El Pla REACCIONA, de la Diputació de València, invertix 9.560.000 euros en iniciatives ambientals contra el canvi climàtic

Font: Diputació de València

05/02/2020 - 14:30

La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, amb la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, han presentat este dimarts el Pla Estratègic per l’emergència climàtica REACCIONA, que serà el full de ruta per a la mitigació, l’adaptació i l’educació climàtica dels municipis de la província de València.

“Es tracta d’una convocatòria única que simplifica els tràmits administratius per als ajuntaments i que regularà la concessió d’ajudes, en règim de concurrència competitiva, per a posar en marxa projectes relacionats amb l’energia, la gestió de residus, la mobilitat, la natura i l’estalvi d’aigua”, ha explicat la vicepresidenta Amigó.

Esta nova convocatòria “representa un increment del 87% del pressupost respecte de 2019. De fet, l’any passat s’invertiren 5.100.000 euros en projectes ambientals, i enguany, amb REACCIONA, s’augmenta la quantitat a 9.560.000 euros”, ha destacat la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

En la convocatòria es mantenen les ajudes de mobilitat elèctrica i s’incrementen les ajudes a la inversió en eficiència energètica i en gestió forestal i prevenció d’incendis. A més, s’enceten nous programes com l’autoconsum energètic als equipaments municipals, la mobilitat sostenible i la millora de la xarxa d’abastament i de sanejament d’aigües, així com la gestió del verd urbà i l’educació climàtica.

 

Línies estratègiques

La primera de les línies estratègiques és la mitigació, amb una aposta decidida de transició cap a un model energètic més democràtic i descarbonitzat. “En conseqüència i per primera vegada, invertirem 1 milió i mig per a impulsar l’autoconsum energètic als equipaments municipals. Les renovables són l’única font d’energia que, pel seu caràcter autòcton i inesgotable i la seua disponibilitat, poden garantir el subministrament d’un bé bàsic”, ha explicat la responsable de Medi Ambient, Maria Josep Amigó.

També es millorarà el confort dels edificis públics i l’ús racional de l’energia destinant 155.000 euros per a l’elaboració de certificacions energètiques d’edificis públics.

En relació amb la gestió de residus, s’invertiran 300.000 euros per a la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus, una ferramenta de diagnosi i participació ciutadana bàsica que permetrà als pobles assolir els objectius fixats pel Pla Integral de Residus autonòmic.

La diputada Dolors Gimeno ha explicat que la mobilitat és un dels principals focus de contaminació atmosfèrica i acústica als pobles i, per tant, un dels sectors on s’ha d’actuar promovent alternatives als vehicles de combustió i sobretot, reduint el nombre de desplaçaments motoritzats. Es manté la subvenció d’1 milió d’euros per a l’adquisició de vehicles elèctrics a les flotes municipals i la instal·lació de punts de recàrrega i “com a novetat, disposem d’una partida de 100.000 euros per a la redacció de Plans Directors de vies verdes i camins naturals. Estos itineraris vertebren el territori, apropen la natura a la ciutadania i fomenten una mobilitat activa, a peu o en bicicleta, més segura i saludable”.

La segona línia estratègica de REACCIONA és l’adaptació, amb 3 milions d’euros en gestió forestal, per a treballs de conservació i aprofitament forestal, reforestació i prevenció d’incendis. A més, estes actuacions generaran ocupació, fixen població i són essencials per a mantenir viu el territori i frenar el despoblament rural. Així mateix, s’han assignat 150.000 euros per a millorar el disseny i la gestió del verd urbà municipal i els corredors periurbans.

D’altra banda, es destinaran 3,2 milions d’euros per a millorar la xarxa de distribució i sanejament amb la finalitat de començar a revertir l’envelliment de les infraestructures, reduir un volum de pèrdues d’aigua potable inassumible i minimitzar els vessaments d’aigües sense tractar als rius i al litoral.

La tercera línia estratègica de REACCIONA és l’educació climàtica, amb l’inici del programa 50/50 a les escoles, per a sensibilitzar, motivar un canvi d’hàbits i empoderar, no tan sols els xiquets i les xiquetes, sinó les comunitats educatives al complet.

En definitiva, REACCIONA és el primer pla que aglutina diverses iniciatives ambientals en una única convocatòria, també transmet cohesió i expressa unitat d’acció front al canvi climàtic.

“Les energies renovables, l’eficiència energètica i hídrica i la gestió sostenible dels boscos també poden ser els motors que dinamitzen el teixit empresarial, i alhora transformen els nostres pobles i ciutats en espais més saludables, amables, inclusius i resilients al nou escenari climàtic”, ha remarcat Maria Josep Amigó.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia
El municipi tornarà al riu el seu espai enderrocant 40 habitatges
El Clariano desbordat inunda el barri de Cantereria a Ontinyent

El Clariano desbordat inunda el barri de Cantereria a Ontinyent

El canvi climàtic ha demostrat que la natura acaba reclamant el que és el seu espai vital, i no només passa a la costa, també passa a l'interior. A Vora Riu, no faces niu, aquesta dita valenciana de la saviesa popular no sempre ha estat escoltada, com en el cas d'Ontinyent (València), on els veïns de barri Cantereria viuen amb angoixa cada crescuda del riu Clariano, que passa a prop de casa i que els obliga a ser desallotjats amb freqüència.

Opinió

No sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

Opinió

El full de ruta del Pla de Recuperació de la UE remarca que, tot i que les crisis necessiten mesures excepcionals, el ple respecte a l'estat de dret, de què formen part l'Acord de París, el Conveni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica, juntament amb un gran nombre de directives i reglaments de la UE dirigits a protegir el medi ambient, no és negociable.

Butlletí