El PNUD adverteix: 'Ha arribat l'hora de la veritat en la cooperació internacional'

27/10/2005 - 00:00
L'últim informe del PNUD ( Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament Humà) ofereix una anàlisi complerta i lúcida sobre l'estat del desenvolupament al món, ara que s'inicia el compte enrere de 10 anys fins el 2015 quan s'haurien d'haver complert els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni (ODM) i adverteix que si els tres pilars de la cooperació: ajuda, comerç internacional i seguretat no fan una renovació urgent el món fracassarà, els ODM no s'acompliran. Si la tendència continua l'esvoranc entre els ODM i la realitat serà una freda dada: 4,4 milions de nens més moriran anualment.
Aquest 26 d'octubre ha estat presentat a Barcelona la versió en català de l'informe sobre Desenvolupament Humà 2005: 'L'hora de la veritat en la cooperació internacional: Ajuda, comerç i seguretat en un món desigual'. L'acte ha comptat amb la presència del conseller de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Joan Saura, i representants de les entitats que editen la versió en català de l'informe, que va ser presentat per Marisol Sanjines, assessora del Programa d'Extensió i Comunicacions de l'Oficina per a l'Informe sobre el Desenvolupament Humà.
Aquest informe publicat el PNUD des del 1990 ha esdevingut una eina clau, i un catalitzador a l'hora d'ajudar a formular i forjar polítiques concretes per al desenvolupament. Aquest any, no obstant, i com va subratllar, Marisol Sanjines, s'ha portat a terme un treball exhaustiu que per primera vegada incorpora una visió integral del que ha de suposar el canvi cap a una cooperació internacional real. L'informe parla doncs de la magnitud del repte que afronta el món de cara al compliment dels Objectius del Mil·leni, una oportunitat única, i una referència bàsica per mesurar el progrés cap a la creació d'un món nou, més just, menys empobrit i menys insegur.
Adverteix en aquest sentit que si no hi ha un compromís renovat de cooperació que es recolzi sobre una acció pràctica no s'aconseguirà cap ODM i la Declaració del Mil·leni quedarà en una altra promesa buida.
Ajuda internacional: Més quantitat, més qualitat L'Ajuda internacional és sens dubte una de les armés més eficaces en la guerra contra la pobresa. No obstant l'informe apunta que 'aquesta arma està infrautilitzada, no apunta en la direcció correcta i s'ha de repensar'.
La reforma del sistema d'ajuda internacional exigeix d'una banda canviar el concepte de 'caritat unidireccional', obsolet en un món d'amenaces i oportunitats interrelacionades, i entendre l'ajut com una inversió i un imperatiu moral. L'ajuda, és, insisteix l'informe ' una inversió en prosperitat compartida, seguretat col·lectiva i un futur comú. Si avui no invertim, adverteix, el que s'ha d'invertir, demà en pagarem les conseqüències.
En aquest sentit, insisteix que es països rics tenen la obligació de complir els seus compromisos, que actualment no s'estan complint, i els països en vies de desenvolupament tenen la responsabilitat de crear un entorn en què aquestes inversions pugui donar resultats òptims. Denuncia que els països rics destinen actualment, en conjunt, un 0,25% de la seva renda nacional bruta (RNB) a l'ajuda un percentatge inferior al del 1990. La paradoxa és que la cooperació per càpita ha caigut en 1 dòlar, tot i que la renda per càpita ha augmentat en 6.070 dòlars.
Descriu l'informe com un dels 'abusos més escandalosos de l'assistència al desenvolupament' l'ajuda condicionada, és a dir, una assistència vinculada a la provisió de subministraments i serveis per parts del país donant. En aquest sentit Marisol Sanjines, ha apuntat que l'estudi fa una anàlisi país per país del percentatge d'ajuda condicionada, (en el cas de l'Estat Espanyol un 50%, i la d'EUA més del 80% ).
Com a dada clarificadora Sanjines, ha destacat que actualment els països rics destinen uns mil milions de dòlars anuals a ajudes a l'agricultura dels països pobres, i uns mil milions de dòlars al dia en subvencions a la sobreproducció agrícola interior. Evidentment aquesta dada ens apropa a una altra vessant de la cooperació internacional amplament analitzada a l'estudi: les regles del comerç internacional.
