El ratpenat argentat, una nova espècie descoberta a Catalunya

Font: Museu de Ciències Naturals de Granollers
22/08/2011 - 00:00

Aquest  17 d'agost els investigadors Adrià Lòpez Baucells, Lídia Freixas, Xavier Puig i Carles Flaquer han capturat, per primer cop a Catalunya, el ratpenat argentat (Vespertilio murinus). En concret es van capturar 13 mascles, que posteriorment van ser alliberats, als boscs del municipi de Gòsol a l'entorn del massís del Cadí, a 1.600 m d'altitud. Aquesta és la trentena espècie de ratpenat trobada a Catalunya.

L'expedició per buscar el ratpenat argentat havia estat preparada durant la primavera per l'equip de l'Àrea d'Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers amb la col·laboració de l'Associació Galanthus. Es van utilitzar models de nínxol ecològic per tal d'acotar les zones a mostrejar durant diverses nits.  La troballa no hagués estat possible sense l'autorització del Parc Natural del Cadí Moixeró (Generalitat de Catalunya).

Característiques del ratpenat argentat
El ratpenat argentat és una espècie adaptada a climes molt freds. Típicament es troba al nord d'Europa i la seva àrea de distribució s'estén a zones de muntanya del centre d'Europa. Va ser trobada per primer cop al Pirineu aragonès el 2009 per un equip d'investigadors de la Universitat del País Basc, i la catalana és la segona població coneguda de l'espècie en tota la Peninsula Ibérica.

Donada la distribució es tracta d'un animal de pelatge dens i tupit que presenta una coloració dorsal platejada molt característica.  El fet que no s'hagi trobat fins ara i l'absència de femelles fa pensar que l'espècie presenta moviments migratoris i potser no s'hi trobi tot l'any. Malgrat es desconeix si la població és aïllada o forma part d'una població més extensa, l'espècie és amb tota seguretat molt escassa a Catalunya i cal més recerca per aclarir el seu estatus. 

Com totes les altres espècies de ratpenats catalans, el ratpenat argentat és insectívor i i per tant molt important per controlar les poblacions d'insectes. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d'habitats de la Unió Europea.

Relacionats

Article

L’ajuntament de Montblanc ha guanyat el XVII Premi Medi Ambient, amb una dotació de 5.000 €, per un projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Article

Amb l’objectiu de crear un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels urgellencs com pels visitants, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha senyalitzat un itinerari de papallones al Pla de les Forques.

Butlletí