Els 13 departaments de la Generalitat validen el Pla Nacional per a implementar l'Agenda 2030 a Catalunya

Font: Generalitat

26/07/2019 - 09:00

La Comissió Interdepartamental per a l’Agenda 2030, presidida pel conseller Alfred Bosch i co-presidida pel conseller Damià Calvet, ha validat el text del Pla nacional per a implementar l’Agenda 2030 a Catalunya. El pla inclou més de 900 compromisos del Govern per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que estableixen les Nacions Unides per al 2030.

 
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha remarcat que el Govern “està plenament compromès per treballar urgentment en la millora dels indicadors socials, econòmics, mediambientals i de drets humans”, que estableix l’Agenda 2030. “Com sempre, estem al costat de Nacions Unides, creiem en els organismes internacionals, compartim el conjunt dels ODS i ens els prenem seriosament”, per això “el conjunt del Govern s’hi ha implicat, ha adquirit més de 900 compromisos, i un cop aprovat el Pla tots els departaments hauran de treballar per acomplir-los, ha defensat Bosch.  
 
Tots els departaments de la Generalitat han participat activament en la definició del pla, reflectint així la transversalitat dels ODS. En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que des del seu departament es contribueix a fer realitat els objectius que tenen una dimensió urbana, territorial o ambiental. Calvet ha destacat que el Pla nacional per l’Agenda 2030 es vincularà amb l’Agenda Urbana de Catalunya, “l’instrument que ens ha de permetre planificar i gestionar entorns urbans més sostenibles”. També ha afegit que “la declaració de l’emergència climàtica ens fa accelerar algunes actuacions centrades en la transició energètica, les energies renovables, la descarbonització de la mobilitat i l’economia circular”. Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha posat en valor l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat aprovada pel Govern.    
 
El Pla té un gran potencial per garantir la coherència de les polítiques públiques. Vincula els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 amb la planificació i la normativa vigent, el Pla de Govern i els plans departamentals.
Per altra banda, és un instrument de millora organitzativa: permet establir objectius programàtics, coordinar actuacions, avançar en la coherència de les actuacions, establir indicadors i avaluar el compliment dels compromisos.
 
El document té una doble dimensió: interior, amb compromisos per a assolir a Catalunya (88% del total), i exterior, amb compromisos de Catalunya cap a la comunitat internacional (12% del total).
 
Des del departament d’Acció Exterior, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i  l’IDESCAT s’està treballant amb la incorporació d’un sistema integrat d'indicadors sobre els ODS a l'estadística oficial de Catalunya, que permetrà fer un seguiment i avaluació del grau de compliment dels ODS, prenent com a referència els indicadors publicats per Eurostat.
 
El Govern va començar a treballar en l’elaboració del pla l’any 2017, però l’aplicació de l’article 155 va interrompre el procés, que va poder reprendre’s a finals de setembre de 2018. El pla que avui es valida és el resultat de 13 mesos de treball en els que han participat activament tots els departaments de la Generalitat. Ara el document serà elevat al Govern, que previsiblement l’aprovarà al setembre. Una vegada aprovat el pla, se’n farà una actualització anual, i la comissió s’encarregarà d’incorporar-hi nous compromisos i aportacions dels diversos òrgans de consulta i participació del govern català.
 
Per tal d’aconseguir que l’Agenda 2030 s’apliqui a tots els nivells, també s’està impulsant una aliança d’actors públics i privats que contribueixin a fer realitat els ODS amb compromisos concrets. Per això, s’està treballant amb organitzacions de la societat civil i del món local per elaborar el text de l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, que està previst per a la tardor. Les entitats que signin l’Acord nacional passaran a formar part de l’Aliança Catalunya 2030.
 
L’Agenda 2030, actual full de ruta global
 
L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible és un pla d’acció de les Nacions Unides per respondre a la necessitat de disposar d’un marc consensuat d’actuació davant els reptes globals de la humanitat. Aquest pla estableix 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites de tipus econòmic, social i ambiental. Per traduir els objectius en accions efectives, Nacions Unides encoratja a desenvolupar respostes nacionals ambicioses per aplicar aquesta agenda i a crear aliances de col·laboració entre tots els països i actors per assolir els ODS.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
23/03/2024 - 20:30
Acte
09/04/2024 - 00:00
Presencial i via zoom

Butlletí