El TSJC obliga que els parcs eòlics siguin compatibles amb els plans urbanístics

Dues sentències pioneres declaren il·legals dos parcs entre Lleida i Tarragona
Redacció
09/01/2009

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat il·legals dos parcs eòlics situats a les serres lleidatanes de Vilobí i Tallat, en dues pioneres sentències que exigeixen que aquest tipus d'infraestructures siguin compatibles amb el planejament urbanístic de la zona. En concret, les sentències, que encara no són fermes i poden ser recorregudes, declaren il·legals els parcs de la Serra del Tallat, situat entre Vallbona de les Monges i Passanant, a cavall de l'Urgell i de la tarraconense de Conca de Barberà, i de la Serra de Vilobí, ubicat entre Tarrés i Fulleda, que compten amb 33 aerogeneradors cadascun amb capacitat per produir de 50 megawatts.

En una informació de l'agència EFE recollida per soitu.es, aquestes dues sentències obren la porta a la possibilitat de declarar il·legals molts altres parcs eòlics de Catalunya que van ser autoritzats sense estar previstos en un pla urbanístic general. L'esmentada il·legalitat es basaria, segons el TSJC, en que els parcs, impulsats per l'empresa Acciona i que van ser autoritzats el 2005, requerien abans de la seva aprovació la tramitació d'un pla general d'àmbit supramunicipal -en afectar a diferents localitats- que avalés la seva compatibilitat urbanística.

Per al TSJC, donades les dimensions dels parcs, amb torres tubulars de 80 metres d'altura i pales de 77 metres de diàmetre, era "imprescindible urbanísticament la seva previsió" mitjançant un Pla General que vertebrés, estructurés i organitzés el territori on estava previst instal·lar-los.

L'autorització dels parcs de Vilobí i el Tallat va ser recorreguda per l'associació Ecologistes de Catalunya perquè consideren que aquestes dues infraestructures en realitat conformaven una sola, atès que estan molt pròximes, en una serra que serveix de frontera entre el litoral i l'interior català i que és "importantíssima" per a la migració d'aus.

--
Actualització: La Generalitat recorre les sentències que anul·len els permisos de dos parcs eòlics a Lleida

Relacionats

Notícia
L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
 

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Article

L'aprofitament tèrmic de l'energia solar consisteix en captar la radiació solar per augmentar la temperatura d'un fluid, generalment aigua, que s'acumula a aquesta temperatura fins que es necessita. 

Butlletí