El Prat inaugura dues plantes que milloren el servei d'aigua potable al municipi

Aquestes dues ETAP han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros
Font: Aj. El Prat
10/03/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'aigua potable que la companyia municipal Aigües del Prat subministra a les llars i empreses de la ciutat del Prat i als grans centres industrials i d'infraestructures del municipi, com el port i l'aeroport, porta una càrrega de sals minerals molt inferior a la de finals de l'any passat. I això és gràcies a les dues noves estacions de tractament d'aigua potable (ETAP) que s'estan posant en marxa, una a la zona del Sagnier i l'altra al Mas Blau I. Des de principis d'any, les ETAP només funcionaven en fase de proves, però van començar a treballar a ple rendiment el 6 de març, dia de la inauguració oficial de les plantes.

Aquestes dues ETAP han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros, finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea i en un 15% per l'empresa pública de la Generalitat Aigües Ter Llobregat, que és la titular de les plantes. Aigües del Prat en fa la gestió i explotació.

Les dues ETAP fan servir la tècnica de l'osmosi inversa, que fa passar l'aigua a través de membranes perquè vagi perdent l'excés de minerals que porta. Les dessalinitzadores d'aigua de mar utilitzen el mateix sistema. En concret, les ETAP del Prat extreuen l'aigua de l'aqüífer profund del delta, que té una aigua amb elevada intrusió marina, molt dura i carbonatada, per bé que té una qualitat microbiològica excel·lent.

(P)

Altres infraestructures
Entre totes dues ETAP produeixen uns 16.000 metres cúbics d'aigua al dia, que és el consum actual del municipi. De cara al futur, amb el creixement previst de la ciutat, tant en població com en infraestructures, el Prat també podrà rebre aigua del dipòsit metropolità de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, a través d'una futura connexió actualment en construcció per part d'Aigües Ter Llobregat.

Precisament, el dipòsit de la Fontsanta rebrà l'aigua potable de la dessaladora metropolitana, que també s'està construint en el terme municipal del Prat, en terrenys de la depuradora del Baix Llobregat. La canonada procedent de la Fontsanta té més de 6.500 metres de longitud i una capacitat de transport de fins a 1.450 litres per segon. Aquesta actuació entrarà en servei al llarg d'aquest semestre. Paral·lelament, s'està finalitzant la construcció de 8.226 metres de canonades per millorar la xarxa d'abastament en alta i incrementar així la garantia d'abastament del municipi.

En total s'inverteixen 31 milions d'euros en aquestes conduccions (inclosos els 6,3 milions de les plantes d'osmosi), finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea, en un municipi que, per tant, gaudirà d'una garantia de subministrament molt alta: primer disposarà de l'aigua de l'aqüífer profund i, si li'n cal més, rebrà aigua de la xarxa metropolitana, a la qual ara ja està connectat a través d'un primer tub que passa pel pont de Mercabarna.

El Prat és l'únic municipi de l'àrea metropolitana de Barcelona de més de 60.000 habitants que té un sistema d'abastament d'aigua potable propi, mitjançant pous de captació de caràcter municipal i localitzat dins del mateix terme municipal.

Una aigua "feta a mida"

La nova aigua arriba a les aixetes "feta a mida", amb una composició perfectament estudiada i "dissenyada" per Aigües del Prat. L'aigua surt del procés d'osmosi inversa pràcticament pura, gairebé destil·lada, i cal barrejar-la amb aigua potable filtrada però que encara conté sals minerals. Així s'aconsegueix exactament l'aigua que es vol distribuir.

Relacionats

Article

La flota municipal de cotxes elèctrics compartits suma 4 nous vehicles, un d'ells, una furgoneta. El servei de transport públic compartit ha suposat l'estalvi de 9 tones d’emissions de CO2 en els gairebé 4.000 desplaçaments que s’han realitzat durant els primers 10 mesos de funcionament.​

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Notícia

La comunitat podrà abastir d’energia 100% renovable i local a 900 llars, comerços i empreses mitjançant una potència fotovoltaica de fins a 1,2MW durant els pròxims anys

Butlletí