El comerç internacional: motor d'inequitat Les normes de comerç internacional poden ser un motor de desenvolupament o un motor d'inequitat. Actualment, com ha destacat Sanjines en la presentació de l'informe, està creant desigualtats, s'ha de trencat doncs la combinació de regles injustes i desigualtats estructurals dins dels països i entre ells i dotar-se de regles comercials més justes per accedir al mercat.
Un dels problemes claus, molt ben tractats a l'informe és l'agricultura. Actualment dos terços de la població que sobreviu amb menys d'un dòlar al dia viu i treballa al camp, i els mercats en què intervenen, els seus sistemes de vida i les seves perspectives d'escapar de la pobresa es veuen directament afectades per les regles que regeixen els comerç agrícola. El problema bàsic que s'ha de solucionar en les negociacions de l'OMC sobre agricultura, segons aquest estudi, és el de les subvencions dels països rics. En aquest moment, els subsidis agrícoles i l'escenari de preus a la baixa que creen, han causant greus crisis en països en vies de desenvolupament. Tanmateix, i malgrat els compromisos internacionals per reduir-les, continuen augmentant.
En aquest sentit, va insistir Sanjines, no pot existir un avanç en desenvolupament humà si els agricultors de cotó de Burkina Faso competeixen amb els dels EUA que reben més de 4.000 milions de dòlars l'any en subvencions, una suma que supera la renda nacional total del país africà. I mentrestant la Política Agrària Comuna de la UE causa estralls en els mercats mundials de sucre i impedeix l'accés dels països en vies de desenvolupament als mercats europeus.
Conflictes violents: Una barrera al progrés Vivim en una era en la qual, com s'insisteix a l'informe la interacció mortal de la pobresa i el conflicte violent plantegen greus amenaces no tan sols contra les víctimes immediates, sinó també contra la seguretat col·lectiva de la comunitat internacional. Actualment, com ha subratllat Sanjines, la interacció de pobresa i conflicte en molts països en vies de desenvolupament destrueix vides a una escala descomunal i dificulta el progrés cap a als ODM. El problema segons s'insisteix a l'informe és l'excés d'estratègia militar i la manca d'estratègia per a la seguretat de les persones.
És el moment de canviar el rumb En aquest sentit, el conseller Joan Saura, encarregat de la clausura, ha destacat que l'informe sobre Desenvolupament Humà del PNUD proporciona no només una informació independent i d'excel·lència per fer polítiques de desenvolupament sinó també l'impuls ètic de donar resposta. I en aquest sentit ha interpel·lat els líders mundials a l'acció, al necessari canvi de rumb. 'Estem - ha destacat- en un moment que els canvis estan afectant a tothom, per tant és un moment històric per fer possible el canvi de model, ara que disposem de més recursos que mai per a que tothom pugui viure amb dignitat'.
Respecte a l'aportació de Catalunya ha insistit que es complirà l'objectiu de destinar el 0,7% del PIB a la cooperació a final de la legislatura, i ha volgut destacar també el projecte de l'Institut Internacional per la Pau que es posarà en marxa al 2006, com l'aportació catalana a la lluita internacional per la seguretat.
L'edició en català es fa per l' Associació per les Nacions Unides (ANUE) la Càtedra UNESCO en Desenvolupament Sostenible de la UPC, la Creu Roja de Catalunya i el Centre UNESCO de Catalunya, a més de Angle Editorial i la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, Fundació Caixa Sabadell i 'Sa Nostra', Caixa de Balears. Cal destacar que l'Informe és una publicació independent encarregada pel PNUD. És fruit d'una tasca coordinada d'especialistes dirigits per Kevin Watkins, director de l'Oficina de l'Informe sobre el Desenvolupament Humà.
Podeu accedir a l'Informe complert (en castellà) aqui. (En pocs dies podreu accedir també a través de la web del PNUD a l'edició en català)

Relacionats

Butlletí