01/01/2005 - 00:00
Quinze autoritats locals europees, entre les quals hi ha la Diputació de Barcelona, treballen des de finals de 2003 per elaborar instruments concrets que les ajudin a promoure polítiques de gestió ambiental i de compra verda. L'octubre de 2006, el programa LEAP, coordinat per la ciutat de Leicester i amb finançament europeu, celebrarà la conferència final d'aquesta iniciativa. Barcelona acollirà l'última fase d'aquesta iniciativa.
La primera reunió a Leicester serveix per marcar les directrius del projecte Els socis del LEAP remarquen a Amaroussion la importància de fer difusió del projecte Una enquesta revela l'estat de la compra verda i l'aplicació de l'EMAS Barcelona clourà el projecte, acollint la trobada de conclusions l'octubre de 2006 Es presenten a Almada les primeres eines concretes d'ajut a les autoritats locals
La primera reunió a Leicester serveix per marcar les directrius del projecte Els socis del LEAP remarquen a Amaroussion la importància de fer difusió del projecte Una enquesta revela l'estat de la compra verda i l'aplicació de l'EMAS Barcelona clourà el projecte, acollint la trobada de conclusions l'octubre de 2006 Es presenten a Almada les primeres eines concretes d'ajut a les autoritats locals
La despesa del sector públic europeu és de 1.000 milions d'euros a l'any. Aplicar criteris de gestió ambiental i de compra verda en aquest sector és una prioritat clara. Les autoritats locals, que des de la Cimera de la Terra de Rio, l'any 1992, han pres la bandera del sostenibilisme, tenen en aquest àmbit un camp a córrer interessant i amb un significatiu potencial de transformació.
El 6è Programa de Medi Ambient de la UE, el document que inspira la política ambiental dels 25 països de la Unió, recomana, precisament promoure el sistema europeu de gestió ambiental i de compra verda. A Catalunya, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va aprovar en l'última assemblea la Declaració de Mataró i té un grup de treball sobre aquest tema. L'Ajuntament de Barcelona disposa, a més, d'una oficina verda que fa un treball reconegut en aquesta línia.
Aquest context és el que explica la participació de les autoritats locals catalanes, representades en aquesta ocasió per la Diputació de Barcelona, en un programa europeu que es proposa, precisament, incidir en els sistemes de gestió ambiental i la compra verda aplicades a la gestió pública.
Una quinzena d'autoritats locals europees, de cinc països de la Unió, entre les quals hi ha la Diputació de Barcelona, impulsen el projecte LEAP, una iniciativa que vol promoure la certificació EMAS (Sistema europeu de gestió ambiental) i la Compra verda.
Aquest grup d'autoritats -en alguns casos es tracta d'ajuntaments, però també hi ha altres autoritats metropolitanes i fins i tot hi ha alguna empresa municipal- es comprometen a adoptar sistemes de gestió ambiental i a incorporar criteris ambientals en la contractació de serveis o en l'adquisició de productes.
El projecte, liderat per Leicester (UK), busca l'elaboració d'instruments que permetin sistematitzar les compres verdes i l'aplicació de bones pràctiques. Per això és molt important l'intercanvi d'informació i experiències -una tasca que ha ocupat la primera fase del projecte, que va començar el 2003.
De cara a l'octubre de 2006, que és quan està previst que el programa arribi al final, s'han d'haver establert unes eines comunes, de tipus pràctic que ajudin a estendre a les administracions locals una millor gestió ambiental. Un dels aspectes interessants és la creació d'una xarxa de compra verda així com l'elaboració d'un manual i una guia. Aquestes eines podran ser utilitzades per altres municipis interessats.
De moment la feina que s'ha fet està encaminada principalment a la recopil·lació d'informació i a l'establiment de prioritats. En aquest sentit, està força avançada una proposta de 'procediment estandard de recomanacions generals per aconseguir els acords politics per aplicar la compra verda als governs locals'. També es treballa en un procediment de compres, tot i que en aquest àmbit hi ha diferents maneres de fer, algunes consolidades, que faran dificil consensuar un sol mètode. Finalment, es volen elaborar instruments o recomanacions concretes sobre aspectes tan crucial com l'avaluació d'ofertes, l'accés a la informació a través de webs, la gestió de la cadena de subministrament o la promoció del mercat.
La Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, a través del programa LIFE, dóna suport al projecte. El pressupost global del projecte és de quasi 3 milions d'euros, dels quals, la Unió Europea ha atorgat uan subvenció per valor del 50%.
Dues empreses -Global to local i ICLEI, Consell Internacional d'Iniciatives Ambientals Locals- s'encarreguen de gestionar el projecte.
Adjunt | Mida |
---|---|
[ accedeix-hi ] | 29.08 KB |
[ accedeix-hi ] | 27.04 KB |
[ accedeix-hi ] | 30.07 KB |