntament de Granollers ha participat un any més en la Marató de l’Estalvi contra la pobresa energètica. La cinquena edició d'aquesta campanya s'ha fet durant el mes de febrer a cinc equipaments municipals. Durant tot el mes s'hi han implantat bones pràctiques de consum s'han registrat setmanalment lectures dels comptadors per obtenir indicadors sobre el consum d'aigua, electricitat i gas dels centres. 

Article

El Banc de terres del projecte #BCNSmartRural és un servei que posa en contacte persones que necessiten terres per conrear amb propietaris de parcel·les en desús o abandonades.

Butlletí