El sector de l'agricultura ecològica defensa permissivitat zero en transgènics en els seus productes

28/07/2006 - 00:00
El Consell Català de l'Agricultura Ecològica (CCPAE) ha emès un dur comunicat en el qual deixa clar la seva oposició al fet que l'agricultura ecològica contingui organismes modificats genèticament (OGM). L'administració, denuncia el CCPAE, intenta 'intenta imposar un límit de permissivitat fins al 0,9$ de contaminació', un índex que no és acceptat pel CCPAE ni pel sector de l'agricultura ecològica. Amb la redacció i posterior aprovació del Quadern de Normes Tècniques (QNT) de la producció agrària ecològica per part de l'administració, la junta rectora, reunida el passat dia 24 de juliol, va desestimar el punt 01.02.07 sobre el llindar de permissivitat dels OGM en l'agricultura ecològica, informa el CCPAE. Segons Daniel Valls, president del CCPAE, 'la gent ha de saber que la junta rectora va acordar que el límit de contaminació seria el 0% tant en cultius com en productes'. A més a més, 'en vàries juntes rectores hem parlat del problema dels transgènics i ens hem adreçat al DARP amb el nostre parer. Per tant, el QNT que ens han presentat en aquest sentit no es correspon amb la voluntat del CCPAE ni amb la del sector ecològic català. El QNT és el document que ha de concretar els aspectes normatius contemplats pel reglament europeu que no queden prou definits, establir la normativa tècnica aplicable pels operadors en algunes produccions com la del vi, i fer constar els aspectes tècnics no contemplats pel Reglament. A més d'ajustar la normativa que defineix el sistema ecològic de producció agrari i alimentari a les característiques i especificitats pròpies de l'àmbit territorial de Catalunya. La normativa que regula l'agricultura ecològica és el Reglament (CEE) 2092/91, que estableix les normes de producció, elaboració, etiquetatge i el sistema de control d'aquests productes. En aquest sentit la normativa europea és ben clara ja que només permet l'etiquetatge dels productes que 's'hagin elaborat sense utilitzar organismes modificats genèticament ni productes derivats d'aquests organismes'. Daniel Valls considera que l'acceptació d'un límit de permissivitat diferent al zero seria acceptar que 'els aliments ecològics poden estar contaminats per defecte'. Per la seva banda, Engràcia Valls, representant dels consumidors ecològics a la Junta Rectora del CCPEA -Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya i Econconsum (Coordinadora Catalana de Cooperatives de Consumidors de Productes Ecològics- va anunciar que 'no formarà part d'un organisme que certifiqui aliments amb l'aval de l'agricultura ecològica i que no continguin OGM. En aquest sentit també s'ha pronunciat l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC).
AdjuntMida
Image icon [ + info ]51.53 KB

Relacionats

Butlletí