'El món té set perquè tenim gana'

Sostenible.cat
22/03/2012 - 00:00
El 'Dia Mundial de l'Aigua' ha arribat a Catalunya en uns dies de precipitacions abundants. Però això és només una anècdota. Cal seguir estalviant aquest recurs tan escàs i sobretot explorar noves fòrmules per gestionar-lo. El principal motiu: la certesa que les noves condicions climàtiques, derivades del canvi global, faran del mediterrani una zona amb cada vegada menys recursos hídrics.

A Catalunya, no obstant, ciutadans i administracions, i especialment el món local, comencen a ser molt conscients que cal ser extremadament eficient en l'ús de l'aigua. La mostra, els prop de 50 municipis que s'han adherit a la campanya ‘La Xarxa estalvia aigua', de la Xarxa de Municipis i Pobles per la Sostenibilitat, l'ACA i la Diputació de Barcelona.

Aquesta campanya demostra que en temps de pocs recursos -i potser ara més que mai- cal seguir avançant amb tot allò disponible per fer extensiva a la ciutadania la tasca per l'eficiència en el consum d'aigua. Els puntals de la campanya són el repartiment d'airejadors per disminuir el cabal de les aixetes domestiques, i la posterior monitorització i control dels consums, i els actes d'educació ambiental, centrats en exposicions i xarrades.

La campanya ‘La Xarxa estalvia aigua' es celebra de forma escalonada als diferents municipis, però la majoria fan algun acte centrat en la celebració d'aquest 22 de març: ‘Dia Mundial de l'aigua'.

El ‘Dia Mundial de l'Aigua' al món: ‘El món té set perquè tenim gana'.
Avui, al planeta, hi ha 7.000 milions de persones que necessiten ser alimentades i es preveu que hi haurà altres 2.000 milions per a l'any 2050. Les estadístiques indiquen que totes les persones beuen de 2 a 4 litres d'aigua cada dia, però, la major part de l'aigua que 'bevem' està incorporada en els aliments que consumim: produir 1 quilo de carn de boví, per exemple, consumeix 15.000 litres d'aigua, i 1 quilo de blat es 'beu' 1.500 litres.

Amb aquestes dades, Nacions Unides ha volgut cridar l'atenció aquest 2012 sobre la vinculació entre ‘l'aigua i la seguretat alimentaria' i per tant la relació entre consum hídric i fam al món. El ‘Dia de l'Aigua' aquest any vol denunciar que quan mil milions de persones al món ja viuen en condicions de fam crònica i els recursos hídrics pateixen pressions, no es pot fer com si el problema estigués 'en un altre lloc'.

Per això aquest dia serveix per insistir a tots que afrontar el creixement de la població i garantir l'accés a aliments nutritius per a tots exigeix una sèrie de mesures relacionades amb el consum hídric:
- Consumir productes que facin un ús menys intensiu d'aigua;
- Reduir l'escandalós malbaratament d'aliments, estem llençant el 30% dels aliments produïts a tot el món i l'aigua utilitzada per produir-los es perd definitivament;
- Produir més aliments, de millor qualitat, amb menys aigua;
- Portar una alimentació saludable.

Així doncs, el 'Dia Mundial de l'Aigua' aquest 2012 ens convida a anar més enllà, incorporar allò global als nostres hàbit quotidians i ser conscients que en totes les etapes de la cadena de subministrament d'aliments, des dels productors fins als consumidors, és possible prendre mesures per estalviar aigua i assegurar aliments per a tots.  Per això, cal també preguntar-se: Quanta aigua consumim realment tots els dies? Com podem modificar la nostra alimentació i reduir el seu impacte hídric?

Notícies relacionades:
'La Xarxa estalvia aigua', nova campanya per fomentar el consum responsable a 49 municipis

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon WWD2012_LOGO_CATALAN.jpg72.66 KB

Relacionats

Acte
01/12/2023 - 09:45
Auditori de l'FMC: Via Laietana, 33 6è 1a Barcelona
Notícia

“Operació Aigua” vol conscienciar la ciutadania sobre la situació actual d'estrès hídric i la disponibilitat d’aigua en el futur, sobre els usos i abusos que en fem com a societat, així com sobre l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural. La mostra va dirigida a tots els públics.

Article

L’estudi s’ha fet a través d’una metodologia pròpia desenvolupada per Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Butlletí