El nou contenidor 'model Barcelona' serà accessible per tothom

S'han tingut en compte les demandes de les persones amb discapacitats per determinar l'alçada i les opcions d'obertura
Sostenible.cat
28/05/2009

A partir del 2 de novembre d'enguany començaran a instal·lar-se als carrers de Barcelona els 27.000 nous contenidors que han de substituir els actuals, i que s'han dissenyat per garantir l'accés de tota la població. En especial s'han tingut en compte les demandes de les entitats de persones amb discapacitats, que han determinat l'alçada, diverses opcions d'obertura i marques tàctils per distingir el tipus de contenidor.

Nou disseny ergonòmic
Un dels fets més destacats dels nous contenidors, presentats dins la fira Ecocity, és que situen l'alçada de l'obertura a 122 centímetres del terra, el que facilita que hi puguin abocar les escombraries les persones en cadira de rodes. Per María José Vázquez, representant de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, això suposa una millora molt significativa, ja que "per fi podrem reciclar, fins ara no podíem fer-ho perquè no arribem als contenidors actuals, per nosaltres és un gran avenç". Aquesta alçada fa els contenidors més accessibles també per la gent gran, les persones de talla baixa i els nens.

Pel que fa al sistema d'obertura, els contenidors de les fraccions orgànica i de rebuig (el marró i el gris), disposen d'una palanca manual a la banda dreta, per la que no cal massa força per accionar-la, i també d'un pedal que s'adaptarà segons l'alçada de la vorera. El tancament de la tapa es fa a poc a poc, amb temps suficient per llençar les bosses de brossa sense haver de preocupar-se per una caiguda brusca.

La distribució dels contenidors serà, en la major part dels casos, en dos grups: vidre, envasos i paper-cartró per una banda, i les fraccions d'orgànica i resta per una altra, perquè són molts pocs els carrers on poden posar-se tots cinc junts. A més, estaran ancorats al paviment per unes guies, el que permetrà alinear-los i immobilitzar-los.

Elements d'identificació
A més dels colors que ja resulten familiars -verd per a vidre, groc per a envasos, blau per a paper-cartró i gris per a la fracció resta-, els contenidors de Barcelona incorporen ara el marró per identificar la recollida de matèria orgànica, que s'estendrà per tots els barris de la ciutat. A més, l'ordenació dels colors seguirà sempre la mateixa seqüència, per facilitar la ubicació a les persones amb discapacitats visuals, que comptaran també amb unes marques tàctils que distingeixen cadascun dels cinc tipus de contenidor i que han estat pactades amb l'ONCE.

La major part dels contenidors seran de gran capacitat -fins a 3.200 litres-, amb obertura lateral cap a la vorera dels carrers amples. Per als carrers més estrets s'ha dissenyat un model més petit amb càrrega per les dues bandes, i encara n'hi haurà un altre més específic per als carrerons dels cascs antics.

Més punts de recollida
Segons la regidora de medi ambient, Imma Mayol, que va qualificar la presentació dels nous contenidors com un dels moments més satisfactoris del seu mandat, l'objectiu és ajustar-se el màxim possible a les característiques de cada barri i de cada carrer. Per això s'està dialogant amb els 73 barris que conformen la ciutat, que participen així en la decisió de quins contenidors s'han d'ubicar a cada zona.

La instal·lació dels nous contenidors suposarà un augment de 3.300 unitats -es passarà dels 23.700 d'ara a 27.000-, el que significa que hi haurà un punt de recollida triple (vidre, envasos, paper-cartró) per cada 500 habitants, en lloc de per cada 700. La substitució començarà el dia 2 de novembre i es calcula que es necessitaran tres mesos per fer arribar els nous contenidors a tots els punts de Barcelona.

Contenidors amb nom propi
Durant la presentació dels contenidors s'ha destacat que el nou disseny innovador s'ha pogut realitzar gràcies a l'assessorament de la Universitat Politècnica de Catalunya, que va ajudar a marcar els criteris que havien de constar al plec de condicions de la contracta de recollida d'escombraries. Dues empreses, Ros Roca i Nord Engineering, van acceptar desenvolupar aquests nous models accessibles, que des d'ara es coneixeran pel nom de 'model Barcelona'.

Relacionats

Notícia

Els dies 3 i 6 de febrer els Mercats Municipals del Sagarra i Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet estan acollint, respectivament, la quarta edició de la campanya “La bossa o la vida”, en horari de 8:30 a 13:30 h. El propòsit final és la sensibilització tant a comerciants com a ciutadania del consum excessiu de bosses de plàstic i les  nefastes conseqüències pel Medi Ambient.  

Butlletí