El ratpenat argentat, una nova espècie descoberta a Catalunya

Font: Museu de Ciències Naturals de Granollers
22/08/2011 - 00:00

Aquest  17 d'agost els investigadors Adrià Lòpez Baucells, Lídia Freixas, Xavier Puig i Carles Flaquer han capturat, per primer cop a Catalunya, el ratpenat argentat (Vespertilio murinus). En concret es van capturar 13 mascles, que posteriorment van ser alliberats, als boscs del municipi de Gòsol a l'entorn del massís del Cadí, a 1.600 m d'altitud. Aquesta és la trentena espècie de ratpenat trobada a Catalunya.

L'expedició per buscar el ratpenat argentat havia estat preparada durant la primavera per l'equip de l'Àrea d'Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers amb la col·laboració de l'Associació Galanthus. Es van utilitzar models de nínxol ecològic per tal d'acotar les zones a mostrejar durant diverses nits.  La troballa no hagués estat possible sense l'autorització del Parc Natural del Cadí Moixeró (Generalitat de Catalunya).

Característiques del ratpenat argentat
El ratpenat argentat és una espècie adaptada a climes molt freds. Típicament es troba al nord d'Europa i la seva àrea de distribució s'estén a zones de muntanya del centre d'Europa. Va ser trobada per primer cop al Pirineu aragonès el 2009 per un equip d'investigadors de la Universitat del País Basc, i la catalana és la segona població coneguda de l'espècie en tota la Peninsula Ibérica.

Donada la distribució es tracta d'un animal de pelatge dens i tupit que presenta una coloració dorsal platejada molt característica.  El fet que no s'hagi trobat fins ara i l'absència de femelles fa pensar que l'espècie presenta moviments migratoris i potser no s'hi trobi tot l'any. Malgrat es desconeix si la població és aïllada o forma part d'una població més extensa, l'espècie és amb tota seguretat molt escassa a Catalunya i cal més recerca per aclarir el seu estatus. 

Com totes les altres espècies de ratpenats catalans, el ratpenat argentat és insectívor i i per tant molt important per controlar les poblacions d'insectes. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d'habitats de la Unió Europea.

Relacionats

Notícia

Per ara, els experiments realitzats a l’IRTA la Ràpita demostren que els pops de més d‘un quilo capturen crancs de totes les mides disponibles al medi. L’estudi forma part projecte ECESIS, que té l’objectiu conèixer l’ecologia del cranc blau, els impactes en els ecosistemes natius i el control exercit pels depredadors i l’explotació pesquera.

Article

Com sabem que l'estat de la natura a Catalunya no és prou bo? Aquest vídeo posa en valor el paper de la ciència ciutadana en l'obtenció d'informació sobre l'estat de la natura i la necessitat d'elaborar indicadors a partir d'aquesta informació que permetin interpretar-la de manera fonamentada.

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Butlletí