El passeig de Valldoreix passarà a ser el primer 'carrer bici' de Sant Cugat

24/01/2022 - 13:17

S’han iniciat les obres per convertir el passeig de Valldoreix en el primer ‘carrer bici’ de Sant Cugat. Aquest vial, de connexió directa entre el centre de la ciutat i el nucli de Valldoreix, passarà a prioritzar la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP) en tots dos sentits. Els cotxes que hi circulin, només permesa direcció Valldoreix, hauran de cedir el pas a bicis i patinets.

La filosofia dels carrers bici, solució inspirada en experiències de països com Holanda o Bèlgica, és la de canviar l’habitual dominància del cotxe per convertir-lo en un convidat. La bicicleta pren el rol de vehicle dominant i el privat motoritzat l’hi ha de cedir el pas.

Per a facilitar que els cotxes cedeixin el pas, es crearan uns espais perquè puguin apartar-se i permetre el creuament amb les bicis i els patinets que circulin en sentit contrari. En aquests espais ‘apartadors’, de màxim 20 metres de llargada i situats com a molt cada 40 metres, no s’hi podrà aparcar. La velocitat màxima de circulació es restringeix a 20 km/h.

Aquesta solució s’aplicarà al passeig de Valldoreix entre els carrers dels Safareigs i de Cervantes. Al tram comprès entre Safareigs i Andana s’implantarà un carril bici segregat en calçada en contrasentit per connectar el ‘carrer bici’ amb l’estació de Sant Cugat dels Ferrocarrils.

La durada prevista dels treballs, a càrrec de la Brigada Municipal, és d’una setmana. Fins ara, la configuració del passeig Valldoreix era d’un sol sentit de circulació per als vehicles, amb un carril d’estacionament. Les bicicletes, per tant, no el podien utilitzar per accedir al centre de Sant Cugat.


 

Relacionats

Notícia
La sortida en bicicleta amb escolars que s'ha fet a Olot

La sortida en bicicleta amb escolars que s'ha fet a Olot

La campanya s'acompanya de diversos materials i pretén arribar tant a infants i famílies com a professionals de la salut i a l'administració per impulsar la mobilitat escolar en bicicleta com una estratègia de millora de la salut pediàtrica.

Entrevista
Foto: Xavi Calvo

Foto: Xavi Calvo

Adrià Arenas ha treballat com a llibreter i, entre les seves aficions, destaca planejar rutes amb bicicleta arreu del territori. Actualment es dedica a la recerca de ciutats més sostenibles i creu fermament en la bicicleta com l’eix vertebrador de tots els canvis que avui necessiten els espais urbans. En aquesta conversa amb Sostenible explica els punts més importants de l’estudi Análisis de uso de los carriles bici de Barcelona, recuento según perfiles del qual n’és coautor.

Article

La proposta del 30DEB és: Pedala cada dia del mes l’abril i comparteix-ho a les xarxes socials animant a les teves amistats i seguidors a pujar a la bici.

Butlletí