El Projecte Alocs alerta que un 60% de les rieres del Maresme pateix algun tipus d'alteració

28/12/2005 - 00:00
Un 60% de les rieres i torrents del Maresme pateix algun tipus d'alteració. Aquesta és la conclusió dels primers resultats del Projecte d'estudi i conservació de les rieres del Maresme - Projecte Alocs-, segons una primera anàlisi realitzada sobre les dades recollides en el període 2003-2004.
Aquesta anàlisi posa de manifest que es segueixen realitzant actuacions que comporten una degradació de les rieres, i en més d'un 60% apareixen alteracions, com ara marges descalçats o erosionats, murs artificials, esculleres, runes, etc. I en gairebé un 40% dels trams estudiats hi creix la canya, una espècie invasora que competeix amb l'aloc i degrada el paisatge i més del 40% dels trams s'utilitzen com a vials per a cotxes.
L'estudi s'ha realitzat gràcies a la creació d'una xarxa que aglutina 13 entitats de voluntariat ambiental dels diversos pobles del Maresme, que han dut a terme el treball de camp i han fet d'interlocutors amb els ajuntaments. Durant el període 2003-2004 han col·laborat en el Projecte Alocs més d'un centenar de voluntaris. S'han estudiat una trentena de torrents i rieres distribuïdes per tot el Maresme i en total s'han recorregut i estudiat quasi 60 quilòmetres de ribes. La xarxa, coordinada per la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, del Patronat Municipal de Cultura (PMC) de l' Ajuntament de Mataró, i el Centre d'Acció Territorial i Ambiental del Maresme (CATAM), compta amb el suport de 4 centres educatius comarcals i 7 institucions científiques catalanes.
El Projecte Alocs es va iniciar l'any 2002, amb l'objectiu d'analitzar la profunda transformació que pateix la comarca del Maresme des dels anys 1960 i la ràpida degradació d'alguns dels elements més emblemàtics dels seu paisatge, com són les rieres. I gràcies a la seva tasca, en alguns municipis s'han pogut prendre mesures correctores i/o de conservació de les rieres. Com a exemple, l'Ajuntament de Mataró ha restaurat l'alocar d'un tram de la riera de Sant Simó, que va resultar afectat per la construcció de la plaça d'Alfred Opisso i Cardona.
L'estudi va escollir l'aloc perquè és un arbust característic de les rieres del Maresme que creix fent petits boscos que ressegueixen les rieres i torrents (els alocars) i per tant, serveix com a bioindicador del seu estat de conservació. En aquest sentit, s'ha detectat que en només un 21% dels trams estudiats tenen alocs, però d'aquests un 70% presenten algun tipus d'amenaça (elevat recobriment de canyes, estassades, abocament de residus o runes, edificacions o altres construccions d'obra, etc.) A més dels trams amb alocars, un 70% presenten algun tipus d'amenaça (elevat recobriment de canyes, estassades, abocament de residus o runes, edificacions o altres construccions d'obra, etc.). Segons l'entitat, aquest estudi ha de servir per prendre mesures concretes de conservació, però també per fomentar la conscienciació entre els ciutadans de la necessitat de protecció dels alocars i les rieres del Maresme.
AdjuntMida
Image icon Font: Projecte Alocs55.9 KB

Relacionats

Butlletí