El Prat inaugura dues plantes que milloren el servei d'aigua potable al municipi

Aquestes dues ETAP han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros
Font: Aj. El Prat
10/03/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'aigua potable que la companyia municipal Aigües del Prat subministra a les llars i empreses de la ciutat del Prat i als grans centres industrials i d'infraestructures del municipi, com el port i l'aeroport, porta una càrrega de sals minerals molt inferior a la de finals de l'any passat. I això és gràcies a les dues noves estacions de tractament d'aigua potable (ETAP) que s'estan posant en marxa, una a la zona del Sagnier i l'altra al Mas Blau I. Des de principis d'any, les ETAP només funcionaven en fase de proves, però van començar a treballar a ple rendiment el 6 de març, dia de la inauguració oficial de les plantes.

Aquestes dues ETAP han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros, finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea i en un 15% per l'empresa pública de la Generalitat Aigües Ter Llobregat, que és la titular de les plantes. Aigües del Prat en fa la gestió i explotació.

Les dues ETAP fan servir la tècnica de l'osmosi inversa, que fa passar l'aigua a través de membranes perquè vagi perdent l'excés de minerals que porta. Les dessalinitzadores d'aigua de mar utilitzen el mateix sistema. En concret, les ETAP del Prat extreuen l'aigua de l'aqüífer profund del delta, que té una aigua amb elevada intrusió marina, molt dura i carbonatada, per bé que té una qualitat microbiològica excel·lent.

(P)

Altres infraestructures
Entre totes dues ETAP produeixen uns 16.000 metres cúbics d'aigua al dia, que és el consum actual del municipi. De cara al futur, amb el creixement previst de la ciutat, tant en població com en infraestructures, el Prat també podrà rebre aigua del dipòsit metropolità de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, a través d'una futura connexió actualment en construcció per part d'Aigües Ter Llobregat.

Precisament, el dipòsit de la Fontsanta rebrà l'aigua potable de la dessaladora metropolitana, que també s'està construint en el terme municipal del Prat, en terrenys de la depuradora del Baix Llobregat. La canonada procedent de la Fontsanta té més de 6.500 metres de longitud i una capacitat de transport de fins a 1.450 litres per segon. Aquesta actuació entrarà en servei al llarg d'aquest semestre. Paral·lelament, s'està finalitzant la construcció de 8.226 metres de canonades per millorar la xarxa d'abastament en alta i incrementar així la garantia d'abastament del municipi.

En total s'inverteixen 31 milions d'euros en aquestes conduccions (inclosos els 6,3 milions de les plantes d'osmosi), finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea, en un municipi que, per tant, gaudirà d'una garantia de subministrament molt alta: primer disposarà de l'aigua de l'aqüífer profund i, si li'n cal més, rebrà aigua de la xarxa metropolitana, a la qual ara ja està connectat a través d'un primer tub que passa pel pont de Mercabarna.

El Prat és l'únic municipi de l'àrea metropolitana de Barcelona de més de 60.000 habitants que té un sistema d'abastament d'aigua potable propi, mitjançant pous de captació de caràcter municipal i localitzat dins del mateix terme municipal.

Una aigua "feta a mida"

La nova aigua arriba a les aixetes "feta a mida", amb una composició perfectament estudiada i "dissenyada" per Aigües del Prat. L'aigua surt del procés d'osmosi inversa pràcticament pura, gairebé destil·lada, i cal barrejar-la amb aigua potable filtrada però que encara conté sals minerals. Així s'aconsegueix exactament l'aigua que es vol distribuir.

Relacionats

Article

La Casa de l'Energia és un espai d'informació, assessorament i reflexió que neix amb vocació de donar suport a la ciutadania, comerços i empreses per dur a terme la necessària transició energètica. 

Article
El Calendari del Delta abandona el paper i passarà a ser digital

Enguany, el calendari està dedicat als Hàbitats de marge del delta del Llobregat, amb una selecció d'imatges que mostren les plantes i els animals que viuen en els marges de camins i camps, talussos i bardisses. 

Notícia

L'Ajuntament de Sant Joan Despí obre un procés participatiu per a l'elaboració del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica. D'aquesta forma, la ciutadania pot aportar idees per tal de millorar la qualitat de vida a la ciutat, mitjançant la mitigació dels efectes del canvi climàtic i el foment d'una transició ecològica. 

Butlletí