El Teatre-Auditori de Sant Cugat aconsegueix un estalvi de 14.500 euros en despesa energètica

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
18/01/2012

El Teatre-Auditori de Sant Cugat ha presentat els resultats de l'estudi energètic que va realitzar de l'abril al novembre del 2011 en col·laboració amb la regidoria de Medi Ambient i Polítiques ambientals.

L'objectiu d'aquest estudi ha estat identificar quines accions de millora i de canvis d'hàbit s'han de fer per obtenir un estalvi energètic sense reduir la qualitat de les funcions del Teatre-Auditori.

El resultat ha estat un estalvi del 20% en la despesa energètica. En concret, gràcies a aquest estudi el Teatre-Auditori ha aconseguit un estalvi de 14.500 € en els seus primers sis mesos d'aplicació, a més de la racionalització i optimització de l'ús de l'energia en les seves instal·lacions.

En la presentació el regidor de Cultura, Xavier Escura, ha remarcat que "actualment calen mètodes d'estalvi estructurals, és evident que en una societat com la nostra gastem molt més del què ens podem permetre, també en energia. El Teatre-Auditori és la proa de la cultura de Sant Cugat i, si havíem de començar per alguna banda, a pensar en l'estudi energètic, era pel teatre".

Les fases aplicades en aquest estudi han estat:
Avaluació externa
: Treball d'un equip d'experts en avaluació energètica d'edificis durant 4 mesos amb el personal de manteniment (gestió i funcionament del centre, punts de consum, etc.). Instal·lació d'un sistema de monitoratge i visualització dels consums.
Auto-avaluació
: els gestors de l'edifici desenvolupen accions d'avaluació i autocorrecció per ells mateixos, en un procés d'ajust i d'optimització continu de l'evolució de la gestió energètica de l'edifici. Existeix un diàleg i acompanyament per part de l'equip avaluador així com un procés d'intercanvi i participació (recorregut energètic).
Accions d'estalvi
: amb l'estalvi econòmic aconseguit en l'anterior fase es poden plantejar millores de l'eficiència i la gestió de diferents punts de llum, augment de l'estanquitat de les portes, etc.

Les accions realitzades han estat:
-
Monitorització del consum elèctric total
-Recorregut energètic (mesures amb luxòmetre) i 2 reunions amb la comunitat
-Diàleg amb el personal de manteniment (5 visites dels avaluadors externs)
-
Reducció de l'enllumenat a la zona de magatzems
-
Pintat de colors clars les parets laterals d'accés a l'escenari
-
Reducció de l'encesa de llums halògenes decoratives (passadissos, vestuaris)
-
Implicació de la comunitat en la gestió eficient de l'encesa de l'enllumenat (en diferents espais)
-
Optimització de l'encesa de la climatització per refrigeració

L'èxit més important d'aquest estudi, però, ha estat el canvi de paràmetres pel que fa a la despesa energètica, motivada pel foment de la cultura de l'estalvi energètic no només pel que fa a termes econòmics sinó també ambientals. Destaca, a més, l'efectivitat del treball transversal entre diferents departaments de l'ajuntament, en aquest cas Polítiques ambientals i el departament de Manteniment del Teatre-Auditori.

"De la mateixa manera que el 2008 va ser un any d'inflexió en el consum d'aigua potable a causa de la sequera, ara ens toca fer el mateix amb l'energia elèctrica. Gràcies a estudis com els que hem realitzat i a la seva aplicació pràctica per part de la comunitat del Teatre, hem aconseguit un estalvi d'energia del 20 %", ha declarat Joan Puigdomènech, regidor de Polítiques Ambientals.

Trobareu els resultat de l'estudi aquí

 

Relacionats

Notícia
 

Moderar la temperatura de casa i millorar-ne els tancaments, menjar en plat únic i reduir el consum de carn vermella i donar o vendre allò que ja no es necessita són algunes de les accions quotidianes que minven la petjada mediambiental de les persones. Un estudi d'àmbit internacional, anomenat Sustainable Lifestyles Accelerator (SLA) i en el qual participen set famílies de Sant Cugat comptabilitza el carboni que emetem els ciutadans i aporta consells per reduir-lo amb un petit canvi d'hàbits.

Notícia

Més de 600 infants de 5è i 6è de primària acompanyats de 45 mestres de 10 escoles de Sant Cugat han disputat la 2a edició de la Pedalada Escolar. Una pedalada amb caire clarament formatiu i potenciadora de la mobilitat sostenible. La iniciativa vol promoure la pràctica d'aquest esport com a font de salut i de relació social entre els escolars.

Notícia
L’Ajuntament, obligat a ajornar les restriccions

La redacció d’una ordenança és un pas necessari per activar aquestes restriccions ja que, fins ara, a Sant Cugat no s’havia aprovat cap normativa per donar cobertura legal a la mesura. Per aquest motiu l’Ajuntament es veu obligat a ajornar les restriccions de trànsit permanents, que inicialment estaven previstes a partir de l’1 de gener del 2020.

Butlletí