'El Repte de ReSíClar' aconsegueix que Camprodon augmenti uns 20 punts la recollida selectiva

19/12/2016 - 11:47

Perquèreciclem amb Quim Masferrer

L’índex de recollida selectiva de Camprodon al final de la prova s’ha situat en l’equivalent al 54% d’un any, 15 punts per sobre de la mitjana de Catalunya.

Aquesta iniciativa de l’Agència de Residus de Catalunya s’ha emmarcat en la campanya de sensibilització perquereciclem.cat, protagonitzada per l’actor Quim Masferrer.

El municipi de Camprodon (Ripollès) ha passat de tenir un índex de recollida selectiva del 34,8% el setembre de 2014 al 54% al febrer de 2016. La fita s’ha aconseguit gràcies al “Repte de ReSíClar”, iniciativa endegada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) en el marc de la campanya perquereciclem.cat, de foment de la separació dels residus municipals, prèvia a l’actual "Redueix, Reutilitza, Recicla. Reacciona". El prescriptor de la campanya ha estat l’actor Quim Masferrer.

El "Repte" ha consistir a millorar la taxa de recollida selectiva anual dels residus del municipi mentre que el polifacètic Masferrer anava fent visites de seguiment. A Camprodon es volia arribar al 60%, l’objectiu català per a l’any 2020 i en línia amb els plantejaments europeus, convencent la població dels beneficis de reciclar de manera lúdica i perdurable. Finalment, l’índex ha quedat a sis punts de l’objectiu, però ha superat considerablement la mitjana catalana, que és del 39%.

Benefici per als ciutadans

El director de l’ARC, Josep Maria Tost, acompanyat de l’alcalde, Xavier Sala, ha participat aquest vespre en l’acte de presentació dels resultats a l’Ajuntament de la localitat. Tost ha felicitat tots els ciutadans “per la receptivitat, per la capacitat per transformar unes males dades en unes bones dades, per assimilar i interioritzar hàbits que sens dubte ja no marxaran”.

A més de la satisfacció d’haver augmentat l’índex de recollida selectiva en 20 punts respecte als valors de Camprodon a l’any 2014, pel fet d’haver participat en aquesta iniciativa els camprodonins han  aconseguit un benefici directe comú per satisfer una necessitat local. Els veïns han triat com a premi millorar els parcs infantils del poble.

Tota l’experiència ha quedat enregistrada en vídeo. S’ha editat un curt i un espot per a la campanya perquereciclem.cat, que estarà disponible a les xarxes a partir del dilluns, 5 de desembre.

La campanya perquereciclem.cat

Perquereciclem.cat s’ha centrat a incentivar el reciclatge entre els ciutadans que encara no participen el procés de separació per diferents motius, bé perquè són pragmàtics, bé perquè se senten incòmodes amb la pràctica. Normalment fan servir excuses i impediments que els serveixen per justificar el fet que encara no es decideixen a col·laborar en el procés del reciclatge. Bàsicament, es justifiquen perquè diuen que tot s’acaba barrejant, perquè els suposa un esforç extra, que es tracta d’una imposició de la qual no acaben de veure els beneficis directes, que es consideren poc rellevants, llunyans i abstractes.

L’objectiu ha estat construir un missatge sòlid, de llarg recorregut, que permeti els ciutadans anar assolint de manera ordenada els diferents reptes, a través de la sensibilització sobre la importància de reciclar els residus domèstics .


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Les últimes setmanes s'estan realitzant a Tiana una sèrie de diferents accions coordinades dins la campanya “Desbordes o aportes?” que preten conscienciar als veïns i veïnes que tenen comportaments incívics, de la problemàtica d’abocar bosses amb residus barrejats al costat dels contenidors dintre de les papereres del carrer.

Article
Un recurs d'educació ambiental del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

Vídeo dels alumnes de Primària de l'Escola Goya de Terrassa

La base de l’Escape Room és un futur incert, on el consumisme i el materialisme han portat a l’esgotament dels recursos naturals, la gana i desnutrició de la societat occidental, que ha de permetre als participants prendre consciència sobre la necessitat de fer reciclatge en el dia a dia, i com a premissa imprescindible per poder sortir de la sala de joc havent resolt els enigmes en equip.

Notícia

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha iniciat una campanya educativa per millorar els índexs de recollida selectiva. A través de la contractació de dos educadors ambientals que ja estan treballant en les àrees d’aportació de residus, el ciutadà rep consells sobre com separar les deixalles i, a més, se li resolen els dubtes que els puguin sorgir.

Butlletí