El Teatre-Auditori de Sant Cugat aconsegueix un estalvi de 14.500 euros en despesa energètica

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
18/01/2012 - 00:00

El Teatre-Auditori de Sant Cugat ha presentat els resultats de l'estudi energètic que va realitzar de l'abril al novembre del 2011 en col·laboració amb la regidoria de Medi Ambient i Polítiques ambientals.

L'objectiu d'aquest estudi ha estat identificar quines accions de millora i de canvis d'hàbit s'han de fer per obtenir un estalvi energètic sense reduir la qualitat de les funcions del Teatre-Auditori.

El resultat ha estat un estalvi del 20% en la despesa energètica. En concret, gràcies a aquest estudi el Teatre-Auditori ha aconseguit un estalvi de 14.500 € en els seus primers sis mesos d'aplicació, a més de la racionalització i optimització de l'ús de l'energia en les seves instal·lacions.

En la presentació el regidor de Cultura, Xavier Escura, ha remarcat que "actualment calen mètodes d'estalvi estructurals, és evident que en una societat com la nostra gastem molt més del què ens podem permetre, també en energia. El Teatre-Auditori és la proa de la cultura de Sant Cugat i, si havíem de començar per alguna banda, a pensar en l'estudi energètic, era pel teatre".

Les fases aplicades en aquest estudi han estat:
Avaluació externa
: Treball d'un equip d'experts en avaluació energètica d'edificis durant 4 mesos amb el personal de manteniment (gestió i funcionament del centre, punts de consum, etc.). Instal·lació d'un sistema de monitoratge i visualització dels consums.
Auto-avaluació
: els gestors de l'edifici desenvolupen accions d'avaluació i autocorrecció per ells mateixos, en un procés d'ajust i d'optimització continu de l'evolució de la gestió energètica de l'edifici. Existeix un diàleg i acompanyament per part de l'equip avaluador així com un procés d'intercanvi i participació (recorregut energètic).
Accions d'estalvi
: amb l'estalvi econòmic aconseguit en l'anterior fase es poden plantejar millores de l'eficiència i la gestió de diferents punts de llum, augment de l'estanquitat de les portes, etc.

Les accions realitzades han estat:
-
Monitorització del consum elèctric total
-Recorregut energètic (mesures amb luxòmetre) i 2 reunions amb la comunitat
-Diàleg amb el personal de manteniment (5 visites dels avaluadors externs)
-
Reducció de l'enllumenat a la zona de magatzems
-
Pintat de colors clars les parets laterals d'accés a l'escenari
-
Reducció de l'encesa de llums halògenes decoratives (passadissos, vestuaris)
-
Implicació de la comunitat en la gestió eficient de l'encesa de l'enllumenat (en diferents espais)
-
Optimització de l'encesa de la climatització per refrigeració

L'èxit més important d'aquest estudi, però, ha estat el canvi de paràmetres pel que fa a la despesa energètica, motivada pel foment de la cultura de l'estalvi energètic no només pel que fa a termes econòmics sinó també ambientals. Destaca, a més, l'efectivitat del treball transversal entre diferents departaments de l'ajuntament, en aquest cas Polítiques ambientals i el departament de Manteniment del Teatre-Auditori.

"De la mateixa manera que el 2008 va ser un any d'inflexió en el consum d'aigua potable a causa de la sequera, ara ens toca fer el mateix amb l'energia elèctrica. Gràcies a estudis com els que hem realitzat i a la seva aplicació pràctica per part de la comunitat del Teatre, hem aconseguit un estalvi d'energia del 20 %", ha declarat Joan Puigdomènech, regidor de Polítiques Ambientals.

Trobareu els resultat de l'estudi aquí

 

Relacionats

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha donat llum verda al Pla estratègic per fomentar la mobilitat elèctrica. La previsió és que el parc de vehicles elèctrics i híbrids endollables creixi un 260% fins a l’any 2028.

Notícia

Des de l'arribada de 'Too Good To Go', ja són 38 comerços adherits que venen paquets d'aliments a un preu reduït que si no es llançarien a la brossa

Acte
06/05/2023 - 00:00
Masia de Can Rabella. Sant Cugat del Vallès

Butlletí