El Mas d’en Pinc de Begur s’inaugura com a centre pioner del medi ambient

Font: Ajuntament de Begur
10/05/2016 - 10:32

El Mas d’en Pinc de Begur, que havia estat la casa de la bailaora Carmen Amaya, s’ha inaugurat com a centre pioner del medi ambient. L’equipament municipal és un espai de treball compartit entre l’administració pública i entitats privades.

El centre, que es diu Espai Mas d’en Pinc, és la seu de l’àrea municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Begur, però també d’entitats i empreses d’aquest sector, amb qui es mirarà, a més, de buscar sinèrgies en projectes comuns. “Volem que sigui un referent mediambiental del país”, ha manifestat l’alcalde, Joan Loureiro, que també vol que la gent del municipi se’l faci seu. En aquest sentit, el govern ha marcat una sèrie de rpojectes, com és la recuperació d’horts, de la vinya, de camins...o la reactivació de la reserva de ses Negres.

Durant la inauguració, l’alcalde ha entregat les claus als representants de les entitats o empreses que han aconseguit la cessió d’un espai a les instal·lacions. A part de Protecció Civil, les altres entitats presents són SB Creacions Turísticoculturals , BiS Ambiental, Club Excursionista Els Perduts de Begur, Associació Sotaigua, Associació Cultural Mediambiental La Curculla i l’Associació Begur Aigües Obertes. L’acte inaugural ha comptat amb la presència del director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Girona, Pere Solà, com també del diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, i varis alcaldes de municipis del Baix Empordà.

Un cop inaugurat, les autoritats, com també el públic en general, molt nombrós, han pogut visitar el nou equipament municipal, que el govern local vol que sigui un actiu del medi ambient i el municipi. “Volem que els begurenc se’l facin seu”, ha dit l’alcalde, que ha recordat la persona de Josep Moner, que va néixer en aquest mas. El grup de teatre Es Quinze, per la seva banda, ha animat la inauguració en escenificacions teatrals recordant la figura de Carmen Amaya.

A part de la seu de Medi Ambient i els espais destinats a entitats o empreses, l’Espai Mas d’en Pinc també compte amb locals per poder fer reunions o trobades. A més, serà el punt des d’on es gestionarà la xarxa de cittas low. D’altra banda, neix amb una biblioteca mediambiental amb més de 500 llibres i la recuperació d’un espai-mostra dedicat als darrers anys de la bailaora Carmen Amaya. D’entre les peces exposades destaca la creu que tenia Amaya a la façana del mas i que s’ha pogut recuperar gràcies a una donació anònima.

Per poder inaugurar-lo, però, ha calgut una acció de rehabilitació de l’edifici, una masia amb torre de defensa del segle XVII, que durant molts anys ha estat la seu de l’Associació Nereo i que ara portava uns anys força abandonat. Entre les obres hi ha hagut la reconstrucció de la teulada, l'arranjament de portes i finestres, la instal·lació elèctrica, el subministrament de mobiliari o l’adequació de l’entorn, amb una gran zona d’aparcament. L'alcalde ja ha manifestat la intenció que l'àrea de Medi Ambient impulsi dos grans projectes. Per un costat, la recuperació dels horts -que seran socials- i la vinya, complementat amb la dels camins i senders locals. Per l'altre costat, la recuperació de la reserva marina de ses Negres, creada l'any 1993 i que està actualment abandonada, i, paral·lelament, una gestió més sostenible de tot el litoral begurenc. "La recuperació de la reserva és una prioritat del nou govern", ha manifestat Loureiro.

El Mas Pinc, una masia als afores del nucli de Begur, va ser adquirida l'any 1963, mitjançant un document privat, per un empresari nord-americà, Stuart S. Wilson Junior, que li va deixar a Carmen Amaya. En aquesta finca, la bailaora va viure els darrers mesos de la seva vida. Carmen Amaya va morir el 19 de novembre de 1963. Dos anys més tard, el 1965, l'Ajuntament de Begur, amb l'alcalde Josep Gual, va adquirir la finca, el mas i unes tres hectàrees de terreny, per 700.000 pessetes. Amb la democràcia, l'Ajuntament va decidir reformar-la i rehabilitar-la. Després de 8 anys d'obres i una inversió d'uns 40 milions de pessetes, l'espai municipal es va inaugurar el 23 de maig de 1987 com a Centre Cultural Carmen Amaya, nucli central de les activitats culturals del municipi. El nou govern, sorgit de les eleccions de 1987, va decidir cedir la gestió a dues noies, i posteriorment, a l'associació Nereo, que ho ha gestionat fins a l'estiu passat.

 

 

 

 

 

 

 


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament i els càmpings de Torroella i l'Estartit reforçaran la col·laboració per incrementar la recollida de la brossa orgànica. També es fomentarà la recollida selectiva d'olis vegetals usats i de residus tèxtils a càmpings i ciutadania.

Notícia

La Bisbal d’Empordà ha començat els tràmits necessaris per poder municipalitzar el servei de subministrament d’aigua al municipi.

Article

S’han lliurat aquests guardons que reconeixen les millors iniciatives d’educació per a la sostenibilitat de les escoles que tenen el distintiu d’Escola Verda, en una jornada celebrada a Balaguer. Aquest curs es compleixen 25 anys del Programa d’Escoles Verdes, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica i el Departament d’Educació

Butlletí