Els ajuntaments catalans hauran de renovar l'enllumenat que incompleixi la nova normativa lumínica

TV3
17/04/2016 - 11:19

La directiva no permet que s'escapi més d'un 1% de la llum per damunt del fanal i ha de ser ataronjada en zones rurals o pròximes a espais naturals protegits

A Catalunya hi ha uns tres milions de punts de llum exteriors i bona part d'aquest enllumenat està fora de normativa, per excés o perquè està mal dirigit. Aproximadament un milió i mig de punts de llum corresponen a l'enllumenat públic, i l'altre milió i mig a il·luminació comercial o industrial.

La normativa no permet que s'escapi més d'un 1% de la llum per damunt del fanal, i ha de ser ataronjada en zones rurals o pròximes a espais naturals protegits. Ajuntaments com el d'Alella ja fa temps que actuen, i s'han gastat més d'un milió d'euros per renovar part de l'enllumenat.

L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ha explicat que el canvi de l'enllumenat els ha suposat un estalvi del 30% en electricitat durant el mes de gener. Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, defensa que la inversió dels municipis per renovar l'enllumenat públic es veu recuperada amb l'estalvi d'electricitat.

La normativa de la Generalitat, que fa poc que ha entrat en vigor, obligarà a renovar l'enllumenat dels ajuntaments abans d'acabar el 2016 i als particulars abans del 2018.

Segons la Generalitat, entre el 2006 i el 2009 es va disminuir un 40% la contaminació lumínica. Els especialistes de l'Institut Cartogràfic de Catalunya poden determinar, a partir de fotografies aèries nocturnes de molt alta resolució, la intensitat i el color de qualsevol punt de llum per saber si aquests punts s'adapten a la nova normativa. L'eina també permet detectar les anomalies amb precisió i rapidesa i actuar per frenar la contaminació lumínica que genera sobrecostos econòmics i pot tenir efectes sobre les persones.


 

Relacionats

Butlletí