El litoral marí barceloní es recupera, però encara manté punts dèbils

30/04/2007 - 00:00
El microbiòleg Ramon Parés va ser l'encarregat de cloure les sessions de l'Aula d'Ecologia d'enguany amb una conferència sobre l'evolució del litoral marí. Parés ha estudiat el fons marí a través de la microbiologia, que analitza la salut de l'aigua. Ramon Parés fa molts anys que estudia el grau de contaminació de l'aigua del litoral barceloní. És per això que és coneixedor que fins la primera meitat dels anys 80, aquestes aigües estaven molt contaminades, principalment per culpa de l'abocament directe des dels col·lectors d'aigües residuals sense depurar. Per sort, les infraestructures que s'han construït d'ençà d'aleshores han permès una menor contaminació d'aquestes aigües Tot i això, Parés considera que el sistema previst de depuració global tindrà encara punts flacs, malgrat les obres que ja s'han fet i les que hi ha previstes. Per exemple, un problema que no quedarà del tot resolt és la saturació de la xarxa quan hi ha grans aiguats o riuades. Les aportacions al mar de residus industrials i humans dels darrers 100 anys han degradat fortament el litoral barceloní. Malgrat aquesta constatació, Parés està convençut que és possible la recuperació del litoral a mig o llarg termini. La sort és que els sediments contaminants ja dipositats queden tapats als caps d'uns anys per nous sediments no contaminats, de manera que impedeixen que contaminin l'aigua. Això, però, no serà possible sinó s'aturen o es redueixen dràsticament les aportacions contaminants encara existents. Així, tenint en compte que la ciutat continuarà existint, aquest microbiòleg considera que el litoral marí estarà sempre afectat, tot i que en cada període patirà unes agressions diferents o modificades. Per tal de fer possible la recuperació i manteniment del fons litoral marí, caldria seguir la següent estratègia:
- Eliminació dels residus perillosos allà on es generen, per tal d'evitar que acabin abocats al mar. - Depuració de les aigües residuals abans de ser abocades al mar. - Vigilància dels indicadors de contaminació, detecció dels canvis i correcció dels efectes (sobretot en cas de riuades).
Ramon Parés va voler, subratllar, però, que, comparativament amb altres ciutats de la Mediterrània, el litoral de Barcelona està molt bé gràcies als recursos que s'han destinat a la construcció de depuradores, tot i que encara es podria fer més. Els sediments parlen de la història de la ciutat Per als seus estudis, Parés no només estudia la composició microbiològica de l'aigua, sinó que el seu equip també ha analitzat els sediments que es troben a la plataforma marítima litoral davant de la ciutat de Barcelona. En aquests sediments ha quedat escrita la història de la ciutat. Per exemple, l'alta concentració de metalls en alguns estrats testimonia el procés d'industrialització, i també la major presència de sediments d'origen fecal constata l'augment de població que ha experimentat Barcelona. Clausura de l'Aula d'Ecologia La sessió de Ramon Parés ha tancat el cicle d'enguany, que ja és el dotzè que el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) organitza amb la col·laboració de la UAB i l'Ajuntament de Barcelona. La Casa Elizalde ha acollit les 10 conferències, la major part de les quals han estat molt marcades pels estudis que alerten del canvi climàtic a què està abocat el nostre planeta.

Relacionats

Butlletí