El Ple de l'Ajuntament de Barcelona avala la connexió del tramvia per la Diagonal, sense posar-hi data

Font: BTV

26/01/2019 - 12:22

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per àmplia majoria donar suport a la connexió del tramvia per l’avinguda Diagonal. Hi han votat a favor 24 regidors: BComú, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits (Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé). En canvi, el PDeCAT, Cs i PP hi han votat en contra. El pronunciament del Ple és històric, perquè no hi havia hagut mai abans una votació amb un resultat majoritari i favorable a la connexió del tramvia. De fet, l’abril de l’any passat el Ple hi va votar en contra.

L’acord del Ple encarrega a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que iniciï tots els tràmits necessaris per impulsar aquesta connexió. Tot i el sí del Consell Plenari al tramvia, no hi haurà obres fins al proper mandat. De fet, en l’acord que s’ha votat no hi apareix cap data. Fruit del pacte del govern municipal amb ERC, l’ATM haurà de renegociar la contracte amb les empreses concessionàries del tramvia perquè els beneficis de la connexió no reverteixin en el sector privat sinó en el públic.

ERC hi veu rigor, el PSC, un pas enrere

“Per primer cop, el Ple diu sí al tramvia”, ha destacat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que ha valorat que la votació del plenari dona resposta a una demanda veïnal. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha explicat que l’ATM haurà de portar un conveni al ple amb les noves condicions que servirà per decidir “què fem, com ho fem i quan ho fem”. “Avui passem de les proclames al rigor”, ha sentenciat.

Tot i votar-hi a favor, el socialista Daniel Mòdol ha criticat que amb el que s’ha votat al plenari “no avancem en res”. “Avui han pres el pèl a la gent”, ha sentenciat Mòdol, que ha dit que el govern Colau hauria d’haver aconseguit el consens abans per impulsar l’obra en aquest mandat. Pere Casas (CUP) ha dit que “posem les bases per recuperar la gestió pública del tramvia” i ha advertit de cara al futur: “el tramvia serà públic o no serà”.

El regidor Gerard Ardanuy ha defensat el vot a favor de la connexió del tramvia perquè la Diagonal deixi de ser una autopista urbana. Joan Josep Puigcorbé ha dit que l’acord que s’ha votat permet garantir la titularitat pública de la infraestructura i que els beneficis que generi l’augment de la demanda reverteixin en el sector públic.

“Fum sobre rails”

Francina Vila (PDeCAT) ha reiterat l’oposició del seu grup a la connexió per la Diagonal i ha llegit el suport d’ERC en clau postelectoral. “Maragall ha vingut a abonar el terreny a un pacte amb els comuns”, ha afirmat Vila, que veu en la proposta que s’ha votat “un brindis al sol”. Des de Cs, Koldo Blanco ha acusat el govern de portar el tramvia a votació per “tapar els seus fracassos” i ha dit que la connexió per la Diagonal “no és una prioritat”.

El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha assegurat que el tramvia segueix “en via morta” perquè no veu concreció en l’expedient que s’ha votat al plenari. “El que avui s’acorda no és res més que fum sobre rails”, ha sentenciat. La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha replicat als grups que “el tramvia es farà” i ha dit que fixar una data és qüestió de “voluntat política”.

Minuts abans de l’inici del ple, les entitats favorables a la connexió del tramvia per la Diagonal que agrupa la plataforma Unim els Tramvies, s’han fet una foto conjunta amb representants dels grups municipals que han votat a favor d’aquesta unió. En la fotografia es veu com els membres de la plataforma han lliurat als regidors armilles reflectores amb el lema “Unim els tramvies”.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
29/10/2019 - 19:00
Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya . c/ Dels Vergós, 16 – Barcelona
Notícia

La Diputació de Barcelona organitza la 3a edició de l'activitat Agafa la bici, prevista per al dijous 19 de setembre, l'objectiu de la qual és promoure l'ús de la bicicleta en els desplaçaments a la feina. L'activitat, que és ja una cita anual, convida a utilitzar aquest mitjà de transport sostenible en els desplaçaments laborals com a alternativa al vehicle privat o corporatiu.

Notícia

El 22 de setembre és el Dia Internacional sense Cotxes, i Barcelona ho celebrarà a la via Laietana amb la proposta "La Mercè respira". Durant tot el dia, d'11.00 a 20.00 hores, la via Laietana estarà tallada al trànsit i s'omplirà de vida, amb activitats per a tots els públics, un ‘speaker's corner’ i molts reptes i sorpreses per mostrar com és una ciutat de vianants. Una altra de les accions destacades de la Setmana Europea de la Mobilitat és el Park(ing) Day, que se celebra el dia 20 de setembre, a més d’un centenar d’aparcaments per substituir els cotxes per usos ben diversos.

Butlletí